Annonce

Annonce

Svar: Vuggestuens rutiner


8. december 2019

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev og beskrivelse af jeres institution og alle de tanker du gør dig, - jeg vil meget gerne give lidt tanker tilbage til dig :)

Det du fortæller lyder bestemt ikke optimalt. Og selvom der kan være mange måder at gøre ting på og forskellighed kan være helt i orden, så skal jeres datter naturligvis ikke gå rundt og være sulten og direkte bede om mad, hun skal ikke ignoreres, når hun er ked af det og har brug for kontakt, hun skal ikke forstyrres i sin søvn, men sove det hun naturligt viser behov for...

Du skriver, at "i det område vi bor, er der ingen tvivl om, at vi har den absolut bedste institution" .. hvad baserer du det på? Måske var det en mulighed at besøge nogle andre institutioner for at fornemme, hvordan man gør tingene der, hvilke værdier og prioriteringer de laver andre steder, for at fornemme, hvordan pædagogerne andre steder møder børnene, ser dem, anerkender dem...

Jeg ved ikke, om du har fulgt med i nyhederne i DK. Der har det sidste stykke tid været en del i medierne omkring vigtigheden af nok pædagoger i institutionerne. Det vil sige minimumsnormeringer med 3 børn per voksen i vuggestuen og 6 børn per voksen i børnehaven. Der vises eksempler og dokumentarprogrammer i TV, som viser, hvordan pædagogerne er presset i hverdagen, selv de dygtigste pædagoger har simpelthen ikke mulighed for at gøre ret meget andet end brandslukning, som situationen er i dag. Undersøgelser viser, at flere pædagoger og mindre børnegrupper er afgørende for børnenes liv, trivsel og udvikling. Og måske er det samme gældende i Sverige, hvor du bor - så det ikke nødvendigvis er manglende vilje, lyst eller viden, men simpelthen manglende hænder, som gør det rigtig svært for pædagogerne at gøre det meget bedre end de gør lige nu.

Jeg tænker, at de fleste af os godt kan være enige om, at alle børn ville sove langt bedre, hvis de havde et soverum og ikke skulle sove, hvor andre børn leger, hopper rundt osv. Og de børn som leger, vil naturligt også kunne lege bedre, hvis de ikke skal tage hensyn til de sovende børn... Men manglende personale kan måske være årsagen til, at børnene ikke kan sove i et decideret soverum, og at alle børn er nødt til at være sammen hele tiden....

Økonomi kan spille ind på, hvor meget mad børnene får serveret. Og du og jeg kan sagtens være enige om, at lidt frugt om formiddagen burde serveres sammen med lidt brød, ligesom en tvebak om eftermiddagen med lidt ...


Annonce

... smør, ikke er lødig kost til aktive børn, der skal vokse og have energi til at udvikles, lege og opleve... Måske er der ikke penge til bedre mellemmåltider - men i givet fald burde I som forældre så kunne give jeres børn lidt ekstra mad med, som børnenes kan få serveret. Din datter skal ikke gå rundt og være sulten, så skal hun naturligvis kunne have en bolle med hjemmefra, som hun kan spise sammen med sin frugt.

Det kan også være, at nogle familier har frugttræer i haven og derfor kan komme med lidt æbler, pærer eller lignende en gang imellem, så der på den måde kan blive suppleret op og børnene få lidt mere at spise. Det kan være mere eller mindre "tilfældigt", det kan også sættes i system, at forældre skiftes til at medbringe lidt, fordi økonomien er stram eller pædagogerne vælger at bruge pengene på legetøj eller lignende.. hvis forældre har lyst til og mulighed for at støtte på denne måde, så kunne det jo være en del af en løsning som kunne tilgodese alle...

Du har nogle vigtige pointer i forhold til børnenes kost og deres søvn. Derfor synes jeg ikke, at du blot skal acceptere, at tingene er som de er - for din datter trives ikke som det er på nuværende tidspunkt, og du skal ikke gå rundt med en dårlig følelse i maven eller ligge vågen om natten, fordi du ligger og spekulerer på forholdende i vuggestuen.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Det første skridt vil derfor være at holde et møde med lederen af institutionen og tale om de ting du oplever i hverdagen, og som du stiller spørgsmålstegn ved og bekymrer dig omkring. Det kan også være, at der skal holdes et forældremøde, hvor forældre og pædagoger i fællesskab taler om nogle af de ting, som rør sig. Og så kunne det også være, at du skulle melde dig ind i institutionens forældrebestyrelse for netop at få lidt mere idé om, hvilke værdier institutionen har, hvilke prioriteringer der laves og hvorfor og den vej igennem også være med til at skabe lidt indflydelse og nye tanker...

Og ja, du har naturligvis helt ret i, at din datter vil holde op med at bede om mad, når der ikke lyttes til hende, når hun giver udtryk for at være sulten. Det gælder i det hele taget, når børn søger vores kontakt - hvis vi ignorer dem, ikke lytter til dem, ikke reagere, ja så holder de naturligt til sidst op med at prøve.. de regredierer.. og det er bestemt ikke godt. Derfor bør der ske nogle ændringer.

Jeg håber, at du kan bruge mine tanker lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke og rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Parforhold

Når I bliver forældre vil sammeholdet og de varme følelser mellem jer sandsynligvis blive styrket. I vil se hinanden på en anden måde, og det kan være meget berigende at se sin partner i den nye rolle som mor eller far. For mange føles det som en ny kærlighed, netop at se sin elskede sammen med det lille barn, det lille menneske man har skabt sammen.

Men det nye familieliv, hvor man pludselig ikke mere er et par, men er forældre kan også være svært og kan være skuffende. Måske er...

Læs mere i Babylex

Omega-3 og amning

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.

Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce