Svar: Udvikling, ritualer og adfærd
Kære mor
Jeg bliver bestemt ikke træt af at læse dit brev. Du beskriver jo en fantastisk lille dreng, som stortrives på alle måde, og som virkelig er godt igang med sin udvikling. Han er bestemt en kvik dreng og hvor er det dejligt:o)
Man skal ikke pace børn, altså forsøge at få dem til ting, som de udviklingsmæssigt (fysisk og mentalt) ikke er parate til. Men man må meget gerne støtte dem i den udvikling de er igang med og derfor må du naturligvis gerne give ham små udfordringer i dagligdagen. Han synes jo det er sjovt og vil jo selv rigtigt gerne - oplever du at det bliver for meget, så stopper du naturligvis med det samme.
Han er stadig ikke så gammel og derfor er det svært at sige noget om, hvordan han videre vil udvikle sig og hvad han er for en dreng. Børn er ikke ens og de lærer meget forskelligt. Nogle børn lærer ting meget hurtigere end andre børn, de skal kun have tingene vist en enkelt gang, så husker de det og ved det til næste gang. De optager og forstår simpelthen information lidt hurtigere end andre børn gør.
De skal naturligvis mødes netop der, på det niveau de har uanset hvilket niveau det så er på. Det er bedst for barnet, for hvis man ikke møder barnet, hvor det er, så vil barnet føle sig ...
... forkert, føle sig dum, føle sig anderledes og der er jo intet i vejen med at være som man er. Derfor skal børn altid vide at de er dejlige, skønne, elskelige, fordi de ligepræcis er den de er og ingen andre og det lærer man dem blandt andet ved at møde dem på deres niveau.
Med hensyn til at hans pylrede periode og morsyge, så handler dette sandsynligvis om at han lige nu går igennem en udviklingsfase, hvor han fornemmer lidt mere fare. Altså at noget kan være farligt. Han løber, falder og slå sig. Eller han klatrer op og kan ikke selv komme ned. I vuggestuen tager børnene legetøjet fra ham, skubber til ham eller lignende. Livet er således ikke så simpelt som det var en gang og det betyder at han naturligt lige nu bliver lidt mere tryghedssøgende.
Det er fint at du tager over, men lad også far komme lidt på banen, så far fortsat også kommer ind og siger godnat, så far fortsat er den der bader osv. Jeres dreng skal mødes, men far skal heller ikke skubbes helt ud.
Med hensyn til søvn og søvnbehov så er det umiddelbart fint med 1-1½ times middagslur og ca 11 timers nattesøvn. Sover han lidt mindre nogle dage er det også helt okay - her må du tro på at han regulere det fint selv.
Rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
Viden om børn:
Nysgerrighed børn
At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.
Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...
Barnevogn
Når I skal købe en barnevogn er det vigtigt at I gør jer klart, hvad vognen hovedsageligt skal bruges til.
Skal den mest stå på altanen, eller skal den bruges til at gå lange ture med. Skal den kunne bæres op og ned ad trapper? Og skal den kunne være i bilens bagagerum?
Det er også vigtigt at tænke på årstiden. Både sommer, men især om vinteren, er det vigtigt at både kassen og kalechen er vandtæt. Om vinteren er det vigtigt, at både sider og bund er godt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.
1000, 1000 tak!
Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊
De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.