Annonce

Annonce

Svar: Hvorfor vågner hun så ofte om aftenen/natten?


4. oktober 2021

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mette

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres datter og hendes rytme :)

Umiddelbart tænker jeg, at jeres datter vågner om aftenen og natten, fordi hun har brug for mælken. Det vil være normalt for et barn på 5 måneder at få 6-7 flasker i døgnet. Det vil sige, at hun skal spise ca. hver 3-4 time.

Når jeg ser din dagsplan igennem, så får hun flaske kl. 06, kl. 11, kl. 15, kl. 18, kl. 21 og 00.30 - altså 6 flasker i døgnet, og det er nødvendig for at dække hendes behov for mælk.

Derudover er det naturligvis vigtigt, at hun drikker nok af sine flasker, og hvor stort hendes mælkebehov er afhænger helt af, hvor stor hun er. Så hvor meget vejer hun?

Du skriver, at I om natten har forsøgt med vand - og hun skal ikke have vand, men mælk (modermælkserstatning). Det er netop vigtigt, at hun får den mængde mælk, som hun har behov for, så hun får den næring, der er nødvendig for, at hun vokser, trives og udvikler sig som hun skal - og der er ingen næring i vand.

Samtidig viser dagsplanen, at der går ret lang tid mellem hendes flasker i løbet af dagen og også om natten, og det gør naturligt, at hun om aftenen har brug for at spise lidt mere hyppigt. Når hun fylder sig godt om om aftenen (ved her at spise ca. hver 3. time), så betyder det netop, at hun ofte kan sove fra midnat og til næste morgen tidlig uden mælk, hvilket faktisk er ret flot!

Det er også helt normalt, at hun vågner og har brug for jeres hjælp til at komme videre i søvnen. Det er helt naturligt, at hun lige har brug for at mærke jer, har brug for jeres beroligende hænder, brug for at I hjælper med stillingsskift, beroligende ord osv. Du spørger "Hvordan pokker undgår vi alle de aften og natteopvågninger, hvor vi skal ind og give sut og sige shhhh..?" og jeg tænker, at det undgår du ikke. Når det er så hårdt for jer, så er det fordi I har valgt at putte hende på eget værelse, så I er nødt til at rejse jer og gå ind til hende. Alternativet kunne være at putte hende i ...


Annonce

... en bedside eller lignende seng koblet til dobbeltsengen, så hun ligger tæt på dig, men ligger i egen seng, og du så kan lægge en beroligende hånd over på hende, uden at du behøver stige ud af din seng... :)

Derudover så sover jeres datter en meget lang nattesøvn i forhold til sin alder. Hun puttes ofte omkring kl 18 og står op omkring kl 06. Det betyder, at hendes nattesøvn varer 12 timer - og det er længe! Og jo længere nattesøvnen er, jo mere uroligt vil hun sove. Rigtig mange børn vil i jeres datters alder gå langt senere i seng, og det vil naturligt gøre, at de sover mere tungt og sammenhængende. Det spiller derfor også ind, og I kan derfor overveje, om I vil forsøge at ændre på hendes rytme, så hun sover senere hele dagen igennem og også puttes senere til natten, mod at hun så kan sove mere sammenhængende, når hun endelig sover....

Så... forklaringen på, hvorfor hun vågner så ofte om aftenen og natten handler for mig om:

- at se på hendes indtag af mælk dagen igennem - altså både om hvor stor en mængde hun indtager af hver flaske og på hvilke tidspunkter. Hun lyder ikke til at drikke ret store mængder mælk og ofte går der 4-5 timer mellem hendes flasker først på dagen/døgnet. Behovet skal naturligt dækkes, så derfor søger hun mælken ekstra om aftenen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

- det handler også om hendes rytme. Hun sover en meget lang nattesøvn, og det vil naturligt gøre aftenerne og nætterne mere urolige.

- og så handler det også om alder og udvikling. Hun vil naturligt drømme en del, og det giver uro om natten, klynk osv. Ligesom hun motorisk også bruger sig selv mere og mere og derfor har brug for at mærke jer, få en beroligende hånd, få hjælp til stillingsskift.

Det er ikke fordi hun er afhængig af jeres favn, eller skal lære at sove i seng eller lignende. Det er slet ikke den problematik, som er tilfældet hos jer, som det lyder som om, at du måske tænker eller overvejer... eller måske er bekymret omkring...

Håber du kan bruge dette lidt videre :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Seng

Mange babyer har ikke brug for tremmeseng i begyndelsen, da sengen vil være for stor og dermed for utryg for barnet. I begyndelsen kan man derfor stille liften i tremmesengen, hvis man ønsker at barnet skal sove i sengen der.

Et barn vil ofte kunne bruge tremmesengen til det er ca 2.5-3 år gammelt og det er vigtigt at vælge en god seng. Her er lidt overvejelser og gode råd:

- Vælg en seng, som måler ca 110 cm x 55 cm. Den størrelse passer til de fleste børn indtil...

Læs mere i Babylex

Jordemoder

En jordemoder er uddannet til at hjælpe gravide, fødende og nye familier. Når du bliver gravid, så skal du i første omgang kontakte din læge. Lægen vil herefter automatisk sørge for at give besked til dit fødested, og dermed en jordemoder, som så vil indkalde dig til undersøgelse.

Som gravid er du, så vidt det er muligt, tilknyttet een jordemoder i hele graviditetsforløbet. Du (og din partner) vil blive kaldt til samtale og undersøgelser løbende gennem hele graviditeten, og I...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Som saedvanligt: Tusind tak for dine dejlige raad og brugbare viden! Det er fantastisk at have dig

Mange hilsner
Camilla


Annonce