Annonce

Annonce

Svar: Søvnmønster


7. august 2021

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring rytme - og B-mennesker :)

Når vi hos voksne taler om A- og B-mennesker, så taler vi hos børn om Lærker og Ugler, det er dog udtryk for præcis det samme, nemlig at vi mennesker ofte har en enten tidlig eller sen rytme.

Lærke, A-menneske: Hvis man er lærke, så vågner man ofte tidligt om morgenen. De fleste lærkebørn starter dagen kl 05. De vågner friske, tydeligt udhvilede og parate til at lege, være aktive osv. De har det bare super godt om morgenen. Har man en 2-3 årig lærke, så vil han eller hun ofte komme tulrende med sin dyne og puttebamse om aftenen, de er trætte og vil rigtig gerne i seng.

Ugle, B-menneske: Hvis man er ugle, så er aftenen det bedste tidspunkt på dagen. Det er rigtig svært at koble fra, finde roen og falde i søvn - til gengæld sover man længe om morgenen. Har man en 2-3 årig ugle, så er morgenerne ofte svære, det er svært at finde overskud til tøj, hårredning og morgenmad, for egentlig vil man hellere ligge i sin seng og sove lidt mere...

Vores samfund er for de flestes vedkommende skruet sådan sammen, at vi møder på arbejde mellem 8-16, og derfor er den tidlige rytme ofte at foretrække. Det kan give lidt ekstra udfordringer, når man har et barn, som tydeligvis ville trives bedre med en senere rytme, for det passer ikke nødvendigvis med, at man skal op, skal i dagpleje/vuggestue osv. og være aktiv på bestemte tidspunkter af dagen - og derfor også helst skal sove i nogenlunde tid om aftenen.

Modsat så kan det være svært med lange middage og festligheder om aftenen, hvis man er A-menneske. Det kan være svært, at ens søvnrytme bliver flyttet, for man vågner stadig tidligt om morgenen, selvom man går sent i seng og får derfor ikke den mængde søvn, som der er behov for.

Vores søvnrytme er forskellig - og børn har ikke nødvendigvis samme rytme som mor og far, hvilket også kan give lidt udfordringer i hverdagen. Hvis du selv er A-menneske, så kan det være rigtig hårdt at have en datter, som egentlig helst vil sent i seng...

Det er dog også sådan, at man godt kan flytte på eller ændre en rytme - det kræver tålmodighed og bør gøres med små skridt af gangen, men det kan godt lade sig gøre. Og det du gør lige nu lyder faktisk rigtig fint.

Du vækker din datter om morgenen, og "tvinger" hende på den måde til at starte dagen tidligt. Det gør, at hendes formiddagslur og middagslur også kommer til at ligge tidligere og dermed kan hun også puttes ...


Annonce

... tidligere om aftenen. Det er netop stå op tidspunktet som sætter rytmen for resten af dagen - så jo tidligere hun står op, jo tidligere vil hun sove og jo tidligere vil hun også gå i seng. Jo senere hun står op, jo senere vil hendes rytme naturligt være.

Samtidig sikrer du hende den mængde søvn, som hun har behov for. Du hjælper hende blot med at få søvnen på tidspunkter, som er mere hensigtsmæssige for jeres hverdag og for den rytme, som hun skal passe ind i - når hun f.eks. skal i dagpleje eller vuggestue.

Tidspunkterne for mad, aktiviteter osv. spiller også ind på hendes rytme. Så når I spiser på faste tidspunkter og morgenmad, frokost og aftensmad altid ligger kl 07. 11.30 og 18, så vil dette påvirke hendes indre ur, hendes cirkadiske rytme og dermed også hjælpe hende ind i den rytme, som du ønsker, at hun skal følge.

De rutiner, som I har om aftenen kan også hjælpe hende med at koble fra og finde ro, så du lettere kan putte hende. Her er det f.eks. super godt med et bad. Hvis badet ligger ca. en time før putning, så vil det have god effekt på hendes overgivelse til søvnen, også hvis du afslutter badet med god frottering med håndklædet, lidt babymassage osv. Efter badet må hun gerne få et godnatmåltid f.eks. en godnatgrød. Det ligger godt i maven og er også med til at give ro i kroppen. Derefter kan hun få børstet tænder, få sin flaske og blive puttet.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Jeg synes det lyder meget fint med et puttetidspunkt omkring kl 20. Både i forhold til hendes alder, og hvis hun kan sove ca. 11 timer om natten fra 20 til 07 og sover ca 3 timer i løbet af dagen, så bliver hendes søvnbehov super fint dækket ind :) Som det er lige nu så skal du ikke regne med, at du kan putte hende tidligere, og det er helt okay.

Når du vækker hende om morgenen, så kan det være en god idé at trække gardinerne fra og lade sollyset og dagslyset strømme ind i værelset. Lyset vil appellere til vågenhed, det vil blive opfattet gennem hendes øjenlåg og hendes hjerne vil registrere at det er tid til at vågne op. Det kan derfor hjælpe hende med at vågne lettere, hvis du trækker gardinerne fra f.eks. 20 minutter før det er tid til at stå op.

Om aften kan det derimod hjælpe hende, hvis du trækker gardinerne for, evt. bruger et mørklægningsgardin - især i sommermånederne, hvor det er lyst længe - så du på den måde lukker dagslyset ude og signalerer, at det er ved at være sovetid.

Jeg håber, at du kan bruge mine tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ører - øreproblemer hos baby og børn

Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.

Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...

Læs mere i Babylex

Præmature allergidisponerede spædbørn

Hos meget små præmature allergidisponerede børn kan der være mere væsentlige ernæringsproblemer end allergiforebyggelse at tage højde for. Derfor må man altid tage individuelle hensyn, hvor det vigtigste er, at barnet kommer i trivsel.

Et præmaturt barn tilbydes samme allergiforebyggende diæt som mature allergidisponerede spædbørn. Modermælk er den bedste ernæring, og hvis dette ikke er muligt tilbydes barnet en special erstatning.

Det vides ikke, hvor længe det er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.

Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.

Kærlig hilsen Stine


Annonce