Annonce

Annonce

Svar: Sidde oprejst


24. maj 2022

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Lucas mor

Tak for dit brev og fine spørgsmål om at lade baby sidde :)

Din drengs ryg er blød og runder let, og det er vigtigt, at du passer rigtig godt på hans ryg.

De fleste børn vil i 7-8 måneders alderen have styrke i ryggen til at sidde i længere tid, men det er stadig vigtigt, at du hjælper dun dreng med at variere sine stillinger. Jo mere han bevæger sig, jo bedre er det, fordi bevægelse styrker ryggens muskler, så den gradvist bliver stærkere.

Hvis din dreng f.eks. sidder på din arm, så vil han få en varieret påvirkning af ryggen, du vil flytte lidt på ham, og du vil naturligt bevæge dig rundt, hvilket giver naturlig bevægelse, og han vil hele tiden kunne læne sig fremover eller ind til dig og på den måde hele tiden få varierede bevægelser af ryggen. Samtidig er det begrænset, hvor længe du kan bære rundt på ham, hvis han blot sidder på din arm. Han bliver hurtigt for tung, hvorfor du naturligt vil flytte ham, evt. lægge ham på gulvet.

Hvis din dreng sidder i f.eks. barnevognen, så vil han have et fast tryk på sin ryg, og det vil være i en meget stationær stilling. Der vil ikke være ret meget bevægelse, og det kan gøre, at han kommer til at sidde og falde sammen i ryggens led. Det er ikke godt for hans ryg.

Han må gerne sidde i barnevognen, når I triller tur. Han vil elske at kunne sidde og følge med, men to timer er for lang tid. Jeg synes ikke, at han bør ...


Annonce

... sidde i mere end 20-30 minutter, så bør du hjælpe ham med at læne sig tilbage eller komme helt ned at ligge, så ryggen kan blive aflastet, og når han så er parat, så kan han sidde lidt op igen. Så selvom I f.eks. er i Zoologisk have eller lignende og derfor går meget rundt, hvor han er i barnevognen, så bør du stadig hjælpe ham med forskellige stillingskift, og det vil også være rigtig godt, hvis du kan tage ham op på din arm og gå lidt med ham der, så han ikke kun er i sin vogn.

Samtidig vil han i løbet af de to timers vågenhed også have behov for mad og skal derfor også ud af sin vogn, når han skal spise. Her vil det være rigtig godt, hvis han kan sidde på dit skød, når du giver ham den medbragte mad.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Som udgangspunkt skal han ikke sidde i længere tid, så længe han ikke er i stand til selv at sætte sig op. Det vil sige, at han selv skal kunne komme fra maveliggende stilling op i kravlestilling og derfra op at sidde. Når han kan det, så er ryggen stærk nok til, at han kan sidde i længere tid, og han vil også på dette tidspunkt bedre selv kunne skifte stilling, når hans krop har brug for det, ligesom han måske vil begynde at beklage sig, hvis han fornemmer, at han har siddet for længe på samme måde, og har brug for stillingsskift. Det kan du ikke regne med, at han vil gøre nu, når han ikke er ældre:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig god fornøjelse med jeres ture rundt omkring:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vegetar og veganer

Lever du vegetarisk og spiser du varieret, så vil du sædvanligvis få tilstrækkeligt med protein og andre næringsstoffer - også selvom du f.eks. ammer. Jo flere fødevarer du udelukker fra kosten, jo større er risikoen for fejlernæring, og hvis du f.eks. ikke spiser æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, kan det få betydning for dit barn.

Børn, der ernæres vegetarisk eller vegansk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have...

Læs mere i Babylex

Madpakke og børn

Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.

Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)

Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.

1000, 1000 tak!

Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊

De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.


Annonce