Annonce

Annonce

Brev:

Putning af datter på 4 1/2 år


22. maj 2019

Kategori:
Alder:
4 år, 8 mdr.

Putning af datter på 4 1/2 år

Kære Helen

Jeg skriver til dig vedr min datter på 4 1/2 år. Jeg skrev til dig for et års tid siden med nogenlunde samme problematik, nu er lillebror bare 16mdr og familielivet noget anderledes. Min mand arbejder i dagstimerne i hverdage og jeg passer vores yngste hjemme. Min datter har kortere dage i børnehave og har mulighed for fridage hvis hun har lyst eller vi tager på legeaftaler, ture sammen børnene og jeg. Det synes at fungere rigtig godt for familien.

Min datter er dog begyndt igen at udtrykke vrede og frustration ved at slå, skubbe eller bide os. Det er kun os forældre. Der har ikke været nogen ændringer i hendes liv som vi tænker kan forklare det.

Et eksempel:
Det kan være at hun hopper i sofaen (det må hun ikke) når jeg ikke er i rummet. Hvis jeg tager hende i det, fortæller jeg hende, at jeg ikke vil have hun hopper i sofaen for den kan ikke tåle det men at hun skal gå ind i soveværelset og hoppe i vores seng hvis hun vil hoppe. Hun kan enten fortsætte lige foran mig eller fortsætte når jeg forlader rummet igen. Jeg kan så sige det samme til hende igen og evt spørge om vi skal følges i soveværelset eller lign. Hvis hun så fortsætter så siger jeg til hende at hun selv kan gå ned fra sofaen nu eller jeg kan hjælpe hende. Og gør hun så ikke det, så tager jeg hende i hånden og fysisk tager hende ned. Så bliver hun SÅ gal og reagerer med at bide mig i hånden, slå mig med den anden hånd og sige “dumme mor” og sjældent men nogle gange værre ord.

Jeg synes oftest det er i forbindelse med hun har en adfærd jeg ikke ønsker - fx driller lillebror, kaster med sit legetøj op ad døren på værelset osv.

Samtidig er der hendes søvn. Både søvn og adfærden føles som om den skiftede samtidig med sommertiden. Hun kan simpelthen ikke falde i søvn om aftenen eller hvad der føles som om - at hun modsætter sig alt for at ville sove.

Hun siger
- Jeg er slet ikke træt, jeg er lysvågen, jeg kan ikke sove, jeg vil ind i stuen, du skal fortælle ...


Annonce

... historie, 1 historie mere..... du skal synge, jeg er tørstig. Hun sover gerne til 6-7 tiden om morgenen og puttes gerne hen af 21-21.15 tiden. Om hun har været i børnehave 4 timer eller udendørs på naturlegeplads i 8 timer, det er underordnet.
Vi sørger for hun er tisset af og har drukket inden hun puttes.

Det er oftest far der putter med opdigtet godnathistorie i en seng i kælderen og han løfter hende i egen seng når hun er faldet i søvn.

Når jeg putter foregår det i soveværelset i vores seng med sovende lillebror ved siden af. Jeg fortæller ikke historie men kan synge/hviske en sang. Hun vil gerne sidde op og siger “jeg lægger mig ned når jeg bliver træt”. Det sker måske 5min efter, men hun er stadig 20-25min om at blive puttet fordi vi så diskuterer.

Det virker som om hun har rigtig svært ved at finde ro ved os begge og har svært ved at tage imod hjælp til at finde ro. Oftest vil hun slet ikke have fysisk kontakt (meget modsat af da hun var lille). Hun vil gerne have dynen trukket helt op over sig. Mon hun kan have glæde af en kugledyne?

Putningen ender oftest med at hun siger nej til at ville lægge sig ned eller siger sådan små-flabet “jeg står op nu” “næh jeg gider ej”.

Vi har prøvet at lave små aftaler med hende og inddrage hende men det virker slet ikke. Fx kan hun få valget om mor eller far skal putte og antal bøger og hvor hun vil falde i søvn. Når bøgerne så er læst vil hun have den anden forældre og iøvrigt slet ikke sove men være vågen. Hun kan næsten søge en diskussion og det ender nogle gange i gråd fordi vi ikke synes hun skal tilbage i stuen når klokken har passeret 21.30. Jeg tror ærligt det ville være samme scenarie kl 23. Hun har altid bare holdt sig kørende.

Om natten lægger hun sig ind i smørhullet til os hvor vi samsover alle fire. Det fungerer fint.

Søvnen har altid fyldt ift min datter, jeg ville bare sådan ønske hun ku falde roligt i søvn, træt, trygt og godt og få en masser timer søvn.

Venlig hilsen
Mor

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

18. januar 2021 | Sygdom | 4 år

Rysteture i kroppen

Hej Helen, Vores datter på 4 år vågner en gang imellem op om morgenen med en...

Læs hele brevet og Helens svar


6. januar 2021 | Sovevaner | 4 år, 4 mdr.

Uro ved sengetid

Hej Helen, Vi oplever i øjeblikket en udfordring med, at vores datter på 4...

Læs hele brevet og Helens svar


5. januar 2021 | Bedsteforældre | 4 år

Mit meget talende barnebarn presser os

Kære Helen. Må en presset farmor skrive til dig? Jeg håber ikke mit...

Læs hele brevet og Helens svar


5. januar 2021 | Sovevaner | 4 år, 6 mdr.

Sove problemer

Kære Helen Jeg bliver simpelthen nødt til at få dine tanker/råd om vores...

Læs hele brevet og Helens svar


10. december 2020 | Opdragelse | 4 år, 4 mdr.

Svært ved at sige farvel i børnehaven - part II

Kære Helen Mange tak for dit svar. Jeg er meget enig i alle de ting du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gylp

Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i at barnet ofte gylper efter et måltid og det er helt normalt. Ofte er det når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op. Hvis dit barn får flaske, kan du måske ændre lidt på flaskesuttens hul. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så barnet sidder mere lodret, når det får mad.

Du skal være...

Læs mere i Babylex

Psykisk udvikling

Lige fra dit barn bliver født er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, hold om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien og at det er dejligt at være sammen med dem.

I en travl hverdag, kan børn nogle gange bliver overset og er dit barn meget uroligt og pylret, så prøv altid at overveje om du mon har vist dit barn nok...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.

Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...

Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.

Tak!!


Annonce