Brev:
Baby-led-weaning?
Hej Helen
Ja nu skriver jeg endnu engang. Og mange tak for dine gode svar.
Jeg har de sidste par dage lagt hovedet i blød i forhold til at gøre skemad interessant for Amaya.
Den sidste uges tid har jeg givet hende forskelligt fingermad som æble, pære, squash, pastinak, mango o.s.v. Jeg ved godt at man skal vente til 6 mdr. med frisk frugt/grønsager men jeg tænkte en uge fra eller til skader vel ikke (bliver 6 mdr. i morgen 20 jan).
Hun er helt vild med at sidde og bide og sutte på fingermaden, så jeg tror, at grunden til at hun ikke vil have skemad, er, at hun ikke vil have jeg kommer noget i munden på hende, men at hun vil selv. Sammen problem der også være ved flasken, hvor hun kun vil tage den, hvis hun selv tager den i munden.
Jeg har fået anbefalet at prøvet en metode som hedder Baby-led-weaning, som er udviklet af Gill Rapley, som arbejder for Unicef Baby friendly initiative. (En fra min mødregruppe har brugt den).
Jeg ved ikke, om du kender det. Det handler om at give barnet forskelligt mad, det kan sidde med i hånden og spise og dermed helt undgå grød og skemad, men selv lade barnet spise også selvom det er pasta med kødboller. Det er sikkert et værre svineri, men det kan jeg godt leve med.
Jeg havde tænkt på en kombination af selv at give hende mad, men også forsøge med skemad.
Jeg starter i morgen igen på skemad. Jeg vil starte med en rodfrugtmos både noget jeg selv har lavet og på glas, som du forslog, men i stedet for at starte med ske ...
... vil jeg give hende maden på min finger, da hun ikke er så vild med den ske. Jeg vil give hende hendes egen skål med lidt at maden i, samtidig med at jeg har mig egen, som jeg tager fra.
Skeen har jeg prøvet at gøre hende fortrolig med ved at hun har siddet og leget med den og jeg en gang i mellem giver hende den ind i munden, så hun stille og roligt kan vænne sig til at jeg kommer noget i munden på hende.
Min eneste bekymring i forhold til selv at lade hende spise er at hun skal få bidt et for stort stykke af og det kommer til at sidde fast i halsen. Men ifølge baby led weaning, spytter barnet stykket ud eller hoste det op hvis det kommer for langt ned i halsen. Er det rigtigt?
Mit spørgsmål går på om jeg her helt hen i vejret med denne baby-led-weaning metoden eller om det godt kan anbefales?
Lige et andet spørgsmål. I sidste svar forslog du jeg skulle give grønsags/rodfrugtmos. Mener du ren grønsager/rodfrugter eller skal der blandes kartoffel i?
Ellers går det fint med Amayas udvikling triller både fra mave til ryg og omvendt, glad og smilende og elsker at spise sine tæer, når hun får skiftet ble.
Vågner et par gange om natten og skal hjælpes til at skifte stilling og have sutten, men som jeg kan læse på andres brev og dine svar er det hvis meget normalt i den alder.
Vægtmæssigt burde hun nok have taget lidt mere på, men hun ser sund og rask ud. Fødselvægt 3072 gram og højde 49. Ved 25 uger 6180 gram og højde 66 cm.
God weekend
Hilsen Helle og Amaya
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
26. juli 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Jeg er førstegangsforælder og mor til en dejlig dreng på fem...
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
Viden om børn:
Suttekæde
En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.
Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.
Det anbefales at:
- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...
Apgar score
Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.
Jordemoderen har 5 ting hun ser på:
1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.
2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.