Annonce

Annonce

Svar: Søvn - 6 uger


25. september 2022

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære søde du

Tak for dit brev, velkommen tilbage og kæmpe stort tillykke med den lille pige:)

Der kan være flere ting, som spiller ind hos jer - og jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig. Som jeg læser dit brev, så er jeres datter meget vågen - hun ligger og kikker, har store opmærksomme øjne, men hun græder ikke? Hvis hun var meget grædende kunne hun have ondt, men det lyder ikke sådan. I stedet kan det handle om, at hun måske har brug for lidt mere mælk eller måske hjælp til sin spiserytme:

Det er vigtigt, at hun får mælk lige før, hun skal sove. Mælk skal indgå som en fast del af hendes putteritual, og du skal netop udnytte, at hun falder til ro, når hun ligger i dine arme, holdes tæt, hører din hjertelyd, mærker din vejrtrækning, din varme - og får mælk.

Du må meget gerne svøbe hende, det vil give hende følelsen af at blive holdt, og det vil være trygt og dejligt for hende, da det minder om at ligge i din mave. Samtidig kan svøbet gøre det lettere at flytte hende fra din favn og ned i seng eller barnevogn, så hun ikke oplever skiftet for voldsomt og derfor måske bliver ked af det og ikke kan sove videre.

Du skal regne med, at hun skal spise ca. hver 3-3.5 time, og som sagt altid før hun skal sove. Start med at skifte hende, gør hende klar til putning - og svøb hende evt. i forbindelse hermed. Og så sætter du dig og ammer hende eller giver hende en flaske - og når hun sover eller næsten sover, så flytter du hende fra dig og lader hende sove. Hvis du putter hende i barnevognen, så tril denne lidt, putter du hende i en lift, så sving liften lidt, så du på den måde luller hende ind i søvnen.

Du skal ikke være bange for at give hende dårlige vaner eller tro, at du forkæler hende ved at holde hende. Det er vigtigt, at hun får lov til at mærke dig tæt på, fordi der så udskilles hormonet oxytocin, som hjælper hende med at koble fra, finde roen og falde i søvn. Oxytocin kaldes også kærlighedshormonet.

Det er også vigtigt, at hun får mælk lige før, hun puttes, fordi hun sover bedst på fuld mave. Samtidig sikrer det, at hun ikke vågner efter kort tid, fordi hun reelt er sulten og har brug for mælk igen. Mælk i maven er altså forudsætning for at kunne sove et lidt længere søvnstræk.

Uanset om du ammer eller giver flaske, så skal mælken altså indgå som en fast del af hendes putteritual. Hvis du giver flaske, så ved du præcist, hvor meget hun får, og du skal naturligt give hende en mængde, der passer til hendes udregnede behov. Det vil sige, at i takt med at hun øger sin vægt, så skal hun også have mere og mere mælk i flasken.

Hvis du ammer, så er det vigtigt, at du hjælper hende med at spise effektivt ved brystet. Det er rigtig godt, hvis du kan skifte ...


Annonce

... mellem forskellige ammestillinger, og det er rigtig godt, hvis du kan sikre dig, at hun spiser så længe som muligt på et bryst af gangen. Det vil sige, at hvis hun f.eks. kan spise 20 minutter, så er det bedre, at hun spiser 20 minutter på et bryst, end at hun spiser 10 minutter på hvert bryst. Det kan også være, at hun spiser 17 minutter på et bryst og 3 minutter på det andet:)

Mælken består af forskellige dele, hvor den første del af mælken slukker tørsten, så kommer den egentlige mad, og til sidst kommer "fløden". Når hun spiser længe og fra et bryst af gangen, så får hun den fedeste mælk med ud, og den ligger tungt i maven og giver netop ro.

Hvis hun spiser rigtig meget hos dig og gerne dier hyppigt, så skal du naturligt lade hende få det, som hun viser behov for. Vil hun f.eks. gerne ammes to gange mellem hver lur, så er det dog stadig rigtig godt, hvis du f.eks. kan tilbyde det ene bryst, når hun vågner og det modsatte bryst, før hun skal sove. Og næste gang du ammer, så starter du der, hvor hun spiste sidst, lader hende spise godt i bund på den side og tilbyder så modsatte side, før hun så puttes igen.

Du skal regne med, at hun ikke kan være vågen i mere end max 2 timer af gangen. Nogle gange er hun måske kun vågen i 45 minutter, så har hun brug for mælk og skal puttes igen. Andre gange kan hun godt være vågen et par timer, men senest efter et par timer, bør du så atter hjælpe hende til ro ved at skifte bleen, amme og putte hende.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Når og hvis hun sover kortvarigt, så lad hende komme op og brug så lidt tid på at pludre og snakke med hende. Læg hende også på maven, så du hjælper hende med at bruge sig selv både motorisk og mentalt, cykler lidt med benene, synger for hende osv. Og når I så har leget og hygget lidt sammen, så er hun sandsynligvis sulten og har brug for mælken, hvor efter hun så atter skal sove.

Med hensyn til motorisk uro, så er det helt naturligt, at hun nu bruger sin krop mere og mere. Hun bliver naturligt mere og mere strakt ud i kroppen og har derfor også mere og mere brug for, at I leger, tumler osv. Det er også helt naturligt, at hun sparker og flytter på sig under søvn og let får sig drejet ud af svøbet. Det er helt okay.

I kan evt. overveje, om hun vil have glæde af en sovepose. Det bliver gradvist koldere i vejret nu, og det kan være rigtig dejligt med en sovepose til efterår og vinter, som I kan putte hende i, når det er sovetid, og hun skal puttes i barnevognen - præcis som I bruger svøbet nu. På sigt vokser hun ud af svøbet, men soveposen kan hun bruge i barnevognen de næste mange måneder:)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det giver lidt ro med på vejen.

Jeg glæder mig til at følge jeres lille familie igen :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Boel-prøve

Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.

Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...

Læs mere i Babylex

Tænder

Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.

De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.

Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for din altid varme og kærlige måde at gribe udfordringerne an på - det er helt rigtig for mig!
Jeg nyder både dine personlige svar til mig, men bestemt også de svar du giver til andre.

Tak,
Mor til pige på 15 måneder


Annonce