Annonce

Annonce

Svar: Amning før og/eller efter søvn


13. oktober 2022

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at jeres lille dreng er blevet ret god til at regulere sit behov og naturligt selv siger fra, når han ikke har behov for brystet - og du behøver ikke amme ham to gange mellem hver lur. Du kan tilbyde ham brystet, men afviser han, så er det helt fint:)

Det vil være bedst, hvis du kan amme ham før søvn, så mælken indgår som en fast del af hans putteritual. Det vil hjælpe ham med at koble fra, finde roen og bedre kunne overgive sig til søvnen, og samtidig sikrer det, at han kan sove et lidt længere søvnstræk, før han vågner og naturligt er sulten eller tørstig igen. Har han pludselig sovet en lang lur på 3 timer, når han vågner, så skal han naturligt have mælk der, men så vil han ofte også kunne være vågen i lidt længere tid, før han så kan ammes igen og puttes til næste lur:)

Derudover så har han en alder nu, hvor han i løbet af den næste måned eller to stille og roligt skal igang med skemad. Og det vil være rigtig godt, hvis du hen af vejen kan skabe en rytme, hvor han tilbydes skemad og vand af kop, når han vågner af en lur - og så stadig får mælk, før han skal sove. Det giver bedst mulig plads i maven til begge dele, og mælken vil hjælpe ham til ro, ligesom mælken efter skemaden kan være med til at holde maven naturligt igang.

Så amning før søvn vil være min anbefaling, og det vil fungere rigtig godt i forhold til at han snart skal igang med grød, mos og også lære at drikke vand af kop.

Du har helt ret i, at hans tarme gennemgår en modning, og at det godt kan spille ind på det ændrede afføringsmønster. Du vil ...


Annonce

... sandsynligvis også se, at han måske begynder at savle mere, hvilket også er tegn på enzymændringer, som gør ham i stand til at kunne bearbejde og nedbryde fastere føde.

Tegn på, at han ikke får nok mælk eller snarere, at mælken ikke længere er tilstrækkelig for ham er blandt andet, at han begynder at melde sig hyppigere. At han gerne vil die hyppigere hos dig, søger brystet mere.

Det er også et tegn, at han virker interesseret i den mad, som du spiser. Når han sidder på dit skød, så skal han følge din mad med øjnene, forsøge at række ud efter maden, virke søgende og med sit kropssprog vise dig, at han synes det er spændende.

Det er også vigtigt, at han kan holde hovedet selv, og er i stand til selv at dreje sit hoved efter skeen, ligesom han skal åbne munden og tage imod skeen - det kan du f.eks. se, når du giver ham d-dråber på en ske.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Ud fra det du fortæller, så tænker jeg, at han lige nu får sit behov fint dækket hos dig, og han er også blevet fysisk stærkere og tager derfor bedre fra, spiser mere effektivt, når du lægger ham til brystet, så han får sandsynligvis en del mælk fra dig. Du fortæller jo, at han virker til at være i trivsel og sundhedsplejersken har vurderet en fin vægt. Du må derfor stole på, at han er god til at regulere sit behov :)

Samtidig skal du også holde øje med hans signaler og være opmærksom på, hvornår det er tid til at starte med skemad. Du bør tidligst starte, når han er 17 uger og senest begynde når han er 6 måneder.

Håber du kan bruge dette lidt videre og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mødregruppe

De fleste kommuner tilbyder nybagte mødre at komme i en mødregruppe, som oftest vil bestå af 5-8 mødre, som har barn i nogenlunde samme alder.

Sundhedsplejersken spørger, om man er interesseret i at være med i en mødregruppe og sender så invitationer ud til første gang, man mødes. Nogle gange mødes man første gang privat hos en af mødrene, andre gange mødes man i et lokale, som sundhedsplejersken bruger til formålet.

Det kan være en stor glæde at mødes med andre...

Læs mere i Babylex

Sove inde

Når barnet sover inde, så er det sikreste at sove i egen seng, men i samme rum som forældrene - i hvert fald, når der er tale om et spædbarn. Det nedsætter risikoen for vuggedød.

Vælger du at sove sammen med dit barn, skal dit barn have ligeså meget plads, som hvis det sov i egen seng. Det skal have sin egen dyne og skal sove på en fast madras uden løse lagner, tæpper eller lignende.

Temperaturen skal være mellem 18-20 grader og barnet skal iklædes tøj, der passer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce