Annonce

Annonce

Brev:

Litteratur vedr. spædbørns psykologi


21. april 2008

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Litteratur vedr. spædbørns psykologi

Kære Helen,

Kan du hjælpe mig med forslag til noget litteratur vedr. spædbørns evner og forståelse?

Jeg søger ikke bøger om børneopdragelse – men mere information om, hvornår de er i stand til at opfatte og forstå forskellige ting.

Jeg oplevede – som eksempel – at være ude og køre med vores søn Mads på 5 måneder (på det tidspunkt var han dog kun 3 måneder). Han sad i sin autostol på bagsædet, så han kunne ikke se mig som chauffør. Han blev ked af det og brokkede sig og begyndte at græde.

Jeg var helt bevidst om, at han følte sig alene og deraf nok lidt utryg, så jeg forsøgte at berolige ham med at snakke og synge. Det havde overhovedet ingen effekt – hvilket undrede mig længe.

Ved et tilfælde læste jeg, at spædbørn på det alderstrin opfatter ”ude af øje – ude af sind”. Og da Mads ikke kunne se mig, var han selvfølgelig ikke i stand til at forstå, at jeg faktisk var i nærheden, og derfor var han forsat ked af at sidde alene i autostolen. Hans hjerne havde endnu ikke udviklet den evne at kode min stemme sammen med min nærværelse.

Sådan en ...


Annonce

... viden er nyttig for mig, for det gør mig i stand til at handle bedre efter hans behov. Min nysgerrighed går derfor i den retning: Hvornår kan man begynde at behovsudsætte? Hvornår er de i stand til at være trygge for dem selv? Så længe et spædbarn græder, skal man komme springende – hvornår ændrer det sig? Hvornår genkender de andres hjem? Hvornår skal man stimuleres deres nysgerrighed i hvilke retninger? Hvornår forstår de firkanter og cirkler og rumdybde osv osv osv?

Jeg søger altså mest ”fakta” om deres kompetencer – ikke så meget fysisk, selvom det selvfølgelig også er enormt spændende, men mere om deres psykiske og sociale formåen, forståelse, (opfattelses)evner så jeg ud fra det, kan tilpasse min ”opdragelse” og mit samspil med Mads.

Jeg forventer ikke, at du besvarer disse spørgsmål, som kun er nævnt for eksemplets skyld – men håber, du kan anbefale nogle bøger, som berører disse områder.

Glæder mig til at høre dit svar, så jeg forhåbentligt kan blive ”klog” på, hvor ”klog” min lille mand er :-).

På forhånd tak!

Med venlig hilsen
Sanne

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Sover kun 30 min ad gangen

Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Stå selv

Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.

Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.

At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...

Læs mere i Babylex

Babynest

En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.

En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

1000 tak for dit svar. Jeg blev meget glad for at læse dine kommentarer vedr. min "dårlige samvittighed" over at have sendt Caroline i vuggestue da hun blev storesøster. Det lettede virkeligt.

Carolines mor


Annonce