Annonce

Annonce

Svar: Efter sygdom


28. januar 2004

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Hvor er det dog synd for den lille pige.

Som du selv skriver, så er det jo en naturlig reaktion efter lang tids sygdom, ikke at ville tage føde til sig og at hun sover dårligt. Men det skulle jo også gerne begynde at gå den anden vej, så hun kan få det lidt bedre.

I 8 mdr´s alderen må hun jo i princippet få næsten alt. Det vil sige det samme som I også spiser. Naturligvis tilberedt så hun kan spise det.

Giv hende små potioner. Hvis du servere for meget for hende på en gang, så kan det virke uoverskuligt og hun vælger det fra med det samme af dengrund. Derimod kan små hyppige måltider være med til at hun får lidt ned en gang imellem.

Sørg for at give hende noget der appelerer til synet. Jo flere farver, jo lækrere og mere indbydende ser det ud. Lad være med at gå op i hvor meget hun spiser - lidt har også ret og pres hende endelig ikke. Bare tilbyd hende det og lad hende selv regulere det.

Gør spisesituationen hyggelig. Man spiser altid mere i godt selskab. Lad hende få noget af det du selv spiser. Lav kræsemad.
Hvis du selv spiser brød ommorgenen, så giver du også hende lidt brød. Det kan f.eks. være en bolle med smør og lidt marmelade. Hvis hun er glad for grød, så kan du med fordel komme lidt frugtmos på grøden. Mange børn kan godt lide frugt, som er sødt i smagen. Giv hende også frugt i løbet af dagen. Skrællede æbler og pærer, clementiner, druer og bær af forskellige slags plejer at være et hit.

Grøntsager kan du koge og skære i små stykker, så hun kan spise med fingrene. Du skal evt. hjælpe lidt til. Det kan være ærter, majs, advokado, pebberfrugt osv.

Kød og fisk koger du ligeledes eller laver i ovn og skærer i små stykker. Det kan gives om ...


Annonce

... aftenen eller til frokost. Det kan være både frikadeller af kød eller fisk, rejer, muslinger, pølser, kylling osv.

Pasta og ris må hun også gerne få. Du kan evt. lave lidt tomatsovs til, men vil hun bare spise ren pasta er det også i orden. Det vigtigste er at hun vænner sig til at få mad igen.

Æggekage eller hårdkogte æg kan mange børn også godt lide. Du kan give små stykker skinke eller hamburgerryg sammen med. Og så igen lidt grønt.

Pandekager kan også være et hit. Det kan både være som dessert, men du kan også lave madpandekager og give forskelligt tilbehør ved siden af.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Stil en tallerken foran hende og lad hende selv. Se hvad der sker.

Med hensyn til drikke, så er det naturligvis et problem at hun ikke tager hverken flaske eller kop. Forsøg om du kan lære hende at drikke af sugerør. Det kan også være en god idé at købe et legetøjsstel, med nogle søde kopper, som interesserer hende. Så kan I lege imens at hun får lidt at drikke.

Med hensyn til nattesøvn, så sover hun nok uroligt fordi hun har været så meget igennem, men det kan jo også godt være at hun har ondt? Kan I ikke tale med lægen om evt. at give hende en panodil som stikpille, når hun vågner der kl 12. Simpelthen for at hun får ro nok til at sove. Jeg ved godt, at hun allerede har fået meget medicin og at man skal passe på ikke at give panodil i tide og utide, men nu er det jo en lidt speciel situation hos jer.

Hvis hun fortsat ikke tager føde og væske til sig, må I snakke med lægen om hvad I skal gøre. Det er jo begrænset hvor lang tid I kan lade gå, da der jo også er regler for hvor meget sådan en størrelse kan tabe sig.

Håber at noget af ovenstående vil hjælpe jer lidt videre frem.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

19. maj 2025 | Sygdom | 1 mdr.

Døsig og træt baby

Hej Vi har en baby, som godt kan være meget døsig og træt. Hun er svær at få...

Læs hele brevet og Helens svar


16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.

Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.

Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Autostol

Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.

Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.

For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.

Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...

Læs mere i Babylex

Børn i bilen

Der er fem gode huskeregler, når du skal transportere dit barn i bilen:

1. Det er vigtigt at barnets autostol passer til både barn og bil. Tag derfor både barn og bil med, når du køber autostol.

2. Sørg for at autostolen sættes korrekt fast. Følg brugsanvisningen og stram selerne så godt til som muligt, så stolen er godt fastspændt til sædet i bilen.

3. Vælg bagudvendt autostol så længe som muligt. Det er mest sikkert for barnet.

4....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...

Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.


Annonce