Svar: Søvn og natteroderi
Kære Mia
Tak for dit brev, det lyder som om, at det går godt med lillebror, og som om at han, i hvert fald indtil nu, har sovet rigtig godt. Så dejligt.
Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med ham, og jeg tænker umiddelbart, at det er dette, som spiller ind hos jer. Derudover så tænker jeg, at det også kan være en idé at se lidt på hans døgnrytme, for hele dagens forløb spiller naturligt ind på natten.
I forhold til udvikling, så lyder han til at være rigtig godt igang motorisk. Han er begyndt at trille omkring, drejer om sin egen akse, møver sig frem på gulvet, griber efter legetøj osv. Og det er super godt. Det betyder dog, at han let får sig lagt i en stilling, som han stadig kan have svært ved at komme væk fra - og her har han brug for din hjælp.
Opvågninger om natten kan derfor godt handle om, at han her behov for stillingskift. Han får sig trillet om på siden, måske helt om på maven, får sig skubbet ud i et hjørne af sengen osv. Han får måske også sparket dynen af, og han kan ikke selv finde ud af at blive lagt rigtigt igen. Her er det derfor rigtig godt, hvis du kan hjælpe ham med at komme om på den anden side, blive lagt rigtigt ind i midten af sengen, få dynen på osv. Og du må meget gerne hjælpe ham med disse ting - for i takt med at han bliver mere og mere stærk motorisk, så vil han naturligt kunne disse ting selv.
Hvis han er ked af det, så skal du naturligvis tage ham op, giv ham lidt mælk, berolige og betrygge og så forsøge at putte ham tilbage i egen seng igen. Men som udgangspunkt, er det godt, hvis du kan hjælpe ham videre i søvnen, der hvor han ligger netop med beroligende hænder, stillingskift osv. Og så vidt muligt ikke vænne ham til at han skal op om natten, gås rundt med osv.
Nogle gange skal du også trække tiden lidt, før du hjælper ham. Han vil drømme rigtig meget og kan om natten komme med mange forskellige lyde, og det er ikke alle lyde, som du behøver reagere på. Nogle gange er det derfor fint at trække tiden, og dermed give ham muligheden for selv at kunne komme videre i søvnen. Ikke fordi du ikke gerne må hjælpe ham, men fordi du måske nogle gange kommer til at hjælpe ham, hvor det ikke er nødvendigt, og hvor han derfor kan have glæde at finde videre i søvnen på egen hånd. Har han tydeligt brug for dig, så skal du naturligvis være der.
Med hensyn til dagsplan og rytme, så lyder det umiddelbart rigtig fint med 3 lure dagligt og en søvn, som er fordelt sådan, at han sover 2 + 2 timer + en powernap sidst på dagen på f.eks. ½ time. Det betyder, at han sover ca. 4.5 time samlet i løbet af dagen og det lyder fint og alderssvarende. Du skal regne med, at han har behov for ca. 14.5-15 timers søvn i døgnet, og det betyder så igen, at han har brug for ca. 10 timers nattesøvn.
Du nævner, at han sover en powernap omkring kl. 19, og derefter er vågen i ca. 2 timer og så puttes til natten. Det vil sige, at han puttes ca. 21.30. Han har således en sen rytme, hvilket han meget gerne må have, og det vil højst sandsynligt ændre sig, når han begynder at kunne nøjes med to lure dagligt og springe dagens 3. lur over. På den måde vil tiden godt kunne arbejde for jer, og i takt med at han bliver ældre, vil hans vågenperiode ofte også blive lidt længere, og på sigt vi hans puttetidspunkt om aftenen måske blive omkring kl 20. Og så begynder han med grød og mos, faste spisetider osv. ...
... og det vil alt sammen have betydning for rytmen og dermed for hans opvågninger om natten.
Jeg kan ikke ud af dit brev se, hvornår dagen begynder - altså hvor tidligt eller hvor sent han står op. Dette spiller naturligt ind på hele dagens rytme og måske er det hans stå op tidspunkt, som du på et tidspunkt skal begynde at se lidt på. Jeg anbefaler dog ikke, at du begynder at vække ham om morgenen før 6 måneders alderen, med mindre han vender helt rundt på nat og dag.
En mulighed nu er, at du f.eks. forsøger at lægge et bad ind mellem formiddagslur og middagslur nu. Bbadet kan stimulere ham rigtig godt både motorisk og mentalt, og samtidig gøre hans vågenperiode lidt længere og på den måde kan middagsluren flyttes til lidt senere og den vil evt. også blive en smule længere. Det vil så kunne betyde, at han måske kan begynde at undvære powernappen kl. 19, og i stedet kan dette begynde at nærme sig hans egentlige sengetid. Men, du kan også vente og se hvad tiden bringer fordi der godt kan ske nogle ændringer i løbet af de næste ca. 4-6 ugers tid.
Du nævner øreproblemer, og der er ikke umiddelbart noget, i det du skriver, som tyder på, at forklaringen skal findes her. Jeg kan godt forstå, at du bliver bekymret, når jeres to ældre drenge har haft massive øreproblemer og ødelagt søvn på grund af dette. Hvis lillebror har været forkølet og sat rigtig godt til med snot, så kan jeg naturligvis heller ikke udelukke, at der kan være væske på ørerne, som generer ham og vækker ham. Men det lyder ikke umiddelbart til at være tilfældet hos jer - og du beskriver heller ikke en dreng, som vågner og græder meget om natten, eller som virker svær at trøste, fordi han har ondt. Han sover godt, når han sover, søvnen er ikke hyppigt afbrudt, og han er generelt i rigtig godt humør.
Du nævner også amning og skriver, at du gerne vil bibeholde fuld amning så længe som muligt, det forstår jeg godt, og det er også rigtig fint. Du skal dog være opmærksom på, at han er en fysisk meget stor dreng på 8 kg. Han har mere end fordoblet sin fødselsvægt, som var 3 kg, - og det på kun 5 måneder - så han kan godt have behov for mere mad. I første omgang vil det være rigtig godt, at du lægger ham hyppigere til brystet i løbet af dagen for at sikre, at han ikke vågner om natten, fordi han reelt er sulten. Og hvis dette ikke er tilstrækkeligt, så kan det godt være nødvendigt at starte op med lidt mad, lidt før du egentlig havde tænkt:)
Så ud fra det du fortæller, så tænker jeg, at der hos jer er tale om alder og udvikling, det er helt naturligt med den store motoriske uro og behov for stillingskift om natten, men du skal naturligvis forsøge at hjælpe ham med så lidt aktivitet fra din side som muligt:)
Det lyder også som om, at han stille og roligt vil få en ny rytme, hvor han ikke længere powernapper kl. 19, men måske vil kunne begynde at nøjes med 2 lure dagligt og dermed gå tidligere i seng. Han vil i løbet af den næste månedstid sandsynligvis skulle begynde med lidt skemad, han vil udvikle sig mere og mere motorisk, få længere vågenperioder osv. og det vil alt sammen betyde, at hele dagen ændrer sig, at dagens rytme naturligt ændrer sig - og dermed ofte også nætterne. Så på den måde tænker jeg også, at tiden arbejder lidt for jer:)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det giver lidt ro:)
Rigtig meget held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
Viden om børn:
Vaner og børn
Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.
Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.
Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...
Navle
Hos det nyfødte barn sidder stadig en rest fra navlestrengen, som vil falde af, af sig selv, når barnet er mellem ca. 5 dage og tre uger gammelt. Det er normalt at det kan bløde fra navlen i denne periode og det kan også lugte fra navlen, da det er en forrådningsproces der sker.
Du skal være opmærksom på at navlen ikke begynder at lugte for meget, da det kan være tegn på infektion. Hvis navlen lugter gennem barnets tøj, er det for meget. Hvis der er rødme omkring navlen, kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.
For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.
Tak fra en taknemmelig mor