Svar: Nattesved
Kære Pernille
Tak for dit brev :)
Det kræver rigtig meget energi at die hos mor og indtage et fuldt måltid ved brystet, der er nogen, som sammenligner det med, at vi skulle gå til 10. sal af trapperne - så ville vi også blive trætte og svedige :) Derfor er det meget normalt, at små børn sveder i forbindelse med amning.
Hvis jeg skal prøve at forklare det, du har læst eller hørt - at børn sveder mere, hvis de har kort tungebånd, så kunne forklaringen være, at det godt kan være sværere at die og få rigtig fat, hvorfor barnet måske arbejder ekstra meget, og derfor også sveder mere.. om dette har noget på sig, ved jeg dog ikke :)
Det vil være rigtig godt, at du forsøger at løsne grebet lidt omkring din dreng, når du ammer. Selvom du skal holde ham tæt og holde ham ind til brystet, så prøv om han f.eks. kan ligge uden for meget dyne, tæppe eller lignende omkring sig. Det vil gøre det lettere for ham at komme af med varmen.
Hvis du kan amme ham liggende i sengen, så vi han ligge ved siden af dig og ikke være helt så meget i din favn, og det kan også nogle gange gøre, at han så sveder lidt mindre. Også her bør du undgå at give ham dyne over sig, når du ammer...
Hvis det ofte sker om dagen, så kan det også være, at du selv bliver meget varm under amning, så måske kan du nogle gange amme med lidt mindre tøj på kroppen f.eks. blot sidde i en t-shirt, skjorte eller lignende, men undvære en trøje, fordi det naturligt vil gøre, at I begge bliver mere varme.
Du kan også være opmærksom på madrassen, hvor I ligger, eller hvor han sover. Ligesom valg af babydyne kan spille ind. Hvis han ligger på en skumgummimadras eller madrassen har en plastik beskyttelse, så kan det gøre ham ekstra ...
... varm. Du kan også købe babydyner, som er temperaturregulerende...
Hans tøj kan spille ind. Det kan f.eks. være en fordel at bruge uld, da uld kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Til sammenligning suger bomuld 7-10 procent. Det betyder, at når og hvis han sveder meget, så vil uld kunne holde ham bedre tør på kroppen, hvor bomuld hurtigt vil føles fugtigt og godt kan gøre ham kold (måske det du oplever som koldsved).
Du kan derfor prøve med en bodystocking eller natdragt i uld. Det kan være ren uld, eller det kan være uld blandet med f.eks. silke eller bambus. Det er dyrere at købe, men kan ofte bruges i længere tid, da det kan strækkes på en anden måde end bomuld, og du kan være heldig at finde gode tilbud, da han jo trods alt vokser hurtigt nu, hvor han ikke er ældre.
Hvor meget tøj, han har brug for på kroppen, afhænger også af rumtemperaturen, men det er generelt en god idé med lidt tøj, det kan dog blot være en body, som kan suge lidt af hans sved, hvis han sveder meget. Nogle nætter kan dog godt være så varme, at han helt kan undvære og blot sover i sin ble, men så vil I også selv have det rigtig varmt og ikke føle behov for nogen former for nattøj:)
Samtidig skal du være opmærksom på, at han ikke som jer kan sparke dynen af eller trække dynen over sig, hvis han pludselig føler behov for det - så det er bedre, at du giver ham lidt tøj på og trækker dynen lidt ned eller væk, end at han ligger uden tøj under en stor dyne. Det vil hjælpe ham med at regulere sin temperatur, og det er vigtigt, at han ikke ligger under en dyne og får det for varmt :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Fortsat god weekend til jer :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
Viden om børn:
Vugge - vugning, bevægelse
At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.
Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...
Vaccination
De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:
- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1
- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2
- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3
- 15 mdr.: MFR 1
- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)
- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.