Annonce

Annonce

Svar: Problemer med dagsøvn


14. juli 2008

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Det er meget normalt at børn i 3 måneders alderen begynder at powernappe mere end man tidligere har oplevet. De begynder at opfatte rummet de er i på en anden måde og er meget bevidste om hvad der sker omkring dem. Derfor virker det nogle gange som om at de ikke vil gå glip af noget og derfor er aktive og på hele tiden - de nægter at sove.

Det er naturligt at din dreng tilgengæld sover meget om natten - på den måde lyder det som om at han regulerer sit behov fint. Men jeg kan godt forstå at du synes det er uhensigtsmæssigt at han ikke sover mere end 3 x ½ time dagligt og jeg synes det er helt relevant at arbejde på at få ham til at sove lidt mere end det:o)

Du skriver at hans ændrede søvnvaner kom i forbindelse med forkølelse og jeg tænker om du måske også selv har været forkølet, sløj eller lignende. Det er vigtigt fordi man er nødt til at medtænke om han er meget vågen, fordi han nu har behov for mere mad.

Det er nemlig sådan at børn netop omkring 3 måneders alderen har det der kaldes appetitspring. Det betyder at de er ved at være så gamle at de har behov for mere mælk. Ved at være meget vågne, små pylrede, grædende, så bliver de lagt hyppigere til brystet og netop hyppigheden øger mælkeproduktionen. Hvis denne periode så samtidig ramler sammen med sygdom, så vil din mælkemængde måske ikke blive trappet op som han behøver, men vil naturligt falde på grund af den stress, som sygdommen giver. Jeg synes derfor det er relevant at du medtænker om hans vågenhed kan handle om at han har brug for noget mere at spise i løbet af dagen.

Det kan således være relevant at du overvejer om ...


Annonce

... du skal forsøge at øge din mælkemængde, alternativt forsøge at supplere med en flaske - jeg ved ikke hvordan du har det med det? Det kunne også være muligt at du f.eks. forsøgte at stimulere lidt ekstra med en brystpumpe og så gav din dreng den udmalkede mælk på flaske efter amning - godt mæt af både bryst og flaske kunne han så måske tage en lidt længere lur og igen komme op på at sove 1-2½ time 3 gange dagligt.

Noget andet er at du fortæller at stort set hele din dag går med at få ham til at sove. Det er utroligt opslidende at trave rundt med at barn på armen eller i barnevogn, bruge 1½ time på det mod at han så kun sover 20 minutter. Det bliver I kun frustrerede af. Prøv derfor at sige til dig selv, at han ikke skal sove hele tiden, hold fast i jeres gamle rutine med at han skal have 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en sen eftermiddag/tidlig aftenlur og så er det sådan.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Når han vågner efter kort lur, så kan du forsøge om du kan lulle ham videre i søvn, evt. tage ham op, tilbyde brystet igen og så atter putte ham så han sover videre. Det kan være en måde at gøre det på. Hvis han ikke vil sove, ja så er der ikke så meget at gøre ved det og så må du tage ham op, lade ham ligge lidt på sit tæppe, tumle lidt med ham, skifte ham, give ham et bad osv. og så atter tilbyde ham mad og putte ham igen.

Sæt ord på din frustration, det hjælper nogle gange at sige tingene også selvom han ikke forstår det: "Vil du slet ikke sove mere, det var da noget værre noget, hvad skal vi så finde på.." eller hvordan du nu har det.

Håber mine tanker hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Allergi børn

Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.

Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.

Læs mere i Babylex

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Igen må jeg ty til dig som fantastisk hjælper og rådgiver.

Min skønne søn på 11 måneder skal starte i dagpleje i morgen og jeg er virkelig i krig med mine følelser.

Øv altså. Helen, jeg har virkelig brug for et ærligt råd og jeg har brug for at få sat sindet lidt på lavt blus.

Mange kærlige hilsner
Mor til dreng på 11 måneder


Annonce