Svar: Mælkebehov - fravalgt amning
Kære mor
Tak for dit brev - og det er helt okay, at du ofte er i "tvivl om et eller andet", det er jo det, jeg er her for:)
Det lyder umiddelbart, som om at din datter får sit behov for mælk fint dækket. Hun får modermælkserstatning af kop to gange dagligt, hun får havrefras opblødt i mme, og jeg går ud fra, at du også stadig bruger lidt mme i hendes grød og mos. Det er rigtig fint og ja, du har helt ret i, at der ikke er nogen grund til at introducere en flaske med den alder hun har.
Hendes behov for forskellige næringstoffer og herunder især kalk og jern dækkes via en varieret kost, og når jeg ser dagsplanen igennem, så ser det ud som om, at hun spiser mad fra alle fødevaregrupper. Det er super godt.
Hun må gerne få lidt surmælksprodukt nu. Det kan være neutral sødmælksyoghurt, lidt A38 (3.5%) eller lidt tykmælk. Hun bør ikke tilbydes mere end max. 100 ml dagligt, og du kan selv søde det med lidt frisk frugt og bær, ligesom du også gerne må komme fint hakkede nødder, lidt rugbrødsdrys eller lignende på.
Netop nødder, mandler osv. er f.eks. en kilde til kalk (vigtigt at hakke dem meget), det samme er ost, som jeg kan se, at hun også spiser, og hun må også gerne få lidt sovs til sin mad. Derudover får hun kalk via f.eks. ...
... broccoli, grønkål, bønner, rød- og hvidkål, persillerod, pastinak, selleri og porre... Der er også kalk i fuldkorn, så det er godt at variere mellem de lysere brødtyper og fuldkornstyperne, det samme gælder f.eks. pasta. Hun må også gerne få makrel i tomat, marinerede sild og lignende - fisk med små ben indeholder også kalk.
Hendes jernbehov sikres især via kød, gerne indmad som lever (leverpostej tæller med), også æg kan gives, ligesom fisk også er godt. Der er også jern i fuldkorn, og du kan med fordel give frugt og bær sammen med havregrød og bananpandekager og lignende, fordi især c-vitamin vil være med til at fremme optagelsen af jern. Måske kan hun lide syltede rødbeder - det sviner lidt, men de indeholder også jern... :)
Så - ingen grund til at bekymre dig. Det er rigtig fint, at hun selv har sagt amningen fra, det er den letteste måde for alle at stoppe på. Der er ingen grund til at introducere en flaske, og når hun bliver 1 år, så vil hun stille og roligt skulle tilbydes lidt letmælk i stedet for mme. Hun spiser fra alle fødevaregrupper og lyder til at blive rigtig fint dækket ind med forskellige næringstoffer - det eneste tilskud du umiddelbart fortsat bør give hende er det daglige tilskud af d-vitamin:)
Fortsat god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Æbler og æblemos
Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten bør stadig moses, og æblemos vil ofte være et hit hos børn - især hvis det serveres, som topping på en grød. Rå æbler bør du dog være opmærksom på.
Børn under 3 år bør ikke få fødevarer, som er meget hårde eller som knækker let. En stor æblebåd kan knække og sætte sig fast i halsen, og af samme grund kan det ikke anbefales at give små børn et helt æble at gnave af. Du skal også være opmærksom på skrællen,...
Allergidisponerede børn
Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.
Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).
Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.