Annonce

Annonce

Brev:

Nybagt storebror på 19 mdr


3. marts 2023

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Nybagt storebror på 19 mdr

Kære Helen

Vi har netop udvidet familien med en lillesøster (for 3 uger siden). I den forbindelse har jeg brug for nogle gode råd ift. storebror, der er 19 mdr.

Først og fremmest har det været en enormt følelsesladet tid for mig, som mor. Jeg har følt jeg skulle tilsidesætte mit stadig lille men største barn meget, pga amning af lillesøster. Det har givet mig dårlig samvittighed og så må jeg indrømme jeg på en måde savner min søn, selvom jeg jo er der sammen med ham.

Jeg har forsøgt at fastholde så meget af det vi gjorde før som muligt. Fx har jeg været på legepladsen alene med storebror, jeg putter ham fortsat hver anden dag. Naturligt er der nu langt flere ting, som far tager sig af.

Jeg er ofte nødt til at afbryde min og storebrors leg, når søster skal ammes, hvilket gør ondt på mig. Jeg forsøger at forklare at nu skal lillesøster have mad og prøver også at invitere ham med, så vi kan læse en bog eller lignende. Men det er han ikke super interesseret i.

Storebror er meget interesseret i sin søster. Han smiler stort når han ser hende, vil gerne ae hende, pege på hendes næse, mund osv. til tider ret voldsomt, da han jo ikke er så stor at han forstår han skal være forsigtig. Nogle gange er jeg derfor nødt til at holde ham lidt tilbage, så han ikke maser og mosler hende alt for meget. Det bliver han enormt ked af.

Det er kun få gange han har forsøgt at hive mig med, hvis jeg sidder med hende. Her forklarer jeg ham, at jeg gerne vil gå med, men at søster skal spise færdig først. Han vil gerne pege på, at nu skal hun ligge liften, eller nu skal hun spise osv. Han virker dog noget mere pylret end han plejer. Der skal ikke så meget til, så bliver han ked af det eller pylret. Fx når han får et nej. Det samme gør sig gældende i vuggestuen. Han tager lidt lang tid om at falde i søvn både til middagslur og om aftenen, hvilket han ikke plejer. Det er uden gråd eller andet. For det meste ligger han bare og ...


Annonce

... snakker en del. Vi sidder stille ved siden af sengen til han sover.

Oveni det hele er han begyndt at sige utrolig mange ord, han har netop været meget forkølet og derfor ikke sovet så godt. Så der er pt mange ting i spil, som kan spille ind på at han er pylret. Jeg har svært ved at gennemskue hvad der skyldes lillesøsters ankomst og hvad der skyldes udvikling og sygdom.

Jeg ved ikke helt hvordan jeg skal håndtere denne nye situation. Jeg håber du kan give mig nogle råd, så jeg kan bevare den rigtig gode tilknytning vi allerede har.

Lillesøster er indtil videre nem. Hun sover en del og spiser selvfølgelig en del og så er hun ikke en der græder meget. Hun er dog ofte vågen i det tidsrum hvor vores søn er hjemme fra vuggestue og sidder derfor meget hos enten mor eller far.

Hvad skal vi være opmærksomme på ift vores søn?

Hvad kan vi sige og gøre for at imødekomme ham og hans følelser, i en alder af 19 mdr? Ift der hvor han er rent udviklingsmæssigt.

Skal man sige meget fra ift han er lidt hårdhændet ved lillesøster, men jo i bedste mening, fordi han gerne vil kramme hende osv. Hvordan sætter man en kærlig grænse her, hvor han ikke føler sig afvist?

Skal jeg afskærme ham lidt fra amningen og gå et andet sted hen?

Har du nogle generelle råd til os forældre til søskende med knapt 19 måneders mellemrum?

Jeg ved godt at vi skal bevare roen og vise at lillesøster er en god ting for vores familie, men den balancegang synes jeg er svær, når man samtidig er nødt til at tilsidesætte storebror en del mere end tidligere. Hvad kan vi gøre, for at gøre det så skånsomt som muligt for vores søn?

Sidst men ikke mindst. Hvad er din erfaring ift hvor lang tid det tager for et barn på 19 mdr at vænne sig til at der er en mindre søskende. Man hører jo, at de glemmer at den mindre søskende ikke har været der hele tiden med tiden.

På forhånd mange tak.

Med venlig hilsen
Moderen med den dårlige samvittighed

Læs Helens svar »Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

25. september 2023 | Udvikling | 22 mdr.

Går på tæer

Kære Helen Jeg synes, det går godt med vores lille pige på snart to år. Hun...

Læs hele brevet og Helens svar


5. september 2023 | Sovevaner | 17 mdr.

Eget værelse? - 17 mdr.

Kære Helen Jeg er simpelthen nødt til endnu engang at spørge om dine råd og...

Læs hele brevet og Helens svar


28. august 2023 | Diverse | 17 mdr.

Navlepilleri :)

Kære Helen Tak for dine altid gode råd! De har været guld værd. En lidt...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2023 | Sovevaner | 21 mdr.

Sove på eget nyt værelse

Kære Helen. Min datter sover i øjeblikket hos os, da vi i vores lejlighed...

Læs hele brevet og Helens svar


5. august 2023 | Udvikling | 20 mdr.

Sprog - skelne mellem lyde og ord

Kære Helen Det går fortsat fremad med min datter på nu 20 måneder....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Portionsstørrelse børn

Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.

Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...

Læs mere i Babylex

Kosttilskud - børn

Følgende kosttilskud anbefales til børn:

- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.

- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.

- Jerntilskud...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil lige fortælle, at vores datter nu falder i søvn helt af sig selv, og vi har slet ikke haft en kamp med at lære hende det.

Vi skylder dig æren for det, da vi har fulgt dine råd fra din bog og din brevkasse.

Så tusind tak!

Mor til pige på 18 måneder


Annonce