Brev:
Sovevaner dag og nat
Kære Helen,
Jeg skriver, fordi jeg har et spørgsmål ang. min 6 måneder gamle datters søvnvaner.
Gennem de sidste 2 måneder er hun begyndt at sove tiltagende dårligere både om dagen og om natten. Hun har aldrig været en god ”sover” – hun har aldrig sovet mere end max 1 time ad gangen om dagen, mens hun dog tidligere kunne sove 7-8 timer i streg om natten, før hun skulle have mad.
Det mønster er imidlertid blevet ændret således, at hun nu sover ca. 20-30 minutter ad gangen om dagen ca. tre gange dagligt. Efter ca. 20-30 minutter vågner hun og er – med meget sjældne undtagelser – umulig at få til at sove igen, selvom hun stadig virker dødtræt. Hendes samlede søvn i løbet af en dag er således kun 1-1 ½ - hvilket jeg synes er alt for lidt!
Hun sover for det meste om aftenen fra klokken ca. 19 (plus minus en halv time), vågner derefter et par gange indenfor den første time, fordi hun taber sutten, men falder så i dyb søvn, og vågner ”først” omkring midnat for at få nattens første måltid. Herefter vågner hun ca. hver anden time, hvor jeg får hende til at falde i søvn igen ved at give bryst, indtil klokken 6-7, hvor hun vågner ”rigtigt”.
En uge inden hun fyldte 6 måneder, startede jeg med at give hende skemad, da ...
... jeg tænkte, at hendes søvnproblemer måske havde noget at gøre med, at hun ikke får nok kalorier gennem modermælken. Hun er ikke entydigt begejstret for grøden, og det går lidt op og ned, men noget kommer der dog ind. Det til trods har det overhovedet ikke hjulpet på hendes søvn, så måske er der noget andet, jeg kan gøre/gør forkert?
Som jeg ser det, handler det vel om, at hun skal lære at falde i søvn igen, selvom hun vågner indimellem. Men hvordan gør man det? Og er det utopi at tro at det kan læres allerede nu?
Jeg prøver indimellem at lade hende blive liggende, selvom hun er vågnet, i håb om at hun vil falde i søvn igen ved egen hjælp, men det ender altid i skrig og skrål, så jeg er efterhånden nået dertil, at jeg ligeså godt kan tage hende op med det samme. Ligeledes om natten hvor jeg nogle gange har forsøgt at lade hende ligge eller alternativt tage hende op, uden at give mælk, men hun ender med at skrige og så giver jeg efter – for husfredens skyld, da jeg også har en datter på 2, som nødigt skulle vågne.
Jeg bor i øvrigt i udlandet, hvor jeg ikke har mulighed for at gå ture med hende i barnevognen, så hun sover i sin egen seng.
Håber du har et godt råd eller flere…
På forhånd tak.
Med venlig hilsen
Gry
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...
Viden om børn:
Indeklima
Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:
1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.
2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...
Smile
Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!
Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.
Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.
Jo mere du kan smile, pludre og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!
Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.
Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!