Annonce

Annonce

Svar: Periodevise problemer med renlighed


12. februar 2024

Kategori:
Alder:
4 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Maja

Tak for dit brev og fine beskrivelse af din dreng :)

Det lyder for mig som om, at din dreng har helt styr på sin vandladning. Han bruger ikke længere natble og holder sig fint tør hele natten igennem, og når I er hjemme har han ikke uheld, men når fint toilettet. Han kan således godt mærke, når han skal tisse, han kan holde sig, og han kan også give bevidst slip og tisse, når han skal det.

Men, han har problemer med at bruge toilettet i børnehaven, hvilket naturligvis er rigtig synd for ham - og det skal han have hjælp til. Jeg tænker umiddelbart, at han er lige så ked af at have 1-3 våde bukser dagligt, og sådan skal det naturligvis ikke være.

Når børn i perioder tisser i bukserne, så skal man naturligvis altid overveje, hvad årsagen kan være - og der kan være forskellige årsager:

- Det kan godt være stress, som du også selv nævner. Og måske har efteråret og vinteren været mere stressende hos jer, i hvert fald fortæller du, at du nu er gået på nedsat tid og også arbejder hjemmefra en dag om ugen. Og at dette har givet jeres familie mere ro, og at det også gør, at du kan hente jeres dreng lidt tidligere. Det er rigtig godt.

- Det kan også skyldes en fysisk årsag - at han f.eks. har blærebetændelse eller andet, som gør, at han pludselig har rigtig svært ved at holde sig. Men, da problemet ikke er til stede derhjemme eller om natten, så tyder det ikke på, at forklaringen skal findes her.

- Det kan skyldes tilpasning til nye rutiner. Måske er der sket ændringer i børnehaven, måske har han skiftet stue, der er kommet nye voksne, nye børn - hvis rutinerne har ændret sig i børnehaven, så kan et godt påvirke hans evne til at huske, at han skal gå på toilettet i tide.

- Det kan også sagtens skyldes, at han hellere vil lege og være aktiv sammen med de andre børn - og derfor overhører kroppens signaler. Han mærker måske, at han skal tisse, men han er lige igang med at lege rigtigt godt, og han forsøger at holde sig, fordi legen er mere spændende.

- Nogle børn er også tilbageholdende med at gå på toilettet, fordi de har svært ved at komme tilbage og være med i legen, hvis de først er ...


Annonce

... gået ud af legen. De mangler naturligt de sociale kompetencer, som dette nogle gange kræver.

- Der er også børn, som ikke vil bruge toiletterne i børnehaven, fordi der er tale om åbne toiletter, hvor alle kan kikke på hinanden imens. Hvis man er lidt usikker eller lidt blufærdig, så kan det være lidt grænseoverskridende og derfor gøre, at han holder sig.

- Og så er der børn, som holder sig og ikke vil bruge toiletterne, fordi toiletterne ikke er rene. Der er afføring og tis i kummen, og måske brugt toiletpapir på gulvet eller lignende, og det bryder de sig ikke om...

Jeg tænker, at du skal tale med din dreng om, hvad der sker, når han har uheld i børnehaven. Om det er svært for ham at gå ud af en leg, svært at komme tilbage og ind i legen igen, hvis man først er gået ud. Du kan tale med ham om, hvordan han oplever selve toiletterne - er de rene og rare at bruge osv. Det er vigtigt, at du får lidt idé om, hvad årsagen skyldes - især fordi det lyder som om, at det er i børnehaven at årsagen skal findes.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Derudover, så skal du naturligvis også tale med pædagogerne om, at de skal hjælpe din dreng med at gå på toilettet. Det er vigtigt, at de husker ham på, at han skal gå ud at tisse, før han løber ud at lege eller f.eks. i forbindelse med måltider osv. Måske bruger de kollektive beskeder og siger "husk at gå ud at tisse, før I løber ud for at lege" eller lignende, som er en besked, der gives ud i rummet til alle børn - men din dreng forstår sandsynligvis ikke en kollektiv besked endnu. Det er derfor vigtigt, at de lige får øjenkontakt med ham og direkte til ham siger "X, du skal huske at tisse før...", så de er sikre på, at han rent faktisk hører det og gør det.

Det lyder for mig som om, at der ligger en pædagogisk opgave i at hjælpe ham på toilettet, sikre ham faste toilettider, så han ikke overhører kroppens signaler og måske også hjælpe ham (og de andre børn) med at kunne komme ind og ud af en leg, selvom man går væk for at tisse. Han lyder til at have styr på det, han skal bare lige have en lille hjælpende hånd i børnehaven:)

Jeg håber, at du kan bruge dette videre:)

Rigtigt meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Nervøs for potte

Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fedtcreme - fedtprocent

Der findes rigtig mange forskellige cremer på markedet, og til behandling af børneeksem er det en god idé at vælge fedtcreme. Jo højere fedtprocent cremen har, jo mere fedtet og klistret vil den ofte være - og dermed også for mange mere ubehagelig. Derfor er det en god idé at vælge så fed en creme som muligt, som samtidig virker behagelig - og til behandling af børneeksem i ansigtet er det ofte en god idé at vælge en creme med en fedtprocent omkring 30-40%. Det er ofte også en god idé at...

Læs mere i Babylex

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.

Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.

Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder


Annonce