Svar: Er sødest når han sover
Kære Dorthe
Tak for dit brev:o) Jeg ved at mange forældre vil sidde og nikke genkendende til det du beskriver og lad mig starte med at sige at du gør det rigtig godt. Du lytter, rummer, forsøger at sætte grænser samtidig med at du anerkeder din dreng og den enorme udvikling som han gennemgår lige nu - det er bestemt ikke nemt, men du kæmper... Måske vil det hjælpe dig at høre, at man siger, at hvis man tager alle disse kampe, når barnet er lille, så får man en lettere pubertets periode.... :o)
Jeg har indtryk af, både fra dette brev og fra dine tidligere breve, at Albert er en meget aktiv lille dreng - han er normalt ikke en der sidder stille i lang tid, han har brug for at blive bevæget og brug for at bruge sig selv.
Jeg tænker derfor at du måske skulle forsøge om du i dagligdagen kunne få det indrettet sådan at han netop fik mulighed for at bruge sig selv mere fysisk.
En toårig er ofte lidt hjulbenet og har en dejlig struttende mave, de tumler lidt omkring og øver sig meget i både at løbe, hoppe, klatre, de begynder også at kunne lege mere bevidst med en bold, begynder at kunne sparke til bolden med et ben osv. og de har brug for det.
Det kan virke helt uoverskueligt at få ham i tøjet og med ud at gå, men tit kan det faktisk godt lykkes og nu hvor det bliver varmere behøver han jo ikke længere at få så meget tøj på... Du kan også gøre det til en vane at hente ham gående i institutionen, så I går hjem derfra og I kan tage en aftentur, hvor I går en lille runde. Lader ham klatre op, prøve at hoppe, balancere med dig i hånden osv. så han bruger sig selv fysisk. Det vil kræve meget af ham både motorisk og sansemæssigt - han skal koncentrere sig meget og det kan nogle gange være med til at give det afbræk, som I begge trænger ...
... til.
Prøv at lade ham dirigere hvor I går hen, prøv at lade ham styre. Prøv at efterligne ham, så når han hopper så prøver du også at hoppe - for ham vil det være sjovt at være sammen med dig på den måde, men det vil også være arbejde og han vil blive træt og dermed mere rolig, når I så er hjemme igen.
Hvis han bliver rigtig ked af det, når du forsøger at få ham til noget, så vær opmærksom på at det måske er fordi du så stiller lidt for store krav, så fang ham og giv ham en snurre-rundt tur, en kildetur eller lignende, så vil han atter være parat til at prøve noget nyt.
Det kan også give et afbræk at give ham et bad om eftermiddagen, lade ham sidde i badekar med sine badedyr, forskellige skåle osv. og plaske, koncentrere sig om at bruge sig selv.
Og så skal du medtænke kosten og hvad du giver ham at spise. Der er nemlig ingen tvivl om at kosten er med til at påvirke vores humør og vigtigt for at gøre vores humør stabilt. Han skal derfor fortsat have brød, gryn, kød, fisk, grøntsager, frugt osv. og så vidt muligt drikke vand. Hold igen med de søde fødevarer - saftevand, sukkerholdige morgenmadsprodukter, kiks og lignende - det kan faktisk nogle gange spille en større rolle end man lige tror...
Råben og skrigen og fysisk uro kan også være tegn på at barnet er sultent og har brug for et mellemmåltid.
Så mad og små hyppige måltider er altså godt og så vil det være godt for jer begge at tage et afbræk, når det hele koger lidt over og komme ud af huset. Han skal ud og bruge sig selv, løbe, hoppe, sparke til en bold, klatre op - og du skal med. At bruge sig selv fysisk, gør os mere rolige, det nedsætter stresshormonerne i kroppen.. en aftentur kan altså være godt for jer begge:o)
Jeg håber mine tanker hjælper dig lidt videre på vej:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
Viden om børn:
Bleudslæt
Bleudslæt ses som rødme på numsen. Det kan være små røde pletter, men det kan også være store røde skjolder på huden. Der kan gå hul og komme sår, hvis det er rigtig slemt.
Bleudslæt opstår ofte, hvis barnet har haft en ble på for længe, der har været for våd af tis eller afføring. Det er syren i urin og afføring, der så ødelægge barnets hud. Børn kan også blive røde i numsen i forbindelse med diarré, hvor man måske ikke når at opdage at barnet har noget i bleen og derfor ikke...
Barneseng
Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.
Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.
Den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.