Annonce

Annonce

Brev:

Stadig håbløs søvn


6. september 2020

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Stadig håbløs søvn

Kære Helen.

Jeg skriver igen vedrørende vores yngste pige på nu 10 måneder og hendes søvn. Hun er en dejlig pige og hun er lige begyndt at kravle, men hendes søvn fungerer bare ikke.

Da storesøster heller ikke sov godt det første år (det var dog slet ikke så slemt som med lillesøster), var vi fra starten af meget opmærksomme på ikke at give hende dårlige vaner. Vi måtte dog hurtigt droppe denne ambition og bare gøre hvad der virkede for hun fik lidt søvn. Vi valgte at slappe af omkring det og tænke at det nok blev bedre med tiden. Det er gået op og ned i perioder, men det sidste stykke tid ned af bakke. Det gælder både nattesøvn og lure om dagen.

I forhold til natten har hun før haft perioder hvor hun vågede rigtig mange gange og skulle til brystet for at komme videre i sin søvn, men det det er blevet bedre efter nogle dage til en uge. Nu har hun i tre uger vågnet konstant om natten - vi taler nok nærmest 20 gange. Det ser ikke ud til det vender og jeg er efterhånden meget udmattet af manglende nattesøvn. Får hun ikke brystet når hun vågner lidt op, så bliver hun ked af det og vågner helt op og så får ingen mere søvn.

Hun falder i søvn om aftenen ved brystet, hvilket vi ved ikke er optimalt og noget der skal arbejdes væk. Vi ved også godt at det sikkert er derfor hun vil have brystet når hun vågner om natten, da det er sådan hun faldt i søvn. Problemet er bare at vi ikke kan putte hende på andre måder. Hun tager ikke sut, vil ikke have en nusseklud (den kaster hun væk), sang virker ikke og beroligende hænder, kærtegn eller blive holdt om virker heller ikke. Jeg har prøvet at flytte hende fra brystet lige før hun sover, men hun vågner op og hidser sig op.

Der er ingen tvivl om at hun prøver at bekæmpe søvn, hvilket også er meget tydeligt til hendes lure, hvor hun nærmest skal snydes til at sove.

Om formiddagen sover hun lur i barnevognen, her skal der der trilles på brosten, synges og nogle gange også afledes med ansigtsudtryk eller fagter for at hun ikke hidser sig op. Hun sover stadig kun 30 minutter. Man kan nogle gange forlænge luren ved at gå konstant med vognen, men det er blevet sværere på det seneste og ofte ikke mere end til 50 minutter (og så skal man være heldig). Derfor giver jeg normalt op på forhånd og lader hende vågne efter 30 min.

Om eftermiddagen er hun sværere at putte og jeg har storesøster på knap 3 hjemme, så jeg kan ikke gå op og ned ad vejen og putte. Jeg kunne godt putte i barnevognen hvis hun nemt kunne falde i søvn i haven, men det kan hun desværre ikke. Derfor bliver det i slyngevuggen i stuen, så jeg kan holde øje med den store imens. Hun er ved at ...


Annonce

... være for stor til slyngevuggen, så jeg ved snart ikke hvad jeg skal gøre. I slyngevuggen skal der ligesom i barnevognen gynges godt igennem, synges og laves håndbevægelser/ansigtsudtryk som afledning. Her sover hun også kun 30 minutter.

Om et par måneder skal hun i vuggestue og der er ikke normering til at en pædagog kan bruge en halv time på at putte hende. Jeg frygter hun kommer til at skrige sig i søvn og får helt ondt i maven. Jeg vil min pige det bedste, hvordan hjælper jeg hende videre med søvnen?

Det skal lige tilføjes at hun generelt trives, hun smiler, griner, vokser og udvikler sig normalt. Hun er afsluttet hos sundhedsplejersken. Vi har fået undersøgt ørene hos en ørelæge, været til vores almindelige læge, vores hos fysioterapeut og Osteopat (alle tingene dog for noget tid siden). Hun er lige begyndt at kravle og er ved at få flere tænder, hvilket måske er med til at påvirke søvnen negativt, men det kan ikke være eneste årsag, da det altid har været dårligt, bare ekstra dårligt om natten de sidste ca 3 uger.

Vores rytme ser i øvrigt nogenlunde sådan her ud:

Hun vågner omkring kl 7 (men fra 5-7 er hun meget urolig og ligger meget på mig, så jeg kan ikke sove)
Hun bliver tilbudt morgenmad, men hun er ikke sulten da hun har ammet meget om natten.
Ca. 9.30 formiddagsmad
Ca. 10 lur
Ca 11.30 frokost
Ca 14 amning og eftermiddagslur
Ca 16 eftermiddagsmad
Ca 17.30 aftensmad
Ca 19 vi er lige begyndt på lidt natmad her, hvilket desværre ikke har nogen effekt
Ca 19.30 putning

Det skal lige tilføjes at hun ikke vil mades, men kun spise selv. Derfor er grød osv. svært. Hun er god til at spise og smage på ting, men hun får måske ikke så store mængder ned. Det ville selvfølgelig være optimalt med grød og lign. der mætter godt.

Hendes kost består meget af grøntsager, frugt, kød, fisk, æg, pasta, bondebrød med pålæg osv. men det er hende der styrer hvor meget der kommer ind. Jeg prøver også med grød og lader hende selv tage skeen i munden, men det bliver sjældent til mere end et par skefulde. Jeg prøver også at lave klatkager af grød osv.

Hun er ikke kræsen og kan fint pincetgreb, men store mættende måltider får hun måske ikke. Det er i hvert tilfælde svært at vurdere mængden der kommer i maven.

Gode råd modtages med kyshånd! Vi vil så gerne hjælpe vores lille pige videre med søvnen, men synes allerede vi har prøvet alt for at det bliver bedre. Nu har jeg lige et par måneder til at få “kørt hende i stilling” til vuggestue og det begynder at bekymre mig. Samtidig har jeg virkelig brug for noget søvn snart.

Mange tak for din hjælp!

Hilsen
En træt mor til en skøn lille pige

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

29. september 2020 | Sovevaner | 10 mdr.

Amning og putning - 10 mdr.

Kære Helen, Vores datter er nu blevet 10 måneder, og jeg er netop stoppet...

Læs hele brevet og Helens svar


25. september 2020 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Frugt og grønt-spørgsmål

Kære Helen, Må min datter, der lige er lige blevet 10 måneder, spise friske...

Læs hele brevet og Helens svar


19. september 2020 | Amning | 11 mdr.

Stoppe natamning - 11 mdr.

Hej Helen. Jeg har en datter på 1 år, og vil gerne stoppe natamning. Hun...

Læs hele brevet og Helens svar


18. september 2020 | Sovevaner | 9 mdr.

Ændring af lure ifbm. opstart af vuggestue

Hej Helen. Vores søn på 9,5 mnd. skal starte i vuggestue om 1,5 mnd. og og...

Læs hele brevet og Helens svar


14. september 2020 | Sovevaner | 11 mdr.

Søvnrytme i vuggestue (11 mdr)

Kære Helen Vi har den skønneste og blideste lille dreng, Theo, på 11 mdr....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger under madrassen

- Brug ammemælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvandspipetter købes på apoteket.

Læs mere i Babylex

Barnløshed

De fleste par har en naturlig forventning om blive forældre på et tidspunkt. Men for nogle sker det dog ikke bare af sig selv.

Hvis man som par forsøger at blive gravide gennem et år, uden at de lykkes, så betragtes det som ufrivilligt barnløshed. Statistikken siger, at ca 80 % vil bliv gravide i løbet af et år.

Årsagerne til at man ikke bliver gravid kan være rigtig mange og det tager tid at finde frem til den rigtige behandling for det enkelte par. Derudover er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Endnu engang ros til dig. Det varmer virkelig mit hjerte at læse dine svar til andre. Din grundighed tåler ingen sammenligning og findes ikke hos mange andre! Mange forældre og børn kan prise sig lykkelig for at have dig!

Glæder mig til at læse din bog.

Mange varme hilsner fra
Sophus og mor


Annonce