Svar: Motorisk vs mental udvikling
Kære Ulla
Det er helt normalt at man i børns udvikling kan fornemme at der i perioder sker mere motorisk og i andre perioder sker mere mentalt. Nogle gange kan man godt blive helt bekymret for om barnet har glemt hvad det kunne, for man ser det i en periode og så ligepludselig gør barnet slet ikke sådan mere... men det kommer igen, barnet koncentrerer sig bare om noget nyt og det er helt okay:o)
Hvis din dreng i øjeblikket nyder lydende, pludrer i høje og måske dybe toner, øver sig med sin tunge, pludrer i dialog med dig osv. så er det rigtig fint at du støtter ham i det. Han skal som du skriver fortsat ligge på maven hver dag og bruge sig selv og sin krop, men det er helt okay at I synger, pludrer osv. og at du lader ham studere ting, have noget i hænderne. Han har brug for alle former for stimulation og man skal støtte ham i den udvikling han er igang med.
Det er meget svært at sætte tid på en skråstol, da det faktisk er en af de ting man kan undvære...:o) børn skal så vidt muligt være på gulvet og ligge der, trille omkring osv. Jeg ved godt at børn (og forældre) elsker ...
... skråstole, men pas på han ikke sidder der for længe og ikke flere gange i løbet af dagen. Det er okay at han sidder i stolen imens du f.eks. laver mad, - det er praktisk og du kan bedre få noget fra hånden, men når I sætter jer til bords, så skal han ikke blive siddende i stolen, men skal igen ligge på et tæppe.
Man skal se på det samlede forbrug over en dag og over en uge. Hvor meget sidder han. Han sidder i autostol (det er sikkerhedsmæssigt nødvendigt), sidder han også i bæresele ud over skråstolen osv. Børn sidder generelt for meget idag og det er i maveliggende stilling at de bliver stærke nok i ryggen til at kunne sidde i en høj stol, når de er 6 måneder.
Styrken i ryggen kommer altså kun ved at barnet ligger på maven, og når han sidder i sin skråstol, så får han styrket den forkerte side - mave og halsmuskler og det dur ikke. Ryggen skal følge med. Hvis han samtidig har problemer med fladt baghoved så skal han heller ikke sidde der, så er det ud af stolen og ligge på maven...
Jeg håber ovenstående hjælper dig lidt videre, rigtig meget held og lykke og rigtig god jul:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
Viden om børn:
Fiskeolie og børn
Fiskeolie eller det der også hedder Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. De er livsnødvendige for os mennesker, både for børn der skal vokse og udvikle sig og for ældre der skal "vedligeholdes". Derfor skal der være omega-3 fedtsyrer tilstede i vores kost.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du selv spiser og også giver dit barn fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid. Derudover næsten hver dag som pålæg til frokost.
Det er vigtigt at variere...
Lægeundersøgelser baby og børn
I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.
Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.