Svar: Baby støtter ikke på benene?
Kære IM
Tak for dit brev og fine spørgsmål om at støtte på benene :)
Du fortæller, at din dreng er begyndt at dreje om sin egen akse og trille lidt omkring, det er rigtig godt. Det er tegn på, at han udvikler sig motorisk. At han ikke støtter på benene, når du holder ham i livet, behøver således ikke være bekymrende på nuværende tidspunkt. Motorisk udvikling varierer fra barn til barn, og børn er meget forskellige, som du også skriver:)
Det er dog vigtigt, at du hjælper ham med at bruge kroppen og udforske forskellige bevægelser, ligesom du meget gerne må hjælpe ham med at fornemme og få øje på sine ben.
- Prøv at give ham massage, hvor du med tryk og med strøg hjælper ham med at fornemme hans ben bedre. Det vil være med til at aktivere det sensoriske system og styrke nervesystemet.
- Leg med hans fødder, og giv ham f.eks. ranglesokker på fødderne. Når sokkerne rasler bliver han måske opmærksom på fødderne. Du må også gerne kysse hans fødder, blæse luft på hans fødder, lege med hans tæer, bevæge hans fødder frem og tilbage osv. Netop for at han bliver opmærksom på, at han faktisk har fødder (og ben).
- Hjælp ham med at bruge benene bevidst f.eks. ved at cykle med hans ben imens du synger sange som "hjulene på bussen" eller lignende. Når du giver ham bad, eller f.eks. tager i svømmehal eller lignende med ham, så hjælp ham med at plaske med benene.
- Prøv at støtte ham i føle vægten på sine ...
... ben. Når du sidder med ham, så prøv at gøre det til en vane, at han naturligt støtter fra med sine fødder, så han på den måde føler sin vægt på sine ben.
Har han været til 5 måneders aldersøgelse hos egen læge? Hvis Ikke, så vil det naturligvis være en god idé, at du lige drøfter din bekymring med lægen.
Årsagerne til, at babyer ikke støtter på benene, kan være forskellige. Det kan f.eks. skyldes muskelsvaghed, øget eller nedsat muskeltonus (spænding i musklerne) - nogle børn har problemer med for stive eller stramme muskler, andre med hypermobilitet. Det kan også skyldes neurologiske problemer, være genetisk bestemt eller simpelthen skyldes manglende øvelse og træning - og så kan det, som jeg startede med at skrive, også skyldes, at de normale rammer er meget vide. Nogle børn udvikler de motoriske færdigheder senere end andre børn - men det kan stadig være normalt:)
Jeg kan se, at der i kommunen hvor du bor er mulighed for at tale med en børnefysioterapeut. Jeg tænker, at det vil være en god idé, at du kontakter ham eller hende og får en vurdering :) En børnefysioterapeut vil kunne undersøge din drengs motoriske færdigheder, hans muskelstyrke, bevægemønstre, reflekser osv. og vil også kunne give dig nogle forslag til, hvordan du kan støtte hans udvikling videre frem og fortælle dig, hvad du skal være opmærksom på.
Jeg håber, at dette hjælper lidt videre på vej :)
Rigtig meget held og lykke med ham!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
Viden om børn:
Flyverdragter til børn
Flyverdragter er nødvendige, og de fleste børn starter med at bruge en flyverdragt, når de begynder at kravle omkring i 1 års alderen.
Flyverdragter er til leg udenfor - ikke til at sove i. De fleste flyverdragter er meget varme og kan også være lidt stive i stoffet, og nogle flyverdragter er faktisk så stive og tunge, at de gør det svært for barnet at bevæge sig rundt. Derfor kan det være en god idé at vælge en flyverdragt, som ikke er alt for tung, og som netop giver...
Feberkrampe
Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.
Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.