Svar: Start på at sove selv
Kære Pia
Når man er 12 måneder gammel, så forstår man endnu ikke at mor og far er der, selvom de ikke kan ses. Når I går fra jeres dreng, så føler han sig naturligt forladt, han kan ikke forholde sig til at I er i stuen ved siden af og at han derfor roligt kan lægge sig til at sove.
På den ene side er det derfor godt at far er der, så er han jo ikke alene og far er i princippet en ligeså god omsorgsgiver som mor - på den anden side, så er det også synd at det er far, der er der, hvis mor bare ved sin tilstedeværelse kunne få jeres dreng til at falde i søvn mere roligt. Det ville skåne jer alle for meget.
Jeres dreng er vant til at falde i søvn i din favn, når han bliver ammet. Han er således vant til tæt fysisk kontakt og det får han ikke, når han er bag tremmer, du er gået ud og far er på en madras på gulvet ... En mellemstation kunne derfor være at far lagde sig med ham på madrassen og gav ham masser af fysisk kontakt, kærtegnede ham, nussede med ham osv.
En anden mulighed var at du ammede ham på værelset og fik ham til ro med brystet der og evt ammede ham liggende på madrassen, så han vender sig til at sove ...
... på sit værelse og føler sig fuldstændig tryg ved det, så kunne I bagefter begynde at putte ham i egen seng. Liggende på madrassen sammen kan du også stille og roligt gå over til at læse en historie og han får en kop mælk - en rutine der er lettere at flytte videre til hans egen seng.
Det lyder således som om at I er gået en lille smule for hurtigt fra det ene til det andet og at en mellemstation ville være godt og mere roligt for jeres dreng. Det er vigtigt at han falder i søvn på en rolig og rar måde, hvis han skal sove videre roligt - ellers er det at han vågner op hver gang han skifter søvnfase og græder igen.
Så mit råd er at mor her i begyndelsen er lidt mere på banen omkring putning fordi det er det jeres dreng er vant til og føler sig mest tryg ved, amning på værelset, gerne på madrassen på gulvet. Stille og roligt erstatte amningen med en godnathistorie og en kop mælk og så erstatte mor med far, når der er ro på putningen og jeres dreng kender ritualet og rutinerne derom.
Lige nu er der alt for meget nyt, amme i stuen, eget værelse, puttes af far, egen seng ...
Håber mine tanker hjælper lidt videre på vej:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Sexliv
Der er meget forskelligt hvornår både kvinden og manden har lyst til at genoptage sexlivet efter en fødsel. For nogle par går der mange måneder før de begge er parate.
Mange tror at det kun er kvinden der skal være parat, fordi det jo er hende der har født, men mænd der har oplevet deres kone føde og har set barnet komme ud af vagina, kan også have svært ved at genoptage sexlivet.
Efter fødslen er kvindes hormonbalance anderledes, end før hun blev gravid, og en...
Brok (hernie)
Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.
Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.
Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.