Annonce

Annonce

Brev:

Putning af baby


12. marts 2021

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Putning af baby

Kære Helen

Vores søn er nu 3,5 måned. Han er glad og nysgerrig og udvikler sig, så vidt jeg kan se, som han skal. Han tager stadig ikke helt nok på, men amningen går bedre, så jeg er ikke begyndt at supplere med flaske endnu.

Vi kunne godt tænke os nogle gode råd til, hvordan vi bedst får indført nogle gode putteritualer. Lige nu sover han nemlig bedst i en kørende barnevogn om dagen og falder i søvn i sin barnevogn om aftenen.

Et typisk døgn ser sådan her ud: Han er træt til natten mellem kl. 20 og 21, hvor hans far går et par timer med barnevognen (dels for at få lidt motion og luft, men også for at vores søn kan sove). Når de kommer hjem, kan han oftest lægges i seng, hvor han sover videre nogle timer, så han altså sover ca. 5 timer i træk. Når han vågner får han mad, og han bruger stadig meget lang tid på at spise. Nogle gange kan der gå 1-2 timer, hvor han spiser, falder i søvn og så vågner, når jeg forsøger at løfte ham i over i hans egen seng, får mere mad osv., indtil det endelig lykkes. Så sover han 2-3 timer, får mad igen, hvor jeg ikke prøver at flytte ham, fordi han så helt sikkert vågner, men bare lader ham ligge dobbeltsengen (med rigelig plads), hvor han så sover en times tid.

Han vågner og er et sted mellem 5.30 og 7.30 afhængigt af, hvordan natten er gået. I løbet af dagen sover han typisk to lure i barnevognen på 1,5-2,5 timer, og nogle gange en lur på en times tid oveni (barnevognen skal køre, for at han sover). Vi har stadig ikke nogen faste tider, for det kommer an på, hvad tid han står op, men han er typisk vågen mellem 2 og 3,5 time, før han kommer ud i barnevognen. Han falder desuden også i søvn ved brystet flere gange i løbet af dagen, og nogle af gangene får han lov til at ligge lidt (måske 20 minutter).

Jeg forsøger af og til at få ham til at sove en længere lur derhjemme, hvor jeg ammer ham i søvn, men han vågner efter 10 minutter. Hvis jeg bare lægger ham (når han altså har spist) og prøver at synge for ham, ae ...


Annonce

... ham osv., bliver han altid eddikesur, så jeg opgiver typisk ret hurtigt.

I hans vågentid leger vi, pludrer, ligger på maven osv., og han får lov at ligge for sig selv med sit legetøj, mens jeg fx spiser frokost eller ordner noget praktisk. Det har han umiddelbart ikke noget imod. Jeg tilbyder ham også bryst flere gange - når han vågner, inden han skal sove og også i løbet af vågentiden, hvis han bliver utilfreds. Det gør jeg især, fordi han ikke tager nok på, så jeg prøver at klemme en del måltider ind. Han falder stort set altid i søvn ved brystet (og får derfor ikke spist helt nok ad gangen, tror jeg), men hvis jeg rører på mig, vågner han for det meste op og virker udhvilet.

Så vi kunne godt tænke os nogle råd om følgende:

- Hvordan laver vi et godt putteritual, så vi kan forsøge at hjælpe ham til at blive bedre til at falde i søvn selv - altså, kan du komme med nogle eksempler på, hvad vi helt konkret kan gøre? Og hvor lang tid det skal tage? Bonusinfo: Han kan ikke finde ud af at bruge sut, og han er ikke vild med at komme i bad.

- Når vi øver putteritual, hvad skal vi så gøre, hvis han bliver sur og ked af det? Skal vi fx tage ham op, gå lidt rundt, lege lidt eller lignende og så prøve igen? Og hvor mange gange/hvor lang tid skal vi forsøge, inden vi kapitulerer og lægger ham i vognen?

- Har du nogen tricks til, hvordan han undgår at vågne, når han først er faldet i søvn? Nogen gange vågner han uden en tydelig grund, men ofte vækker han sig selv, fordi han spjætter med arme og ben. Vi har prøvet lidt halvhjertet med at svøbe ham, inden han bliver ammet, men det virker ikke supergodt, for så vækker han bare sig selv, fordi han prøver at få armene fri. Om natten bliver han dog puttet med dynen tæt omkring sig, og det gør ofte, at han ligger mere roligt, men han skal sove rimelig tungt, før vi kan putte den ordentligt om ham, uden han vågner.

- Er der andet ved min beskrivelse, som du tænker, vi kunne prøve at ændre?

På forhånd tak!

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

9. april 2021 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og sove videre - 4 mdr.

Hej Helen Tak for dit svar sidst angående søvn og bryst. Der er på...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2021 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Aktivering og opstart af grød

Hej Helen, Og god påske :-) Nu bliver vores datter om få dage 4 måneder...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2021 | Udstyr | 2 mdr.

Stor dreng - små hjælpemidler

Kære Helen, Siden sidst er der kommet et styks smækker lillebror til verden...

Læs hele brevet og Helens svar


30. marts 2021 | Sovevaner | 4 mdr.

Sover kun ved brystet

Hej Helen Jeg har brug for din hjælp og råd til hvordan jeg får vendt min...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2021 | Udstyr | 3 mdr.

Barnevognspude

Hej Helen, Og tak for dit svar sidst :-) Vi har lige to spørgsmål:...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vuggedød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved at der er visse faktorer som har betydning. Derfor har sundhedsstyrelsen følgende anbefalinger:

- Læg altid barnet til at sove på ryggen.

Hvis barnet sover på maven, er der risiko for at det ikke kan komme af med varmen og bliver overophedet.

- Undgå at ryge i graviditeten og undgå at barnet udsættes for tobaksrøg efter fødslen.

Læs mere i Babylex

Opbevaring af modermælk

Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.

Holdbarhed for ny udmalket mælk:

3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit råd om uld til min søn, det var nok det bedste råd jeg nogensinde har fået :) Der blev godt nok kigget mærkeligt på mig, da jeg begyndte at lede efter uld i butikkerne, så det måtte hentes hjem fra Danmark til sidst.

Hilsen mor fra udlandet


Annonce