Annonce

Annonce

Svar: Baby på 7 mdr. vågner hele tiden om natten


29. juli 2021

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Tak for dit brev og velkommen til :)

Der kan være flere ting, som spiller ind hos jer, og jeg vil gerne dele lidt tanker med dig - så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker passer hos jer.

Det er en forudsætning for at kunne sove igennem om natten, at din datter får både mad, vand og mælk nok hele dagen igennem. Hvis hun ikke spiser eller drikker nok, så vil hun naturligt søge brystet om natten for at få dækket sit behov. Det er derfor meget vigtig, at du forsøger at finde den rette balance her.

Du fortæller, at hun får 4 faste måltider ud over amning og jeg vil anbefale, at hun får 5 måltider dagligt nu - 3 hovedmåltider og to mellemmåltider. Til alle måltider skal hun tilbydes vand af kop og så skal hun ammes 4 gange i døgnet.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos og vand af kop.

Puttes til formiddagslur og skal ikke ammes først, mellemmåltidet erstatter amningen her.

Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden og vand af kop.

Puttes evt. til en powernap her - eller måske kan den nu springes over

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk, kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende i hånden. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes og sover videre til næste morgen tidlig uden mælk

Ud over at din datter både skal spise og drikke nok hele dagen igennem, så er det også vigtigt, at hun lærer at falde i søvn uden brystet i munden. Det er vigtigt, at hun puttes i sengen, hvor du ønsker, at hun skal sove - så hun forbinder sin seng med sit sovested. Det er dermed vigtigt, at hun ikke falder i søvn i din favn og derefter flyttes over i sin seng. Derfor er det f.eks. godt, hvis ...


Annonce

... du om formiddagen kan begynde at tilbyde hende et mellemmåltid i stedet for brystet og derefter putte hende til lur - og på den måde bevidst arbejde på at adskille bryst, favn og søvn.

Det er også vigtigt at du, når du putter hende til middagslur og om aftenen, putter hende fra dig, før hun sover helt. Det lyder det dog også som om at du har gjort - i hvert fald skriver du, at du "begyndte at amme hende i en stol ved siden af hendes seng, og lige inden hun faldt i søvn, så lagde jeg (du) hende i hendes egen seng", men det lyder også som om, at det har ændret sig. Det lyder som om, at hun ofte ikke kan puttes fra dig, men igen og igen vågner, søger di favn og har brug for dit bryst og din nærhed. Her skal du naturligvis give hende den nærhed, som hun tydeligt viser behov for, men samtidig også arbejde på, at hun stadig vænnes til at sove i sin seng. Eller i hvert fald, vænnes til ikke at falde i søvn med brystet i munden, for hvis hun gør det, så vil hun naturligt søge det hver gang, hun har sine opvågninger om natten.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Du skal også være opmærksom på, at hun godt kan være meget urolig om natten nu, fordi der udviklingsmæssigt sker rigtig meget med hende. Hun kan lægge sig i stillinger, som hun ikke mestrer at komme væk fra, og motorisk have svært ved at ligge stille og kan have behov for din hjælp til stillingskift om natten.

Hun kan også drømme ekstra meget og sige en masse lyde om natten. Hun kan både småpludre, øve lydstyrke og kan også ligge og klynke, græde osv. Og det er ikke alle lyde, som du nødvendigvis skal reagere på. Nogle gange er det godt lige at trække tiden lidt og se, om hun ikke af sig selv kan finde videre i søvnen. Nogle gange er løsningen at putte hende på eget værelse, fordi I så ikke forstyrrer hinanden under søvn - det ved jeg ikke om du har mulighed for. Nogle gange er løsningen at koble hendes seng til din seng, fordi du så kan berolige med en hånd, kærtegne og lade hende mærke dig, samtidig med at du stadig holder fast i at hun sover i egen seng.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

K-vitamin til baby

Sundhedsstyrelsen (og WHO) anbefaler, at alle nyfødte babyer får K-vitamin lige efter fødslen. Dette gives som injektion i låret og er med til at forhindre indre blødninger. Når barnet har fået K-vitamin denne ene gang, skal det ikke gives igen.

Børn der ammes, får ikke ret meget K-vitamin via modermælken, og det betyder, at de har større risiko for K-vitaminmangel. K-vitamin dannes også i vores tarmsystem, og da nyfødte børn har et umodent tarmsystem, vil de ikke selv kunne...

Læs mere i Babylex

Brystspænding

Brystspænding forekommer hos mange kvinder i graviditeten. Ofte er netop brystspænding meget tidligt i graviditeten, for mange kvinder, det første tegn på at de er gravide.

Brystspænding forekommer ofte også i forbindelse med at amning etableres. I begyndelsen producerer kroppen lidt ekstra mælk som vil regulere sig ind efter barnets behov, og samtidig kommer der også lidt ekstra væske i brystvævet.

Hvis brystspændingen i forbindelse med amning er meget smertefuld...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Alleførst: Tusind tak for dit sidste svar - det er virkelig guld værd med professionelt svar og en "second opinion" :)

Med venlig hilsen
Natasha, mor til pige 4 måneder


Annonce