Annonce

Annonce

Svar: Søvnglad baby vågner hver morgen kl. 4.45


18. november 2021

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Nora

Tak for dit brev og velkommen til :)

Det lyder som om, at jeres dreng har et godt sovehjerte og egentlig er rigtig god til selv at regulere sit behov. Han sover ofte 2x2 timer i løbet af dagen, nogle gange +½ times tid, og om natten sover han ofte fra 19.30 til 05. Han sover samlet derfor ca. 13.5-14 timer i døgnet, og det er lige efter bogen... og faktisk ret flot, fordi han lige nu også brager igennem separationsfasen, hvilket ofte vil gøre, at han sover mere uroligt og afbrudt og ofte også protesterer mere mod søvnen.

Men, han vågner tidligere, end I har lyst til at stå op - og det forstår jeg godt. Løsningen er dog ikke at give ham en ekstra lur i løbet af dagen, da det som udgangspunkt ikke er dagssøvnen, som skal forlænges men i stedet nattesøvnen. Når det er sagt, så læser jeg dog jeres brev sådan, at I ofte vækker ham om eftermiddagen kl. 15-15.30, og det kunne faktisk være et forsøg værd at lade ham sove til klokken f.eks. var 16, fordi det måske ville gøre, at han kunne puttes lidt senere og måske derfor så også ville stå lidt senere op. Det er vigtigt her lige at sige, at det ikke nytter noget, at I holder ham vågen om aftenen og putter ham senere - I skal bestemt ikke holde ham vågen mod hans vilje. Det vil han ikke sove længere af, tværtimod. Det virker kun at putte ham senere, hvis I har ændret lidt på hele dagens rytme og dermed ændret på middagsluren, så han er stået senere op af den.

Derudover så tænker jeg også, at I skal prøve at indføre et godnatmåltid om aftenen, så I sikrer jer, at han ikke er sulten i løbet af natten. Han skal stadig tilbydes flaske, før han puttes til natten og han skal også stadig have sin drømmeflaske, når han vågner et sted mellem kl 01-03 og efterspørger denne - men godnatmåltidet kan måske være med til at fylde ham lidt ekstra op, så han netop først søger flasken kl 03 og har han fået sin drømmeflaske der, vil han måske kunne sove lidt længere om morgenen, før han så vågner igen. Det kunne altså godt være med til at trække tiden lidt.

Det vil sige, at en aftenrytme f.eks. kunne se således ud:

Aften 17.30-18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker, både små hapsere og også større stykker, og der suppleres også stadig med mos. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme, får lidt babymassage osv.

Tilbydes en godnatgrød kl ca. 19-19.30, sammen med vand eller mme af kop, og får derefter børstet tænder

Flaske og puttes til natten ca. 19.30-20 (evt. lidt senere, hvis I har taget ham senere op af middagsluren).

Sen aften eller først på natten 01-03: Drømmeflaske og sover videre

Som I kan se, så har jeg i dagsplanen også indført et bad. Badet ligger mellem aftensmaden og godnatmåltidet og det kan også være med til at forlænge tiden om aftenen lidt, så han bliver puttet lidt senere - uden at han bliver overtræt og dermed sværere at putte. En anden mulighed, som I kan forsøge ...


Annonce

... i weekenden er at lægge badet ind mellem formiddagslur og middagslur - så selve middagsluren kommer til at ligge senere og i stedet for at han sover fra 13-15 så måske sover fra 14-16 - og på den måde også får hele sin rytme rykket, og dermed kan puttes senere og igen forhåbentlig stå lidt senere op...

I skal også være opmærksomme på, at han helst ikke skal falde i søvn med flasken i munden, men at han nu skal forbinde sin seng med stedet, hvor han sover og derfor skal puttes fra jeres favn, før han sover helt. Og hvis I giver ham flasken direkte i sengen, så er det vigtigt, at han slipper den, før han sover helt, så han ikke er afhængig af flaske i munden for at kunne sove.

Det er på samme måde rigtig godt, at I er opmærksomme på, at han ikke behøver sut i munden mange gange hele natten igennem, men meget gerne skal hjælpes videre med stillingskift, beroligende hænder osv. Det er helt naturligt for hans alder, at han sover uroligt og får sig lagt i stillinger, som han ikke mestrer selv at komme væk fra. Men det er vigtigt at I - når I hjælper ham med at blive lagt rigtigt igen, få dynen på som han har sparket af osv. - hjælper ham videre uden at give ham sut i munden hver gang. For så lærer han at han ikke kan sove uden sin sut og kan derfor blive ved med at vågne for at få sutten i munden igen. Det er super godt, at I arbejder på at lære ham at finde sutten selv, men det vil være rarest for alle, hvis han kan lære at sove uden at behøve sutten helt så meget :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Og så er det også vigtigt, at I skærer flasken om formiddagen væk og i stedet erstatter med et mellemmåltid. Han bør tilbydes 3 flasker nu - og de kan ligge før middagslur, aften og så drømmeflasken. Og når han bliver 10 måneder, så fjerner I den ene flaske - sandsynligvis flasken før middagsluren, fordi han til den tid skal passes ude og derfor måske skal lære at sove helt uden flaske i løbet af dagen. Det vil derfor være rigtig godt at vænne ham fra formiddagsflasken og øve at sove uden flaske nu - og som sagt med et mellemmåltid i stedet. Hvis det er meget svært for ham at undvære flasken, så kan i indføre et mellemmåltid og skære mængden af mælk gradvist ned, så han får mindre og mindre og til sidst helt lærer at undvære den.

Alder og udvikling vil naturligt spille ind og netop separationsfasen og den store motoriske udvikling, som han sandsynligvis også er igang med, vil naturligt gøre nætterne mere urolige. Derfor skal I også nogle gange trække tiden lidt om natten og ikke reagere for hurtigt på hans lyde - simpelthen fordi han drømmer rigtig meget og i drømme kan have mange lyde. Han kan både småklynke, grine, ligge og pludre, brumme osv. Og nogle gange skal I lige trække tiden lidt, før I hjælper ham, for at se om han mon er i stand til at finde videre i søvnen på egen hånd. Andre gange er det godt hvis I er der med det samme, så han ikke vågner for meget op - det kan være en svær balance at finde, men prøv :)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Øjne og syn hos baby

Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.

Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.

Dit barn har...

Læs mere i Babylex

Nysgerrighed børn

At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.

Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en fantastisk brevkasse og nogle fantastiske og velskrevne bøger. Begge dele har ofte hjulpet os siden vi blev forældre for ca. 1½ år siden!

Tak fra familien i København.


Annonce