Annonce

Annonce

Svar: Må man starte med mos i stedet for grød?


2. marts 2008

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Stine

Det er et rigtig godt spørgsmål du stiller og meningerne omkring hvad man skal begynde med er faktisk meget forskellig afhængig af hvor man bor henne i verden... Det ved jeg fordi jeg har mange udlandsdanskere der bruger min side, men jeg har også besøgt mange familier med anden etnisk baggrund end dansk og hvor tilgangen til skemad er en anden.

Vi her i Danmark vægter meget at maden ikke er for sød. Vi siger normalt at hvis barnet starter op med noget som er meget sødt, som f.eks. frugtgrød, så er der en risiko for at barnet kun vil vælge det søde og det kan være rigtig svært at få barnet til at spise f.eks. grøntsager. Alt for mange børn i Danmark lever generelt for sødt og for usundt og vi mener generelt at det er vigtigt at man allerede fra barnet er lille søger for at skabe nogle gode kostvaner, hvor barnet helt naturligt lære at spise ting som ikke er søde, spise grønt osv.

Samtidig vægter vi også meget at maden ret hurtigt tager udgangspunkt i familiens mad, at vi alle spiser det samme og at børn ikke skal have lavet specielle retter. Derfor anbefaler vi f.eks. også at børn fra 6 måneders alderen kan tilbydes lidt sødmælk via maden, netop fordi vi så kan spise det samme - hvis du laver en kartoffelmos med sødmælk, så kan I alle spise den mos.

Tager man til Sydeuropa, så tænker man lidt anderledes. Her siger man at modermælk er noget af det sødeste et barn kan få at spise. Derfor kender barnet den søde smag og derfor vil barnet naturligt acceptere sød skemad først. Derfor vil mange familier her begynde med frugtmosen, fordi det er lettere at få barnet til at spise dette - det søde er genkendeligt for barnet og dermed trygt.

Grød er jo lavet af gryn eller flager, det har ofte en meget mild og neutral smag og så er det let at lave grøden helt fin og lind i konsistensen samtidig med at det er let at lave den mere eller mindre tyk. Vælling er i princippet det samme som en tynd grød. Grød er normalt mildt og let fordøjeligt for barnets tarmsystem.

Frugtmos er naturligt ofte lidt mere syrligt og måske derfor lidt sværere at ...


Annonce

... nedbryde. Derfor anbefales det også at tilbyde barnet kogt frugtmos indtil 6 måneders alderen. Herefter kan man godt begynde at give barnet frugt som ikke er kogt - det kan være lidt moset banan eller en moden pærer der moses med en gaffel.

Grøntsager kræver ofte lidt mere af vores tarme, - igen naturligvis afhængigt af hvad typer man vælger. Det anbefales her at man starter med kartoffel, gulerod og lignende mildere grøntsager og ikke begynder med forskellige slags kål, porrer, rodfrugter - kraftigere smagende grøntsager før 6 måneders alderen. Fra at have drukket sød og dejlig mælk til at starte med en rodfrugtsmos er et stort spring:o) Bare det at skulle vende sig til at spise med ske, føre maden tilbage til svælget, synke maden osv. er svært nok, så at skulle forholde sig til al den smag en grøntsagsmos kan give, kan godt være for meget i begyndelsen. Når det så er sagt, så vil barnet også ret hurtigt have behov for netop denne smagsudvikling og have behov for at blive udfordret smagsmæssigt...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Man skal dog ikke glemme at man jo kan lave nogle helt fantastiske grøntsagssupper og i nogle lande er det faktisk det man starter med til små børn. En blød og cremet mild supper lavet med forskellige milde grøntsager og det går ofte helt fint.

Det er derfor svært at sige at noget er mere rigtigt end andet, det handler meget om holdninger og så må man se på sit barn og se hvad fungerer. Jeg mener som du at det vigtigste i starten er at barnet lærer teknikken at spise med ske og at barnet forbinder det at spise med noget rart og dejligt. Derfor betyder det mindre om du starter med det ene eller det andet, dog stadig med tanke for at tingene hele tiden skal ændres og barnet tilføres nye smagsvariationer... så på den måde når barnet jo stille og roligt alligevel at blive introduceret til det meste. Det handler naturligvis også lidt om hvorvidt man starter når barnet er 4 måneder, 5 måneder eller 6 måneder...

Jeg håber du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat - med din frugtmos, grøntsagssuppe eller hvad det nu bliver :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Savl

Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.

Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.

I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...

Læs mere i Babylex

Gluten til baby

De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.

Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.

Gluten findes især i hvede, mens...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit medfølende svar. Både min mand og jeg sad og tudede da vi læste det.

Det går fremad herhjemme. Vi har helt accepteret vores drengs handicap og glæder os hver dag over, hvor dejlig han er. Vi starter fysioterapi imorgen.

Tak fra Signe, mor til dreng på 7 måneder


Annonce