Annonce

Annonce

Svar: Skubber febrilsk sutten ud og vil have den igen


5. november 2021

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mor

Tak for dit brev og stort tillykke med den lille dreng :)

Det lyder som om, at han er en rigtig fin dreng, der spiser godt - i hvert fald har han taget rigtig fint på, og det er super dejligt!

Det lyder dog også som om, at det faktisk er spisningen, som I skal kikke lidt på - for du fortæller, at som det er lige nu, så får han mad, når han vågner, derefter så pusler og leger I 1-1.5 times tid, og så putter I ham med sutten. Du fortæller også, at I bruger ofte en time på at få ham til at falde i søvn, og når han endelig sover, så sover han så 2-3 timer og så skriver du, at han ofte falder i søvn lige inde han skal spise igen, men nu er I begyndt at se bort fra det, for ellers får han ikke sovet...

Jeg tænker, at det vil være rigtig godt, hvis I kan give ham en flaske at falde i søvn på. Det vil være rigtig godt, hvis han i stedet for at få flasken, når han vågner, kan hjælpes ind i en rytme, hvor han får sin flaske, før han skal puttes. Flasken vil hjælpe ham til ro, hjælpe ham med at koble fra og falde i søvn - og det vil både være med til at afkorte hans putning, så den ikke længere varer en time. Det vil også gøre, at hans suttebehov ikke skal stilles med sutten, og at hans febrilitet omkring sutten forsvinder, fordi han netop får mælk i stedet:)

Han skal have flaske ca hver 3-4 time - og det vil naturligt være sådan, at hvis han har sovet 3 timer, så vil han være sulten, når han vågner - og så skal flasken naturligvis gives der. MEN, er han vågen i 1.5 time derefter og bruger I en time på at få ham til at sove, så vil han naturligt have brug for mælk igen, fordi der så er gået ca. 2.5 time - og jeg vil derfor anbefale jer, at I giver ham en flaske her. Han må selv regulere, hvor meget han vil spise, men det vil være en god måde at få vendt ...


Annonce

... rytmen lidt, så flasken indgår som en del af hans putteritual.

Har han spist en flaske, før ham puttes, så vil han - naturligt afhængigt af, hvor lang en lur han derefter tager - ikke altid være så sulten, når han vågner og vil derfor godt kunne vente måske en times tid, før han igen tilbydes flaske. Det vil så gøre, at han ikke behøver flaske igen, før han skal sove, og her vil han sandsynligvis trives fint med sutten, men vil så netop også kunne være mere roligt omkring sutten og netop affinde sig med den.

Der skal naturligt være plads til fleksiblitet omkring flaskegivning, men prøv om I kan tænke modsat end I gør lige nu og medtænke flasken, som en del af putteritualet fremfor en del af det at vågne op. Så han stille og roligt hjælpes ind i en rytme, hvor han får en flaske, puttes til lur, sover godt og vågner op, bliver puslet, leget lidt med, aktiveret osv. Atter får en flaske og puttes så til næste lur.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Derudover så kan det være en rigtig god idé at koble en klud til hans sut. Kluden kan støtte sutten ved munden, så han lettere holder den i munden og ikke så let får den skubbet ud. Derudover så vil hans alder naturligt arbejde lidt for jer, for det er kun naturligt, at han stadig så lille vil have tendens til at tabe sutten eller får den skubbet ud. Han kan endnu ikke styre sine bevægelser og det kan stadig være svært for ham helt at holde vakuum, når han sutter på sutten. Hos jer lyder det dog som om, at det nogle gange faktisk er et reelt behov for at få mælk, som gør at han er så suttelysten, som han er, og at han bliver så irriteret og sutter så febrilsk på sutten, for der kommer jo ingen mælk ud...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie og den bette fyr videre ;)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Trøske

Trøske er en form for svamp, der ses som en hvidlig belægning i barnets mund. Det er ufarligt, men meget ubehageligt for barnet, og det bør derfor behandles.

Trøske er meget almindeligt de første måneder efter fødslen, og det kan være svært at vurdere, hvorvidt der 'bare' er tale om mælkebelægninger i munden, eller om det er svamp. Sidder belægningerne kun på tungen, og kan de forholdsvis nemt fjernes med en finger eller en lille skumklud, så er der sandsynligvis tale om...

Læs mere i Babylex

Medicin til børn

Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.

Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte


Annonce