Svar: Reagere på sit navn
Kære Mor
Tak for dit brev :) Dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar, og at det har givet dig lidt ro med på vejen.
De fleste børn begynder at reagere på deres navn, når de er mellem 6-12 måneder gamle, og det er derfor helt normalt, at I ikke oplever, at jeres dreng reagerer på sit navn endnu. Lige nu vil han, præcist som du skriver, reagere på jeres stemmer:)
Han lærer sit navn at kende ved, at I bruger hans navn, når I taler til ham, og når I taler om ham. Det kan være i forbindelse med, at han leg, spisning, bad, bleskift og andre aktiviteter. Når han hører sit navn gentaget i disse rutinemæssige aktiviteter, så vil han stille og roligt begynde at associere sit navn med sin egen identitet.
Det betyder ikke, at du skal begynde at sige "er Christian sulten?", eller "skal Christian have en ren ble?" eller lignende. Du må naturligt meget gerne kommunikere med "du" i sådanne situationer, så jeres kommunikation er så naturlig som muligt. Men du kan f.eks. sige "godmorgen, Christian, har du sovet godt", når du tager ham op om morgenen. Eller du kan spørge far "har du set Christians sut" og til din dreng sige "mor skal lige finde din sut, ikk'", så han hører sig omtalt som Christian, og også hører dig kombinere dette med dig/din.
Jeg ved, at jeres dreng allerede kravler, og det vil være super godt at udnytte dette til at bruge hans navn. Du må meget gerne kalde på ham og sige f.eks. "kommer du, ...
... Christian, kom skat", eller "hej Christian, kan du kravle hen til mor, kom Christian, kom hen til mor" eller lignende. Igen bruge hans navn i naturlig sammenhæng. Det er vigtigt, at I ikke "går rundt og kalder konstant", men kun kalder, når det har betydning.
Det er på samme måde vigtigt, at du reagerer positivt med smil, øjenkontakt og glæde, når du bruger hans navn, så han forbinder sit navn med noget positivt og rart. Det er f.eks. vigtigt, at du ikke pludselig råber "Christian!" eller lignende, så han bliver forskrækket og forbinder sit navn med noget, der ikke er rart. Det vil naturligt ikke give ham lyst til at reagere, når du så senere bruger navnet igen.
Når han bliver ældre (mere end 1 år gammel), så vil han naturligt også kunne begynde at pege på forskellige familiemedlemmer. Så når I spørger ham, hvor er far, mor, bedsteforældre, hunden osv. henne, så kan han pege på de forskellige - og til den tid vil han så også pege på sig selv, når du spørger "hvor er Christian?".
Børn er naturligt forskellige og udvikler sig i forskelligt tempo, og det er vigtigt at gentage hans navn regelmæssigt, så I giver ham mulighed for at lære det. På samme måde, er det vigtigt, at I også kalder jer selv for "mor" og "far", hvis I gerne vil lære ham dette. Det tager tid at lære, og han er stadig ikke ret gammel, så han skal nok lære det, det kommer stille og roligt i løbet af det næste halve år :)
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
Viden om børn:
Gluten til baby
De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.
Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.
Gluten findes især i hvede, mens...
Fontanellen
Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.
Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.
Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...
Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.
Tak!!