Svar: Vuggestue - 12 mdr.
Kære Mor
Tak for dit brev og alle dine tanker :)
Om vuggestuen er det rette sted til din datter, afhænger meget af din mavefornemmelse, og du skal naturligvis have tillid til, at pædagogerne tager sig rigtig godt af din datter, når hun er der. Du skriver, at hun virker glad for personalet, og det tyder jo på, at de tager sig af hende, og f.eks. giver hende knus og trøst, når hun har brug for det.
Du har ret i, at pædagogerne godt kan have travlt, men du skal stadig have en fornemmelse af, at de er omsorgsfulde og tager sig af din datter, rigtig gerne vil hende, ser hende og reagerer hensigtmæssigt på hende og hendes behov. Du nævner, at de tit ringer og spørger, om I kan hente en halv time før, fordi hun virker træt - og det tænker jeg faktisk ikke behøver handle om travlhed, men jo godt kan handle om, at de fornemmer, at hun savner sin mor, og har brug for at komme hjem. 7 timer kan være længe at skulle overskue vuggestuens verden, når man ikke er mere end 1 år gammel, og hvis du har mulighed for at hente hende tidligere, så kan der sagtens ligge nogle gode pædagogiske tanker bag dette - f.eks. at det er bedre, at hun bliver hentet det før og har haft en god dag, end at hun når at blive overtræt og ked af at være der.
Du nævner, at du er begyndt at finde alle andre muligheder for at få hende passet eller kunne holde hende hjemme, så hun får færrest dage i vuggestuen - og du nævner, at du havde forventet, at vuggestuen ville være et hyggeligt sted, hvor hun godt kunne lide at være... Men hvad er det der gør, at du fornemmer, at hun ikke kan lide at være der? Og at det ikke er et hyggeligt sted? Jeg kan ikke ud af dit brev helt tyde, hvorfor du tænker, at det ikke er godt for hende...
Hvis hun skal blive glad for vuggestuen, så er det vigtigt, at hun har en hverdag i vuggestuen. Det er vigtigt, at hun lærer de andre børn og voksne at kende, at hun kender dagens rutiner, lege og aktiviteter. At hun oplever genkendelighed, fordi det giver tryghed. Det er også vigtigt, at hun har tid til at knytte sig til de voksne, så hun kan begynde at bruge de voksne, netop når mor ikke er til stede.. Hvis hun mere eller mindre er i vuggestuen "som ugens gæst", så vil det naturligt tage længere tid for hende at falde til, og det vil være sværere. Det betyder ikke, at hun behøver være i vuggestuen 7 timer eller mere hver dag, men det vil være rigtig godt, at hun er der så meget, at hun får en oplevelse af hverdag i vuggestuen.
Det er naturligt en balance - for selvfølgelig skal hun også kunne være sammen med sine bedsteforældre, men måske kan du aftale, at de henter hende tidligt en dag om ugen eller lignende, så hun stadig er i vuggestue, men netop har en kortere dag, hvor hun så har det sjovt, imens hun er i vuggestuen - og så stadig også har tæt kontakt til sine bedsteforældre...
Med hensyn til søvn, så vil de fleste børn begynde at kunne nøjes med en lidt længere middagslur, når de er mellem 12-18 måneder gamle. Og måske er din datter parat til en lur dagligt nu. Vi kan naturligvis godt være enige om, at det ville være dejligt, hvis hun kunne sove 2.5 time til middag, hvis hun sover godt 11 timer om natten, og det kan godt være, at hun på sigt vil kunne det. Det ...
... er dog også helt normalt, at hun kan sove kortere lure nogle dage, netop fordi der sker så meget nyt for hende, og det gør det sværere at koble fra og finde ro, ligesom det også giver ekstra drømmeaktivitet og dermed også ekstra urolig søvn.
Rigtig mange børn ændrer søvnvaner, når de starter i institution, samtidig med at deres søvnvaner også ændrer sig i takt med at de bliver ældre. Ofte vil der også være tale om en overgangsperiode, så nogle dage vil hun have behov for at sove en længere middagslur, andre dage sover hun en kortere lur, og atter andre dage har hun stadig brug for to lure dagligt... her må man være fleksibel og forsøge at følge hendes behov:)
Med hensyn til sygdom, så hører det desværre med til at starte i institution eller dagpleje. Stort set alle børn får en periode med forkølelse, hoste, øreproblemer osv. når de starter pasningsordning - og årstiden lige nu gør det naturligt ikke bedre. Jo flere børn der er samlet på lidt plads, jo større er sandsynligheden for at blive smittet - og samtidig så deler små børn jo legetøj, putter ting i munden osv. Så risikoen for smitte er større, end hvis man blot er hjemme sammen med sine forældre.
Man siger normalt at det tager to vintre med snot og forkølelse at få opbygget et immunforsvar. Det vil sige at efter to vintre, så begynder det at lysne og antallet af "barnets sygedage" vil falde. Det vil sige, denne vinter og en vinter mere, så når din datter bliver 2 år, vil hendes immunforsvar være stærkere. Til gengæld kommer så ofte en del af de børnesygdomme, som man heller ikke kan slippe for - og det gælder faktisk også, selvom barnet starter i dagpleje. Der er i dagplejen dog færre børn under samme tag, og derfor er risikoen for smitte også mindre. Har man et barn, som af forskellige årsager kan have et lidt nedsat immunforsvar, så vil man ofte anbefale dagpleje, men helt slippe for det, kan man desværre ikke:)
Jeg kan naturligvis ikke vurdere den pågældende institution, og som sagt er du nødt til at vurdere ud fra din mavefornemmelse, om du synes det er det rette sted for din datter. Hvis du vælger, at hun skal være der, så er det vigtigt, at du ikke ser det som "nødpasning", men at du også signalerer til din datter, at det her er et rigtig dejligt sted for hende at være, så hun netop kan nyde det. Hun spejler sig i dig og mærker tydeligt, hvis du ikke har det godt med at aflevere hende...
Har du det dog sådan, at du synes det er helt forkert, og du har bare slet ikke lyst til, at hun skal være der - så må du naturligvis finde en anden løsning. Det er vigtigt, at du har det godt med det, så du kan signalere den ro til din datter. Ellers skal I finde på noget andet, og det er selvfølgelig helt okay at skifte, når det ikke føles rigtigt.
Jeg håber, at du kan bruge mine overvejelser lidt frem og tilbage og komme lidt videre i dine overvejelser omkring, hvorvidt denne institution er den rette for din datter :)
Jeg har lavet bogen "Ha en god dag, skat", sammen med Erik Sigsgaard. I den kan du læse om barnets hverdag i dagpleje, vuggestue og børnehave og også læse vores tanker om, hvad man skal kikke efter, når man vælger det rette sted :)
Rigtig meget held og lykke - og rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Peanuts og børn
Peanuts (jordnødder) - bør ikke gives til børn under 3 år. Det samme gælder andre hele nødder, vindruer, popcorn, rå gulerødder og lignende hårde fødevarer.
Børn under 3 år vil ofte have vært ved at tygge og bearbejde hårde fødevarer, og der er derfor en risiko for, at barnet fejlsynker - og det kan være meget farligt. I værste fald kan f.eks. en peanut sætte sig fast ved luftrøret og blokere luftvejene. Især peanuts og stykker af rå gulerod har vist sig at udgøre en stor risiko...
Psykisk udvikling børn
Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.
Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.
I en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!
Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".
Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.
Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.
Venlig hilsen
Helt Utrolig Lettet