Annonce

Annonce

Svar: Hvorfor vågner hun så ofte om aftenen/natten?


4. oktober 2021

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mette

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres datter og hendes rytme :)

Umiddelbart tænker jeg, at jeres datter vågner om aftenen og natten, fordi hun har brug for mælken. Det vil være normalt for et barn på 5 måneder at få 6-7 flasker i døgnet. Det vil sige, at hun skal spise ca. hver 3-4 time.

Når jeg ser din dagsplan igennem, så får hun flaske kl. 06, kl. 11, kl. 15, kl. 18, kl. 21 og 00.30 - altså 6 flasker i døgnet, og det er nødvendig for at dække hendes behov for mælk.

Derudover er det naturligvis vigtigt, at hun drikker nok af sine flasker, og hvor stort hendes mælkebehov er afhænger helt af, hvor stor hun er. Så hvor meget vejer hun?

Du skriver, at I om natten har forsøgt med vand - og hun skal ikke have vand, men mælk (modermælkserstatning). Det er netop vigtigt, at hun får den mængde mælk, som hun har behov for, så hun får den næring, der er nødvendig for, at hun vokser, trives og udvikler sig som hun skal - og der er ingen næring i vand.

Samtidig viser dagsplanen, at der går ret lang tid mellem hendes flasker i løbet af dagen og også om natten, og det gør naturligt, at hun om aftenen har brug for at spise lidt mere hyppigt. Når hun fylder sig godt om om aftenen (ved her at spise ca. hver 3. time), så betyder det netop, at hun ofte kan sove fra midnat og til næste morgen tidlig uden mælk, hvilket faktisk er ret flot!

Det er også helt normalt, at hun vågner og har brug for jeres hjælp til at komme videre i søvnen. Det er helt naturligt, at hun lige har brug for at mærke jer, har brug for jeres beroligende hænder, brug for at I hjælper med stillingsskift, beroligende ord osv. Du spørger "Hvordan pokker undgår vi alle de aften og natteopvågninger, hvor vi skal ind og give sut og sige shhhh..?" og jeg tænker, at det undgår du ikke. Når det er så hårdt for jer, så er det fordi I har valgt at putte hende på eget værelse, så I er nødt til at rejse jer og gå ind til hende. Alternativet kunne være at putte hende i ...


Annonce

... en bedside eller lignende seng koblet til dobbeltsengen, så hun ligger tæt på dig, men ligger i egen seng, og du så kan lægge en beroligende hånd over på hende, uden at du behøver stige ud af din seng... :)

Derudover så sover jeres datter en meget lang nattesøvn i forhold til sin alder. Hun puttes ofte omkring kl 18 og står op omkring kl 06. Det betyder, at hendes nattesøvn varer 12 timer - og det er længe! Og jo længere nattesøvnen er, jo mere uroligt vil hun sove. Rigtig mange børn vil i jeres datters alder gå langt senere i seng, og det vil naturligt gøre, at de sover mere tungt og sammenhængende. Det spiller derfor også ind, og I kan derfor overveje, om I vil forsøge at ændre på hendes rytme, så hun sover senere hele dagen igennem og også puttes senere til natten, mod at hun så kan sove mere sammenhængende, når hun endelig sover....

Så... forklaringen på, hvorfor hun vågner så ofte om aftenen og natten handler for mig om:

- at se på hendes indtag af mælk dagen igennem - altså både om hvor stor en mængde hun indtager af hver flaske og på hvilke tidspunkter. Hun lyder ikke til at drikke ret store mængder mælk og ofte går der 4-5 timer mellem hendes flasker først på dagen/døgnet. Behovet skal naturligt dækkes, så derfor søger hun mælken ekstra om aftenen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

- det handler også om hendes rytme. Hun sover en meget lang nattesøvn, og det vil naturligt gøre aftenerne og nætterne mere urolige.

- og så handler det også om alder og udvikling. Hun vil naturligt drømme en del, og det giver uro om natten, klynk osv. Ligesom hun motorisk også bruger sig selv mere og mere og derfor har brug for at mærke jer, få en beroligende hånd, få hjælp til stillingsskift.

Det er ikke fordi hun er afhængig af jeres favn, eller skal lære at sove i seng eller lignende. Det er slet ikke den problematik, som er tilfældet hos jer, som det lyder som om, at du måske tænker eller overvejer... eller måske er bekymret omkring...

Håber du kan bruge dette lidt videre :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udslæt - hos børn

Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:

- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...

Læs mere i Babylex

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for nogen rigtig gode svar! Det er rart at kunne søge råd herinde og se man ikke er den eneste i verden med problemer.

Mor til pige på 6 måneder


Annonce