Svar: Søvnproblemer - 1.5-3 timer lang putning
Kære Louise
Tak for dit brev og fine uddybende beskrivelse - der er flere ting, som spiller ind hos jer, og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.
Først - din uro omkring, hvorvidt du ikke stimulerer hende nok, tænker jeg, at du skal forsøge at tage lidt roligt. Det lyder som om, at I har nogle rigtig hyggelige og dejlige dage hjemme, I går i legestue, til gymnastik osv. hvor hun naturligt møder andre børn og voksne, og det lyder rigtig fint. Når det så er sagt, så får hun naturligt ikke samme sansebombardement og stimulation, som hvis hun var i vuggestue dagligt... Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, at I skal lave mange ting i hverdagen, som stimulerer hende både motorisk, mentalt - og også sprogligt:) Hun lyder dog til at have en sød og kærlig mor, som er meget omkring hende.
Derudover, så er det meget vigtigt at kikke på lillepigens søvnbehov. Mit bud vil være, at hun har brug for 13-13.5 times søvn i døgnet. Det betyder faktisk, at når hun står op kl. 07 og ofte sover ca. 3 timer til middag, så vil hendes puttetidspunkt om aftenen skulle være kl. 20.30-21. Så hun får 10-10.5 times nattesøvn og til sammen altså får sine 13-13.5 timer.
Når hun ofte først sover mellem 21.30-23.00, så tænker jeg, at det handler om, at hendes puttetidspunkt lige nu ligger for tidligt. Hun bliver frustreret og ked af det, fordi hun ikke er parat til at sove, og selvom klokken ender med at passere hendes egentlige puttetidspunkt, så kan hun ikke falde i søvn, fordi hun så ender med at blive for ked af det, frustreret og til sidst overtræt. Det er derfor meget vigtigt, at I putter hende på det tidspunkt, hvor hun faktisk er parat til at sove - ikke før og ikke efter.
Du skal forestille dig, at der kører et søvntog med alle søvnhormonerne, og det handler om at springe på toget, når det holder ved perron. Hvis man kommer for sent til toget, så er det enormt frustrerende at vente på det næste tog. Kommer man for tidligt til toget, så er det lige så frustrerende - det er altså bare frustrerende at vente, og hvis toget ikke er der, så kan man ligeså godt udnytte tiden og lave noget andet imens.
Når det lykkes jer at putte lillepigen inden for 10-15 minutter, så har I ramt søvntoget, så har I nået at springe på toget, når det kom forbi. Men når putningen tager flere timer, når hun tydeligt bliver ked af det, frustreret og bare ikke kan sove, så er det fordi, I ikke har nået toget, da det holdt ved perron. Så er I enten for tidligt eller for sent på den, og løsningen er derfor at afbryde hele seancen og vente på, at næste tog kommer forbi...
Samtidig er der lidt udfordringer, som I er oppe imod hos jer. For det første, så tror jeg (også ud fra dit tidligere brev), at I måske har en lille ugle. Altså en pige, som egentlig trives godt med en sen putning. Hun er måske B-menneske, og det skal man naturligt også tage hensyn til og anerkende.
Derudover, så har det, at I har brugt 1.5-3 timer på putning de sidste mange måneder, været med til at lære hende, at putning er noget, som tager rigtig lang tid - og at det består af et ritual, hvor hun kommer i seng, rejser sig, bliver lagt ned, græder, kommer op, lægges igen, græder og protesterer, kommer op, bliver gået med, puttes igen - I går, hun græder, I kommer tilbage, fjerner jer fra hende igen, hun græder, I kommer igen, op, ned, op, ned osv. osv. Hun tror, at det er sådan det skal foregå, ...
... når hun skal puttes, det er det, hun har lært...
Du nævner, at efter at I havde "kæmpet med "gå og se" i 2 måneder, hvor I lukkede døren på klem ind til hende og kom når hun kaldte eller blev ulykkelig", så gik I over til at sidde på en stol. Og du skriver også, at dagen altid ender med, at "hun er super ulykkelig!".
Det lyder som om, at der har været rigtig meget gråd hos jer, og at jeres datter derfor forbinder det at sove med noget, som ikke er trygt, dejligt og rart. Det er I derfor nødt til at lave om på - og her er løsningen desværre ikke, at I sætter jer på en stol. Selvom hun kan se jer, så virker det unaturligt og ikke trygt for hende, at I sidder der. Hun vil være i tvivl om, hvorfor I sidder der, hvorfor I ikke taler med hende, hvorfor I ikke reagerer på, at hun rejser sig, hopper rundt.. ligesom hun naturligt mærker, at du/I bliver irriterede til sidst... Hun forstår det ikke, forstår ikke, hvad det er, I forsøger at fortælle hende - i stedet bliver hun utryg ved jeres opførsel, jeres reaktioner, for normalt så reagerer du jo på hende, og på alt hvad hun siger og gør, og i løbet af dagen bliver du ikke irriteret og er ikke ved at gå ud af dit gode skind... så denne metode gør hende ikke tryg, tværtimod...
Da situationen er, som den er, hos jer, så vil jeg umiddelbart anbefale, at du/I lige nu putter hende omkring kl. 20.30-21. Hun skal stadig op kl. senest 07 om morgenen og hun skal ikke sove mere end 3 timer til middag, det vil sige, at du skal vække hende, hvis hun ikke vågner af sig selv. Så sætter du dig med hende på skødet, evt. i dobbeltsengen om aftenen eller sidder ved siden af hendes seng - læser godnathistorie, synger elefantens vuggevise, putter hende med bamse osv. Altså alt det, som du gerne vil indføre og lære hende at finde roen ved. Men lige nu har hun brug for nærheden, når hun skal sove. Hun må ikke være usikker på, om du går fra hende - hun må ikke nå dertil, hvor hun bliver ulykkelig og utryg, men skal nu lære at det at sove er forbundet med noget dejligt.
Jeg forestiller mig, at hun kan starte på skødet, få læst en lille historie, og derfra så komme over i sin seng, hvor du så læser lidt videre, hun putter med bamse, du synger godnatsang og du bliver der... Og først når hun er tryg ved at sove og kan falde i søvn inden for ca. 30 minutter på denne måde, så kan du begynde at ændre på, hvor længe og hvordan du så er til stede.
Samtidig kan du så også begynde at rykke hendes puttetidspunkt lidt frem, så hun gradvist vænnes til at sove lidt tidligere om aftenen, og så afkorter sin dagssøvn i stedet. Det vil sige, at hvis hun f.eks. har behov for at sove 13-13.5 time i døgnet, så kunne det f.eks. være fordelt på 11 timers nattesøvn fra kl 20 til 07 og 2-2.5 timers dagssøvn f.eks. fra kl 12-14.30... På den måde vil tingene naturligt ændre sig lidt med tiden, men for at komme dertil, er du/I nødt til at starte med at gøre hende tryg ved at skulle sove, og gradvist arbejde på at finde det rette puttetidspunkt, så hun også føler sig parat til at sove, når hun puttes:)
Hun har en rigtig god alder til at øve dette i nu - netop 16-17 måneders alderen er god til nye rutiner og tryghed - når hun bliver 18-20 måneder, kommer ofte en urolig periode...
Jeg håber, at mine tanker hjælper lidt videre, og giver lidt idé om, hvad jeg tænker, spiller ind hos jer, og hvordan I kommer videre :)
Rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
Viden om børn:
Colostrum (råmælk)
Colostrum er navnet på den mælk der dannes i brystet umiddelbart efter fødslen. Dette kaldes også råmælk og alle kvinder vil danne råmælk, også selvom de føder for tidligt.
Råmælken er meget proteinrig og indeholder antistoffer som er med til at bekytte barnet mod sygdomme og beskytte imunforsvaret. Antistofferne beskytter mod sygdomme ved at beklæde tarmsystemet indvendigt, så bakterier mv. trænger ind i tarmen.
Colostrum er fed og gullig. Den kommer i små...
Optøning af spædbarnsmad
Hvis du gerne vil have små portioner skemad klar i fryseren, så er det vigtigt at følge disse retningslinjer:
- Nedfrysning skal foregå hurtigt efter, at maden er tilberedt. Maden fryses ned i små bøtter eller poser, som er beregnet til frysning af (baby)mad.
- Maden kan opbevares en månedstid i fryseren, når temperaturen holdes på -18 grader eller derunder. Den begrænsede periode er fastsat for at sikre en god smag i maden.
- Mad som har været...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.
Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder