Annonce

Annonce

Svar: Lære barnet at falde i søvn selv


1. juli 2023

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Sofie

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres putteritual :)

Det lyder som en god idé, at I nu vil forsøge at lære jeres dreng at falde i søvn i egen seng og dermed komme væk fra at skulle sove i din favn. Jeg forstår godt jeres prioritering og behov for at give ham den ekstra nærhed og tætte kontakt, hjælpe ham med at finde både fysisk og mentalt ro og koble fra, men det er, som du skriver, efterhånden rigtig tungt at sidde med ham, og det er naturligt godt, hvis han kan puttes i egen seng og lære at sove uden favn.

Da han altid er faldet i søvn på denne måde - altså med nærhed, tæt kontakt, rokkende bevægelser osv. så er det naturligt et stort spring pludselig at skulle falde i søvn i en stillestående seng, hvor han ikke kan mærke jer fysisk. Det, tænker jeg, er vigtigt at tage hånd om, og det vil være rigtig synd, hvis I fra den ene dag til den anden pludselig ændrer vaner og dermed krav til ham. De rutiner, han har, er jo nogen, som I har givet ham, og derfor synes jeg også, at hans behov skal anerkendes - han ved jo ikke bedre og gør naturlig det, som for ham er genkendeligt og trygt. Derfor er jeg helt enig med dig i, at løsningen naturligt ikke er at lade ham græde:)

Jeg tænker, at I er nødt til at skabe gradvise ændringer, så han kan have sig selv med - og så I forældre også har jer selv med i processen. Og det er vigtigt, at I bibeholder så meget af ritualet som muligt. Det er et rigtig godt ritual: aftenbad, creme, massage, nattøj, børste tænder... alt det skal I holde fast i! Det er også rigtig godt med godnathistorie og gyngestolen på værelset er rigtig god - det må I også meget gerne holde fast i, men jeg vil anbefale, at I efter at have siddet med ham i favnen i gyngestolen, læst lidt historie og vugget ham til ro, flytter ham over i egen seng.

Lige nu får han ca. 50 ml mme - det er okay, hvis det kan hjælpe ham med at finde ro. Selvom han er 15 måneder, kan det godt være, at I skal bibeholde det et par uger mere, til I har fået ændret lidt på rutinerne. Men ellers skal han stille og roligt tilbydes lidt vand i stedet, han bør ikke få mælk, når han har fået børstet tænder. Og vandet må han gerne få i egen seng, så han oplever at falde til ro i egen seng.

Puttebamsen er rigtig god, da den stille og roligt skal erstatte jer og jeres nærhed. Det er vigtigt, at I bruger den hele dagen igennem, så den skal følge ham som en fast ven. Det vil sige, at den også skal bruges, når han puttes til middagslur. Den skal bruges, når I kører i bilen. Den skal være der, når I sidder i sofaen, når han bliver ked af det, skal trøstes eller bare har brug for lidt nærhed... Den skal følge ham hele tiden, og dermed stille og roligt være det ...


Annonce

... som kan give lidt ekstra tryghed og nærhed og på den måde minimere behovet for jer og jeres favn.

Når han har siddet på skødet hos jer i gyngestolen om aftenen, har fået læst historie og det er ved at være puttetid, så putter I ham over i egen seng. Han vil måske rejse sig op, have svært ved at lægge sig ned - og det er her, at I giver ham mælk eller vand. Han får også sin bamse, og så beder I ham lægge sig ned. Og så bliver I siddende hos ham, læser lidt videre, viser ham billeder i bogen - alt sammen imens han ligger ned. Det er godt, hvis han selv kan lægge sig, da det vil hjælpe med til, at han bliver liggende, så en lille kærlig kommando "læg dig ned, skat, læg dig ned" vil være godt. I skal naturligt være rolige, kærlige, berolige og betrygge "mor sidder lige her, skat", du er der, går ikke fra ham, men han skal stille og roligt selv finde ro i sin seng.

Hvis han rejser sig og tydeligt beder om at komme over på dit skød, så tager du ham op, sætter dig lidt med ham igen, synger måske en lille sang, og når der atter er ro på ham, så putter du ham tilbage i egen seng igen. Det kan godt være, at du skal gøre det flere gange her i starten, og det er helt okay. Man kan kalde det en slags "op-ned-op-ned" metoden, så han hele tiden mærker, at du er der og stadig får noget af det, som han plejer at have, men så du samtidig også holder fast i, at han naturligt godt kan falde i søvn i egen seng og ikke længere i din favn. Det er på den måde vigtigt, at han oplever at falde i søvn i egen seng, så han begynder at forbinde sin seng med stedet, hvor han skal sove.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Du må naturligvis meget gerne nusse og kærtegne ham, hvis han viser behov for det. Stryge dine hænder stille og roligt på hans krop, fortsætte med at synge lidt osv. så du på den måde hjælper ham med at finde ind i søvnen. Stadig med masser af nærhed og kontakt, men hvor han ligger i sin seng, og du sidder ved siden af beroliger og betrygger ham i, at det er helt fint og helt okay, at han falder i søvn der. Lidt trykmassage, imens han ligger i sengen, vil måske også hjælpe ham til bedre at finde ro i kroppen...

Jeg tænker, at han om dagen naturligt falder i søvn uden favn, så det er ikke uvant for ham, at falde i søvn med en voksen ved siden af sig. Han kan godt sove på denne måde, og han sover normalt også rigtig godt, når han først er faldet i søvn. Størstedelen af selve ritualet skal I bibeholde - det er "kun" skiftet fra favn og ned i egen seng, som I skal begynde at gøre tidligere, end det sker lige nu. Det er vigtigt, at han når at følge med i, at han er i egen seng og falder i søvn i egen seng.

Jeg håber, at mine tanker hjælper jer lidt videre, og viser hvordan jeg tænker, at dette kan gøres:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselshvile

Førhen i tiden var kvinder som lige havde født indlagt på sygehuset i flere dagen inden de kom hjem. I dag kommer man hjem så snart man har lyst og føler sig parat til det og det sker også at man kommer hjem før man som mor egentlig føler sig helt parat ... Det er mere og mere almindeligt at gå hjem allerede få timer efter fødslen.

Når man går tidligt hjem, så vil det være rigtig godt at den nybagte far har mulighed for at tage nogle dage fri, så den lille nye familie kan lære...

Læs mere i Babylex

Søvn

Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.

Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Jeg beder dig om hjælp, for jeg ved ikke hvad jeg ellers skal stille op. Jeg har læst flere af dine råd på nettet og jeg syntes du er hamrende dygtig og har hjertet på rette sted.

Et kæmpe stort TAK fra en fan.

Rikke


Annonce