Annonce

Annonce

Svar: Min datter på 4 mdr. græder om aftenen


6. juni 2023

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Pernille

Tak for dit brev, jeg vil rigtig gerne dele lidt tanker med dig :)

Der er sandsynligvis flere ting, som spiller ind hos jer. Det ene er puttetidspunktet - det er ikke sikkert, at din datter er klar til at blive puttet allerede kl. 20, det afhænger af, hvornår hun er stået op af sin sidste lur.

Rigtig mange børn har i 4 måneders alderen en sen rytme og vil ikke være parate til at sove for natten, før klokken måske er ca. 22. Hvis du begynder at putte allerede kl. 20, så er din datter måske ikke parat, og det hele ender derfor med gråd og uro i et par timer. Det er derfor vigtigt, at du ser på hele dagens rytme, for måske skal hun puttes senere...

Du kan gå ud fra, at hun har behov for ca. 15 timers søvn i døgnet. Det er ofte godt fordelt, hvis hun sover ca. 10 timer om natten og 5 timer i løbet af dagen. Dagssøvnen er ofte fordelt på 3 lure. Det vil sige, at nattesøvnen måske godt kan ligge mellem kl. 22 og 08, og så kan hun sove sen formiddagslur, sen middagslur og dagens 3. lur ligger måske tidlig aften...

Derudover, så kan det også handle om, at din datter nu er blevet ældre og langt mere opmærksom. Hun oplever verden mere og mere bevidst, og hun får rigtig mange stimuli i løbet af dagen. Hun skelner mellem, hvorvidt hun er hjemme eller ude, om hun er i din favn eller i favnen på en fremmed. Hun oplever rummet, som hun er i, på en anden måde, hun kan se længere nu osv. Hun får altså rigtig mange oplevelser, og det kan være svært at koble fra og overgive sig til søvnen.

Man taler om "ulvetimen", når børn græder sidst på dagen, og forskere mener, at ulvetimen netop skyldes, at barnet har fået rigtig mange indtryk i løbet af dagen, som det ikke rigtigt kan kapere, fordi det lille barns nervesystem stadig er under udvikling -og det er derfor barnet græder. Hvis dette er rigtigt, så er det netop vigtigt, at man forsøger at skærme lidt ...


Annonce

... for stimuli, og at man ikke forsøger en masse nyt, for at få barnet roligt. Du nævner, at du netop har forsøgt med en masse forskelligt - men intet virker. Hvis vi forestiller os, at hun græder, fordi hun er fyldt godt op med indtryk, så kan både bad, trykmassage, sut, lidt sang, berøring, hvid støj, putteklud osv. godt være for meget for hende - også selvom det lyder som nogle søde og normalt beroligende putteritualer. Måske skal du vælge en enkelt eller to ting ud - f.eks. sutten koblet til puttekluden, der dufter af dig...

Og så tænker jeg, at du måske lige nu blot skal lægge dig med hende i dobbeltsengen, amme hende i søvn i din seng og på den måde hjælpe hende med at koble helt fra. Hun må gerne falde i søvn i din seng, hvis det på denne måde kan skabe ro og gøre, at hun begynder at forbinde det at sove med noget trygt, dejligt og rart.

Du fortæller, at putningen lige nu ofte tager 2 timer, og at hun græder on-off hele tiden, det er længe, og det er ikke godt for nogen af jer, hvis hun skal være så ulykkelig. Hun lærer at forbinde det at sove med noget, som ikke er godt - og du vil sandsynligvis opleve, at hendes gråd begynder tidligere og tidligere. Bare I nærmer jer soveværelset, så vil hun begynde at græde....


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Derfor er det vigtigt, at du nu får vendt den erfaring og i stedet hjælper hende med at finde ud af, at putning om aftenen er noget dejligt. Og det kan du gøre ved at lægge dig med hende i dobbeltsengen og amme hende der, så hun falder stille og roligt i søvn ved siden af dig. Jeg er med på, at du gerne vil lære hende at sove i egen seng, og det skal hun også nok lære hen af vejen, men hun skal være tryg ved at sove først.

Og så skal hendes puttetidspunkt som sagt naturligt passe - det er vigtigt, at hun er parat til at sove, når du forsøger at putte hende:)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Opkast - baby og børn

Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.

Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...

Læs mere i Babylex

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce