Svar: Sprog - 17 mdr.
Hej med dig
Det er utroligt stor forskel på hvordan sprogudviklingen forløber og derfor kan mange forløb være helt normale, selvom ens barn skiller sig ud, når man f.eks. sammenligner sig med mødregruppen eller venindens børn.
Nogle børn taler meget hurtigt, andre er meget lang tid om at bruge sproget, men taler i stedet med fagter og mimik. Nogle børn har svært ved at udtale ord, lære nye ord eller sætte ord sammen til sætninger, andre børn har et meget stort ordforråd, men har svært ved at fortælle om ting på en sammenhængende måde.
De fleste børn vil omkring 12 måneders alderen begynde at pege på genstande, som det gerne vil have fat i, genstande som det gerne vil have du har kontakt mod. Barnet kan f.eks. pege og sige 'det?' i betydningen 'se mor, hvad er det' og når du så svarer 'det er en bold', så vil barnet forsøge at efterligne ordet bold.
De fleste børn i din drengs alder vil godt kunne forstå omkring 100 ord, men vil kun selv sige måske 10 eller 20 ord. De første ord som din dreng forstår vil være f.eks. dyrelyde (miav, vov vov, eller kukkuk), mad og drikke (mam eller mad, fordi barnet er sultent eller tørstigt og også fint at din dreng nu rent faktisk siger tørstig). Han vil også lære mennesker - når du spørger hvor far er, så kigger han f.eks. over på far eller peger på far, det kan også være hans sut, hans bamse eller lignende, som han kan ...
... identificere.
Derfor er det også en rigtig god idé at gentage navnene på ting og mennesker flere gange, så han hører det samme ord igen og igen, men på forskellig vis. F.eks. kan man sige "hvor mon bilen er henne, skal vi se om vi kan finde bilen, orv, der var bilen." Ordet bil bliver nævnt 3 gange imens I leder efter den og det hjælper ham til at huske ordet bil og hvad en bil er.
Netop i 15-18 måneders alderen begynde de fleste børn at sige ord selv, de forsøger at sætte lyd på, de prøver sig frem. Ofte udtales ordene ikke korrekt og det er her meget vigtigt at man ikke forventer det eller forsøger at rette på barnet, men bare gentager ordet igen, så barnet hører det rigtigt. så når din dreng siger "årdiii", så skal du ikke rette det, men vise at du forstår det og gentage "Jacob er tørstig".
Det er helt normalt at I oplever at han snakker og I ikke forstår hvad han siger. Det at efterligne er jo en udmærket måde at lære sproget på. Men I skal naturligvis prøve at finde ud af hvad det er han taler om og så gentage ordet rigtigt. Læg derfor mærke til om han peger på noget, trækker jer i en bestemt retning, når han snakker.
Der findes en rigtig god lille bog som hedder "Barnets sprog - giv det en hjælpende hånd". Du køber den på komiteen for Sundhedsoplysning -se hjemmesiden: www.sundhedsoplysning.dk
Fortsat held og lykke, håber du hermed er hjulpet videre på vej:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
Viden om børn:
Udstyr til nyfødt - tjekliste
Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.
En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:
- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...
Donorhjælp
Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:
1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.
Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!
Hilsen drengens forældre