Svar: Baby knap 8 mdr. - ammes hele natten - part 2
Kære Sofia
Tak for dit brev, det er super godt, at du skriver tilbage :)
Hvis jeres lille pige om natten "græder dybt ulykkeligt og skriger hjerteskærende og længe", så er du nødt til at give hende brystet. Det er netop vigtigt, at hun ikke når dertil, hvor hun bliver så ulykkelig, for så vil hun naturligt søge brystet mere og mere, og det vil blive langt sværere at vænne hende fra det.
Så jeg vil faktisk anbefale dig, at du lige nu i stedet med det samme tager hende over til dig, lægger dig og ammer hende liggende, - men også ret hurtigt derefter forsøger at lirke brystet ud af munden på hende. Så hun ikke når at blive ulykkelig, men stadig får trøst og ro, men også lærer ikke at skulle sove med brystet i munden hele tiden, og så I får skruet mængden af mælk i maven om natten ned. Netop for også at få lidt mere plads i maven til mere mad om dagen, så hun kan spise og drikke mere i dagtimerne og ikke vågner om natten, fordi hun reelt er sulten.
Samtidig med at du giver hende brystet kortvarigt og igen og igen forsøge at trække brystet til dig, så skal du indføre kærtegn, putteklud, lægge hånden beroligende på hendes hofte og vugge hende lidt, imens hun ligger ved siden af dig, så du på den måde får indført lidt nye putterutiner og finder en ny måde at berolige hende på, når hun vågner om natten. Det kan være en god idé at hendes seng er koblet til din seng, så hun ligger ved siden af dig, og du kan berolige hende med dine hænder og nærhed, men uden at hun fremover ...
... behøver komme over i din seng om natten. Lige nu lyder det dog som om, at hun er nødt til at komme over til dig...
Når du 3-7 nætter har øvet det at lirke brystet ud og vænnet hende til, at brystet ikke behøver være i munden hele tiden, så kan du forsøge at trække tiden mellem amningerne om natten lidt og i stedet netop berolige med dine hænder, kærtegn, måske en sut osv. Og det er så her, at I når dertil, hvor hun ammes f.eks. kl 23, 02 og 05.. Og når hun kan dette, så vil det så være tid til at fjerne amningen kl 02, og her kan far f.eks tage over mellem kl 23.30 og 05. Derefter kan amningen tidlig morgen så fjernes, så hun lærer at sove uden mælk hele natten og i stedet står op sammen med far og spiser morgengrød...
Det lyder for mig som om, at I er nødt til at tage det meget gradvist og med meget små skridt, for at jeres datter kan følge med, og så det ikke bliver en kamp, som er dømt til at blive tabt på forhånd, fordi hun simpelthen bliver for ulykkelig :)
Og nej - jeg synes bestemt ikke, at du skal begynde at sætte dig med hende på en yogabold om natten. Det er ikke nogen god vane at indføre, og det er rigtig svært at komme væk fra dette senere hen. Det er langt bedre, at du lægger dig med hende og lige nu altså ammer hende liggende, men lirker brystet ud af munden på hende igen og igen. På den måde lærer hun at forbinde det at sove med, at hun skal ligge ned og ligge stille - som hun jo på sigt skal i sin seng :)
Rigtig meget held og lykke med det projekt :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
Viden om børn:
Ekstra væske baby
Børn, der får flaske, kan i visse perioder have behov for at få ekstra væske. Det kan være ved sygdom med feber, eller i særligt varme sommerperioder.
Nogle gange vil barnet vise behov for en ekstra flaske mælk, og det er helt fint. Børn der får flaske skal have lov til at selvregulere deres behov. Men andre gange vil det være fint at tilbyde væsken som vand. De første 4 mdr. skal vandet koges. Derefter kan barnet få vand fra hanen, med mindre man har privat vandboring.
Undertøj til børn
Bomuld er behageligt, suger sved og kan vaskes ved høj temperatur. Det kan være en stor fordel, så længe børn bruger ble, hvor det ikke kan undgås, at der af og til kommer urin og afføring i undertøjet.
I efterårs- og vintermånederne, kan det dog være en fordel at vælge undertøj af uld. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft. Det gør, at uld isolerer rigtig godt, og det hjælper derfor barnet med at holde varmen, når det f.eks. sparker dynen af om natten. Uld kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.
Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.
Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.
Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder