Annonce

Annonce

Svar: Opvågninger om natten - 8 mdr.


15. december 2021

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med jer

Tak for jeres brev, og hvor dejligt at høre, at lillesøster trives så godt :)

Det lyder helt alderssvarende med de 3 flasker i døgnet, og jeg anbefaler netop ofte, at disse ligger før middagslur, aften og sen aften. Jeg anbefaler også, at man i 8-9 måneders alderen indfører en godnatgrød, som netop ofte kan være med til at mætte lidt mere og sammen med flaskerne give lidt mere sammenhængende nattesøvn i denne alder - og umiddelbart lyder det som om, at det fungerer rigtig godt for jer.

Det er dog helt normalt, at hun stadig har brug for en flaske, når hun puttes og en flaske igen sen aften - også selvom hun får godnatgrød. Så den flaske, som hun nogle gange efterspørger kl 01 skal I bare give hende - nogle børn trives bedst med at vågne og melde sig selv og få flasken der, i andre familier er løsningen, at mor eller far giver flasken sen aften, før I selv går i seng. Her kan hun måske spise den mere eller mindre i søvne og så sove videre - og har hun fået en flaske f.eks. kl 23-23.30, så behøver I ikke vågne og give flaske kl 01. Så prøv jer lidt frem, hvad I tænker kan fungere bedst for jer alle tre.

I skal naturligt også være opmærksomme på, at hun hele dagen igennem drikker tilstrækkeligt med vand, for ellers vil hun naturligt søge sit væskebehov ekstra dækket om natten:)

Jeres datter starter dagen tidligt, da hun ofte står op allerede kl 06, og det er derfor helt naturligt, at hun har brug for en 3. lur om eftermiddagen - ellers bliver dagen simpelthen for lang for hende. Jo tidligere børn stå op, jo længere tid har de ofte brug for den 3. lur. Jo senere de starter dagen, jo tidligere kan de ofte nøjes med 2 lure dagligt. Så lige nu skal I lade hende få den 3. lur - og være glade for, ...


Annonce

... at det fungerer:)

Når hun ofte har en opvågning om natten, de gange hvor hun sover en længere middagslur, så kan det hænge sammen med, at vi i vores cirkadiske rytme har et dyk om dagen og det modsatte peak om natten. Det kan vi f.eks. have kl. 15 og 03. Vi er trætte om eftermiddagen, har brug for lidt kaffe og lidt sødt, for at få energien op (her har vi vores dyk) og så har vi det modsatte peak om natten, hvor vi vågner, måske går vi ud og tisser og går i seng igen ...

Børn har også et dyk og et peak i deres rytme. Og når jeres datter sover en længere middagslur og f.eks. sover til efter kl 15 og herefter så springer dagens 3. lur over - så vil hun f.eks. godt kunne have en opvågning om natten omkring samme tidspunkt, altså omkring kl 03. De dage, hvor hun sover 3 lure, har hun måske ikke sit dyk kl 15, men er vågen her, og så vil hun måske ikke have sit peak kl 03, men måske tidligere eller senere, så det passer med enten middagslur eller 3. lur...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Hvor om alting er, så er det som sagt rigtig fint, at I lader hende sove 3 lure de dage, hvor hun har behov for det, og I behøver ikke arbejde på at hun kun skal sove 2 lure dagligt, så længe hun ikke er ældre end hun er, står tidligt op og i det hele tage sover bedre og trives med sine 3 lure.

Derudover så handler en del af hendes natteruro sandsynligvis også om, at hun nu er knap 9 måneder gammel og derfor er godt igang med separationsfasen. Denne periode giver både en stor motorisk uro, hvor hun har brug for hjælp til stillingskift om natten og en stor mental uro, hvor hun kan have behov for lidt beroligende hænder. Alder og udvikling spiller altså også ind netop nu :)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.

"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...

Læs mere i Babylex

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.

1000, 1000 tak!

Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊

De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.


Annonce