Brev:
Vred, trodsig, konfliktende 3 årig
Kære Helen
Vi har en skøn datter på 3 år (næsten 4), der er skøn, sjov, energibombe, altid klar på aktiviteter og sociale begivenheder - der skal helst ske noget, kærlig, men også meget temperamentsfuld. Man ved altid hvordan hun har det, hun er meget ekspressiv med sine følelser og vi tolker at hun er tryg til at vise hvordan hun har det.
Men hun har et virkelig stort temperament, kan gå fra 0 til 100 og tilbage igen på ingen tid. Gå fuldstændig amok pludseligt over små ting (hvad hun ikke vil have til morgenmad fx) hvor hun kan slå ud mod os, tåbe højt og folde hænderne sammen i totalt vrede og afmagt. Hun har også længe haft en periode hvor hun virkelig hurtigt konflikter med os omkring mange ting, og det viser sig også når vi er sammen med andre. Der kan hun hurtigt starte konflikt med venners børn på hendes alder som hun kender godt.
Hun glæder sig altid til at se dem og lege med dem og når de så er sammen så starter hun nærmest bevidst konflikter op, fx at det er hendes legetøj, at nu vil hun kun lege selv, at “hun er den hurtigste/ældste/stærkeste” - alt er også pt en konkurrence. Og det gør at vi tit skal bruge nærmest alle legeaftaler og socialt samvær til at konfliktmægle og jeg begynder at få dårlig samvittighed når vi er sammen med venners børn.
Hun kan gå fra at være rigtig sød osv over for en veninde til bare pludseligt at blive sur og konflikte. Ofte vil hun fx ikke sige farvel/vinke eller give et kram, og i mange sammenhænge synes jeg at hun skaber alle mulige konfliktsituationer hvor hun er sur/afvisende/vred uden der er nogen som helst åbenlys årsag.
Vi prøver virkelig med alt muligt, at tale med hende inden om hvordan man er når man er sammen med andre, at det er hyggeligst at dele og lege godt med hinanden osv, men hun virker nærmest til ikke at kunne kontrollere det. Det er ...
... selvfølgelig klart værst hvis hun er træt eller bare uoplagt, men kan også bare starte om morgenen uden vi ved hvorfor og så er det bare “sådan en dag” hvor vi skal konflikthåndtere nærmest konstant.
Jeg synes det er svært hvordan vi skal tackle det. Vi prøver at være ret ståfaste, sætte faste rammer omkring hvad hun må og ikke må, men også vise forståelse og forsøge at rumme at hun åbenlyst frustreres over ting og at det er ok. Jeg har selv temperament og kan virkelig blive frustreret over hendes reaktioner, hvor min mand er mild og bedre til at rumme det.
Jeg tror måske mit eget temperament også spiller ind på at jeg problematiserer hendes reaktioner i højere grad end min mand. Jeg oplever bare at det tit kan ødelægge samvær og dage for hende, hvilket jeg også synes er synd, når nu det kunne være så hyggeligt. Og så bliver jeg usikker på om vi er for eftergivende for at undgå at konflikterne eskalerer yderligere, men at vi så samtidig ikke får sat en tydeligt grænse for hvad der er ok. Det er bare svært at overskue fx at bruge 30 min på at få hende til at sige farvel, fremfor at acceptere at så gør hun ikke lige det i dag, selvom det strider mod mine principper.
Det skal siges at vi flyttede til en anden by (tæt på venner og familie) for en måned siden, og at der er en lillebror på vej om lidt. Umiddelbart har hun tacklet det virkelig godt, både at starte i ny børnehave, flytte hus og det her med en ny søskende der kommer som hun taler meget om. Men vi er self klar over at det er medvirkende til nogle af hendes stærke reaktioner.
Jeg ønsker at få lidt mere viden om hvorvidt hendes reaktionsmønstre er “normalt” for hendes alder, hvad vi evt kan gøre for bedre at håndtere hendes reaktioner og for at forstå hvad der faktisk går igennem hende i de her situationer.
De bedste hilsener
en lidt træt mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.
Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...
19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.
Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...
18. april 2025 | Opdragelse | 4 år
Sur 4 årig pige der råber meget
Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. februar 2025 | Opdragelse | 4 år, 3 mdr.
Hej, vi har 3 børn. Én på 4,5 og to på 2,5. Tvillingerne er relativt nemme...
Viden om børn:
Babysvømning
Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.
Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...
Gylp
Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i, at barnet ofte gylper efter et måltid, og det er helt normalt. Ofte er det, når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op.
Hvis dit barn får flaske, kan du forsøge med en anden type flaskesut. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så dit barn sidder mere lodret, når det får mad.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.