Annonce

Annonce

Svar: 14 uger og morglad


20. oktober 2022

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Maria Louise

Tak for dit brev :) Der er sandsynligvis lidt forskelligt, som spiller ind hos jer :)

Udviklingsmæssigt sker der rigtig meget med lillebror lige nu. I 3-4 måneders alderen begynder han nu at opleve verden større og mere bevidst. Det betyder, at han fornemmer mere og mere tydeligt rummet, som han er i, han kan se længere, kikker fra den ene ende af rummet til den anden og har generelt en større rumfornemmelse.

I oplever sandsynligvis også, at det er lettere at få kontakt med ham, når man f.eks. sidder på den anden side af bordet, fordi han netop ser længere og fascineres af ting og personer, som nu er mere på afstand :)

Han kan også begynde at lade sig forstyrre under spisning. Når du sidder og ammer ham, så slipper han måske brystet, smiler til dig, pludrer med dig, tager fat og dier igen, slipper atter, pludrer lidt mere, tager fat igen - og hvis far eller storebror kommer ind i rummet, så slipper han brystet, kikker efter far eller storebror, fordi det pludselig er mere spændende at kikke på verden, end det er at spise :)

Han skelner i denne alder også meget mellem, hvorvidt han er hjemme eller ude. Mange forældre oplever f.eks., at børn i denne alder bliver kede af det, når de er i byen, men lige så snart de træder ind af døren derhjemme, så falder barnet helt til ro og opfører sig som om, at intet er sket...

Han begynder i denne alder også at skelne mere og mere bevidst mellem kendt og fremmed. Han kan f.eks. begynde at blive rigtigt ked af det, hvis bedsteforældre, venner eller andre tager ham op og vil holde ham. Og det samme kan ske, hvis far f.eks. forsøger at lege, trøste osv., så er han pludselig mest tryg i mors favn, men vil ofte gerne snakke og småpludre med far, når han kan sidde hos mor imens...

Det handler altså højst sandsynligt om alder og udvikling, og det er ...


Annonce

... rigtig godt, at du (I) forsøger at tage det stille og roligt. I skal være opmærksomme på, at lillebrors overskud naturligt vil være større, hvis han sover godt, og en begyndende fast rytme kan være med til at skabe tidspunkter, hvor far og søn naturligt kan have større glæde af hinanden.

Med den alder lillebror har, vil det ofte være en god idé at arbejde på en 3-lure-om-dagen rytme - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen. Imellem sine lure skal han være vågen og aktiv, så du på den måde hjælper ham til at få en dag, som er inddelt i perioder, hvor han bruger sig selv motorisk og mentalt - og perioder, hvor han så hjælpes til at sove. Han er ikke længere et spædbarn, men en aktiv lille baby, og nogle gange vil han f.eks. godt kunne gabe - ikke fordi han er træt og skal puttes, men fordi han keder sig og har brug for, at I leger lidt mere.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Det er også helt naturligt, at han har perioder, hvor han bare ligger og kikker ganske stille, studerer omgivelserne, følger med sine øjne og bliver fanget af f.eks. en lysplet på væggen, der bevæger sig, bladene i vinden eller lignende. Det kaldes "stille årvågenhed". Du må gerne lade ham ligge og på denne måde kikke, han behøver ikke intens kontakt hele tiden, og når han er klar til din kontakt, så vil han højst sandsynligt begynde at give lyd fra sig. Det kan være små-pludren eller små smask, og når du kikker på ham, stikker han dig et stort smil og viser dig, at han er klar til, at I pludrer, synger, leger, tumler, hygger... det kan også være, at han begynder at græde lidt, måske har han brug for mere mad, eller brug for en ren ble, brug for at blive taget op eller måske brug for at blive puttet..

Jeg håber, at det giver lidt idé om, hvad der sker hos jer - og at du kan bruge mine tanker lidt videre:)

Rigtig meget held og lykke - og rigtig god weekend :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fiskeolie og børn

Fiskeolie eller det der også hedder Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. De er livsnødvendige for os mennesker, både for børn der skal vokse og udvikle sig og for ældre der skal "vedligeholdes". Derfor skal der være omega-3 fedtsyrer tilstede i vores kost.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du selv spiser og også giver dit barn fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid. Derudover næsten hver dag som pålæg til frokost.

Det er vigtigt at variere...

Læs mere i Babylex

Boel-prøve

Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.

Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk brevkasse, du giver os forældre nogle kompetente handlemuligheder som vi i vores familie har haft stor gavn af.

Tak fra børnenes mor og far


Annonce