Annonce

Annonce

Svar: Babys fordøjelse


22. august 2013

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære LA

Tak for dit brev :)

Laid back amning er ofte afslappende for både mor og barn, da du også selv mere eller mindre ligger ned. Jeg synes dog ud fra det du fortæller at det vil være en rigtig god idé at du forsøger med lidt forskellige ammestillinger. Måden han har fat i brystet på og dier på vil være forskelligt alt efter hvordan han er lagt til - og det har naturligt betydning for, hvor meget luft han sluger.

Jeg synes derfor det vil være en rigtig god idé at du forsøger at amme i forskellige stillinger og ser om det kan gøre en forskel hos jer. Det vil også gøre det lettere for dig at amme ham, hvis I er nogen steder, f.eks. i mødregruppen.

Det er helt naturligt at du lægger meget mærke til afføringen - det kan man ikke lade være med, når man skifter ble flere gange dagligt og netop afføringsproblemer og udseende af afføring er noget som de fleste forældre bekymrer sig om ... Det er dog vigtigt at du ved, at afføringen hos små børn kan se meget forskellig ud og det som er vigtigst, er at barnet trives, udvikler sig og tydeligvis har det godt.

Som du beskriver det, så lyder det som om at jeres dreng har lidt maveuro og luft i maven og det er naturligvis hårdt, hvis han græder meget. Det er derfor også rigtig fint at du masserer hans mave, hjælper ham med at cykle med benene og nogle gange vælger, som sundhedsplejersken har vist dig, at rører hans endetarm med en lille vatpind med vaseline - her kommer der let afføring ud og du kan mærke, at han har det bedre bagefter.

De første ca 2 måneder vil barnets afføring normalt være gul, herefter får ca 1/3 af alle børn grønlige afføringer og når barnet begynder med skemad, så skifter afføringen atter farve og bliver mere brun. Farven på børns afføring afhænger dels af maden barnet spiser, men også af bakteriefloraen, - f.eks. er lactobacillus bifidus dominerende hos de brysternærede børn.

Den grønne afføring man ser hos nogle børn skyldes først og fremmest at bakteriefloraen omdanner galdefarvestoffer til netop en grønlig farve. Afføringen kan have mange forskellige grønne nuancer, det kan være lyst grønt og det kan også ligne pesto.

Børn der ernæres med modermælk vil have hyppigere og ofte også tyndere afføringer end børn der ernæres med modermælkserstatning. Og at du oplever at afføringen kan være næsten vandtynd, når du ammer fuldt, er derfor helt normalt.

Nogle kvinder oplever, trods det at ingen undersøgelser har kunne bevise dette, at det de spiser påvirker deres mælk i en sådan grad, at barnet kan få problemer med mavekneb. Det er især meget krydret mad, rå løg, grønkål, større mængder chokolade eller f.eks. spinat, der har ry for at kunne give børn mavekneb. Hvis du mistænker at du spiser et eller andet, som kan gå i din mælk og påvirke din dreng, så kan du naturligvis prøve at spise mindre af den pågældende fødevare, for at se om det giver ham en anden ro i maven. Efter en uge, kan du så prøve at spise det igen og se om han så igen reagerer ...

Det er også sådan at modermælk består af flere forskellige dele, hvor den første del af mælken er mere tynd og vandholdig og den sidste del er mere tyk som fløde. Hvis barnet har tendens til at spise kortvarigt på hvert bryst, så vil barnet naturligt få en forholdsvis stor mængde af den vandholdige mælk og det kan give ekstra uro i maven. Derfor er det en rigtig god idé at du prøver at få ham til at spise i længerer tid ved hvert bryst, så han når bedre ind til den lidt federe mælk, som ligger tungere i maven og som også giver mere ro i maven - og også ...


Annonce

... her kan skift af ammestillinger hjælpe. Du kan f.eks. starte med at lægge ham til i den traditionelle stilling, hvor han ligger med sin mave mod din mave i dine arme, herefter lade ham bøvse og så lægge ham til samme bryst, men i tvillingestillingen, hvor han ligger med kroppen ud under din arm.

Nogle bør spiser også meget uroligt ved brystet. De spiser lidt, slipper, tager fat, dier igen, slipper og tager atter fat. Når de har svært ved at holde vacuum længerevarende og slipper hyppigt, så sluger de ofte også mere luft og det kan igen give mavekneb.

Der kan således også godt være en sammenhæng mellem varigheden af amning og også måden barnet spiser på - og så det faktum at barnet får mere ondt i maven.

Bio-Gaia er mælkesyrebakterier og han må umiddelbart gerne få det, men jeg synes ikke I skal give det til så lille et barn uden lige at drøfte det med jeres læge først.

Med hensyn til om han får for meget mad, så må du tro på at han spiser det han har behov for og det er vigtigt at tilbyde ham brystet, når han gerne vil die.

Det er vigtigt at du kan mærke at du har mælk. Brysterne skal føles tunge og når din søn har spist hos dig, skal de virke mere bløde og eftergivelige. Det er helt normalt at kunne mærke at mælkemængden er størst først på dagen og mindre om aftenen, det er også normalt, at der kan være forskel på mælkeproduktionen i venstre og højre bryst.

Når din søn spiser hos dig, kan du høre og se at han spiser med en god rytme. I begyndelsen spiser han hurtigt, men stille og roligt mere rytmisk og du kan høre at han synker mælken. Du kan også se mælk i mundvigene på ham, både når han spiser og når han slipper. Han skal virke mæt, glad og tilfreds når han slipper og ofte vil han i forbindelse med amning falde veltilpas i søvn.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Han vil melde sig selv til måltiderne og du lægger ham til brystet, når han har lyst. En gang imellem dier han kortvarigt og tager kun toppen for at slukke sin tørst, men de fleste gange vil han die i længere tid, hvor du fornemmer at han spiser et egentligt måltid. Du skal regne med at amme mindst 6 gange i døgnet (hovedmåltider), meget gerne mere, hvis han viser behov for det.

Hans mave skal fungere godt, afføringen vil ofte være grødet, gul og han vil stadig have hyppige afføringer. Han skal også tisse 6-8 gange i døgnet (svarende til det du ammer) og urinen er klar. Tit tisser han måske lige når han får bleen af ...

Og så er det naturligvis vigtigt at han tager godt på og tommelfingerreglen lyder at din søn i starten skal tage ca. 200g på om ugen, meget gerne mere. Nogle børn tager det dobbelte på og det må de også gerne.

Derudover skal han virke glad, rolig og tilfreds. Han spiser og sover og når han er vågen, så har han overskud til at pludre og være i kontakt med dig. Han kan endnu ikke være vågen i mere end et par timer af gangen, så skal han have mad og sove igen. Men når han er vågen, så er han aktiv og interesseret i omgivelserne og især i dit ansigt og din stemme.

Med hensyn til din tristhed og at du føler at du isolerer dig, så er det rigtig vigtigt at du taler med din læge omkring dette (jvf. tidligere svar) og kontakt også din sundhedsplejerske og bed om et ekstra besøg.

Du må gerne svøbe ham, så du hjælper ham med at holde fysisk sammen på sig selv og dermed finde roen. Jeg kan ikke helt gennemskue, hvordan du gør det - så vis din sundhedsplejerske hvordan du gør og bed hende vise dig, hvordan du kan svøbe ham, så du ikke er i tvivl :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Overvejer du en slyngevugge? 5 fordele du skal kende

1. Baby sover længere og mere roligt

For et spædbarn er den første tid i verden overvældende. Uden for mors trygge mave stimuleres sanserne helt anderledes, for nu skal nye dufte, lyde og indtryk opleves. Det kan være årsag til, at din baby får svært ved at finde ro, selv når ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

31. december 2021 | Amning | 17 mdr.

Det rigtige tidspunkt for ammestop

Hej Helen Tak for dine meget grundige og detaljerede svar på mine sidste to...

Læs hele brevet og Helens svar


23. december 2021 | Amning | 4 mdr.

Tager baby nok på?

Kære Helen, Vi har en søn på 4 mdr, som fuldammes og generelt trives. Vi er...

Læs hele brevet og Helens svar


5. december 2021 | Amning | 3 mdr.

3 mdr og problemer med amning - del 2

Hej Helen Tak for dit svar. Det leder til et nyt spørgsmål i forhold til...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2021 | Amning | 3 mdr.

3 mdr og problemer med amning

Hej Helen Jeg er førstegangsmor til en skøn dreng som bliver 3 mdr. i næste...

Læs hele brevet og Helens svar


2. december 2021 | Amning | 3 mdr.

Amning hver 2. Time - del 2

Kære Helen. Tak for et grundigt svar. Jeg synes på en eller anden måde, at...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Seng

Mange babyer har ikke brug for tremmeseng i begyndelsen, da sengen vil være for stor og dermed for utryg for barnet. I begyndelsen kan man derfor stille liften i tremmesengen, hvis man ønsker at barnet skal sove i sengen der.

Et barn vil ofte kunne bruge tremmesengen til det er ca 2.5-3 år gammelt og det er vigtigt at vælge en god seng. Her er lidt overvejelser og gode råd:

- Vælg en seng, som måler ca 110 cm x 55 cm. Den størrelse passer til de fleste børn indtil...

Læs mere i Babylex

Mekonium

Mekonium er betegnelsen for den første afføring som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det der kommer ud er det fostervand, som barnet har slugt da det lå inde i maven. Det indeholder balndt andet hår og afstødte hudceller.

Når barnet begynder at få mælk bliver afføringen langsomt mere gullig og grødet og med en let sødlig lugt.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Vind NONOMO Nordic slyngevugge til en god og tryg søvn

værdi kr.1.399,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce