Annonce

Annonce

Svar: Søvn og slyngevugge - del II


24. februar 2022

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Ida

Tak for dit brev, og dejligt at høre, at du kan bruge mit tidligere svar :)

Når jeres dreng vågner op efter 30-45 minutter, ligger og kikker og efter 10 minutters vågentid giver sig til at protestere og vise tegn på at ville op - og samtidig er glad og smilende, når I kommer hjem - så tænker jeg, at han har fået den mængde søvn, som han har behov for.

Han sover ofte en meget lang nattesøvn, ofte på 12 timer, nogle gange faktisk 13 timer, og så lang en nat vil kun give plads til ca. 2 timers dagssøvn, da hans samlede søvnbehov er ca. 15 timer i døgnet. Han er nødt til at sove flere lure dagligt - ofte vil børn i 3-4 måneders alderen trives med en 3-lure-om-dagen rytme (nogle gange 4), og derfor bliver hans lure naturligt korte. Han kan simpelthen ikke sove 1.5-2 timers lur, for så er hans søvnbehov dækket via en enkelt lur, og det kan ikke fungere for ham. Han har behov for de små afbræk, som lurene om dagen giver ham og for ham kan det altså godt være 3-4 små lure af 30-45 minutters varighed.

Det behøver ikke være et problem for ham, at han sover 30-45 minutter af gangen. Netop fordi han vågner op, smilende og glad, så må du gå ud fra, at han har fået den mængde søvn, som han der har behov for. Hvis han derimod vågnede op grædende, så kunne det godt være tegn på, at han skulle hjælpes til at sove længere lure.

Jeg har en formodning om, at han vil ændre rytme igen i løbet af de næste måneder, så tiden arbejder også for jer. Dertil kommer, at der naturligt ...


Annonce

... også er udvikling inde over, som du selv er opmærksom på. Og ja, der ligger et 3. tigerspring her:) Han begynder at kunne se længere nu, og får gradvist mere og mere fornemmelse af rum og omgivelser. Han begynder så småt også at reagere på, om han er hjemme eller ude - og det er f.eks. ikke usædvanligt at børn i denne alder kan være rigtigt kede af det, hvis man er ude, men så snart man kommer inden for døren hjemme, så falder de til ro, smiler og er glade igen.

Han følger mere og mere bevidst med i, hvad der foregår omkring jer. Begynder at kunne holde hovedet selv og drejer hovedet bevidst - og han får naturligt en masse indtryk og stimuli hele dagen - som han både skal kunne koble fra overfor, når det er tid til at sove, og som han også skal bearbejde, når han endelig sover. Hans lyst til at opleve og bruge sig selv mere og mere spirer derfor nu, og det kan naturligt også godt være med til at påvirke hans søvn.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Så længe han trives, får sit søvnbehov dækket, virker glad, smilende og tilfreds, spiser og vokser og er godt igang udviklingsmæssigt, så er det rigtig fint. Også selvom lurene lige nu er korte. Det er hårdt for dig, fordi det naturligt betyder, at du ikke får ret meget tid til andre ting i løbet af dagen, og det forstår jeg godt. Det er dog højst sandsynligt noget, som vil ændre sig gradvist i takt med at han bliver ældre.. krydser fingre :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sprog

Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.

At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...

Læs mere i Babylex

Slik

Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.

Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.

Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.

Ifølge...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annonce