Annonce

Annonce

Svar: Søvn og slyngevugge - del II


24. februar 2022

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Ida

Tak for dit brev, og dejligt at høre, at du kan bruge mit tidligere svar :)

Når jeres dreng vågner op efter 30-45 minutter, ligger og kikker og efter 10 minutters vågentid giver sig til at protestere og vise tegn på at ville op - og samtidig er glad og smilende, når I kommer hjem - så tænker jeg, at han har fået den mængde søvn, som han har behov for.

Han sover ofte en meget lang nattesøvn, ofte på 12 timer, nogle gange faktisk 13 timer, og så lang en nat vil kun give plads til ca. 2 timers dagssøvn, da hans samlede søvnbehov er ca. 15 timer i døgnet. Han er nødt til at sove flere lure dagligt - ofte vil børn i 3-4 måneders alderen trives med en 3-lure-om-dagen rytme (nogle gange 4), og derfor bliver hans lure naturligt korte. Han kan simpelthen ikke sove 1.5-2 timers lur, for så er hans søvnbehov dækket via en enkelt lur, og det kan ikke fungere for ham. Han har behov for de små afbræk, som lurene om dagen giver ham og for ham kan det altså godt være 3-4 små lure af 30-45 minutters varighed.

Det behøver ikke være et problem for ham, at han sover 30-45 minutter af gangen. Netop fordi han vågner op, smilende og glad, så må du gå ud fra, at han har fået den mængde søvn, som han der har behov for. Hvis han derimod vågnede op grædende, så kunne det godt være tegn på, at han skulle hjælpes til at sove længere lure.

Jeg har en formodning om, at han vil ændre rytme igen i løbet af de næste måneder, så tiden arbejder også for jer. Dertil kommer, at der naturligt ...


Annonce

... også er udvikling inde over, som du selv er opmærksom på. Og ja, der ligger et 3. tigerspring her:) Han begynder at kunne se længere nu, og får gradvist mere og mere fornemmelse af rum og omgivelser. Han begynder så småt også at reagere på, om han er hjemme eller ude - og det er f.eks. ikke usædvanligt at børn i denne alder kan være rigtigt kede af det, hvis man er ude, men så snart man kommer inden for døren hjemme, så falder de til ro, smiler og er glade igen.

Han følger mere og mere bevidst med i, hvad der foregår omkring jer. Begynder at kunne holde hovedet selv og drejer hovedet bevidst - og han får naturligt en masse indtryk og stimuli hele dagen - som han både skal kunne koble fra overfor, når det er tid til at sove, og som han også skal bearbejde, når han endelig sover. Hans lyst til at opleve og bruge sig selv mere og mere spirer derfor nu, og det kan naturligt også godt være med til at påvirke hans søvn.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Så længe han trives, får sit søvnbehov dækket, virker glad, smilende og tilfreds, spiser og vokser og er godt igang udviklingsmæssigt, så er det rigtig fint. Også selvom lurene lige nu er korte. Det er hårdt for dig, fordi det naturligt betyder, at du ikke får ret meget tid til andre ting i løbet af dagen, og det forstår jeg godt. Det er dog højst sandsynligt noget, som vil ændre sig gradvist i takt med at han bliver ældre.. krydser fingre :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vådservietter baby

Mange familier synes, det er praktisk at bruge vådservietter, når barnet f.eks. skal skiftes eller lige skal have tørret sine fingre.

Vådservietter kan dog indeholde parfume og miljøbelastende stoffer, som kan give dit barn allergi. Undgå derfor vådservietter med parfume- eller aromastoffer i indholdsdeklarationen.
Gå efter vådservietter, der er svanemærket med Svanemærket, eller med Astma Allergi Danmarks Blå Krans eller Allergy Certified.

Overvej også, om...

Læs mere i Babylex

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce