Annonce

Annonce

Svar: Gråd om natten - 3 år


4. juli 2021

Kategori:
Alder:
3 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Astrid

Tak for dit brev :)

Det lyder faktisk som om, at jeres datter har et mildt anfald af natteskræk også kaldet nightterror.

Natteskræk er en søvnforstyrrelse, som kommer først på natten - i modsætning til mareridt, der kommer hen mod morgenstunden. Og natteskræk ses derfor ofte mellem kl 22 og 02. Når barnet har et anfald af natteskræk, så er barnet ikke vågen. Barnet befinder sig i en delvis opvågning af den dybeste non-REM-søvn.

Det betyder, at jeres datter ofte ikke vil have fornemmelse for, at I faktisk er der og forsøger at hjælpe - hvis I forsøger at holde om hende eller fysisk berolige hende, så vil hun afvise jer, skubbe til jer, slå jeres hænder væk. Hvis I taler til hende, så risikerer I, at blive en del af hendes drøm, og det kan også gøre hendes anfald værre og gøre, at hun bliver mere frustreret på jer.. alt sammen fordi det foregår, imens hun sover.

Derfor er det bedste I kan gøre faktisk at gøre så lidt som muligt. I skal som udgangspunkt ikke tage hende op, ikke tale for meget til hende og ikke kræve hendes kontakt, men derimod forsøge at få hende videre i søvnen med så lidt aktivitet fra jeres side som muligt.

Det kan være meget frustrerende, fordi det kan se meget voldsomt ud. Ofte vil barnet være ukontaktbar samtidig med, at barnet virker i oprør. Hjertet slår hurtigt, hun skriger og græder, slår ud efter jer, kampsveder osv. Det kan være meget voldsomt - men det er ofte langt mere voldsomt for jer, som ser på det, end det er for hende, som er midt i det - og det er som udgangspunkt ikke farligt.

Nogle børn har anfald, der er så voldsomme, at det kan være nødvendigt at vække barnet - simpelthen fordi barnet kan finde på at yde skade på sig selv. Hvis man er ...


Annonce

... nødt til at vække barnet, så skal man være opmærksom på, at det vil tage tid før barnet atter kan falde i søvn. Her vil det ofte være nødvendigt at man går i stuen, sætter sig stille og roligt sammen, måske ser lidt film, får lidt at spise og drikke eller lignende, før barnet så er parat til at sove igen - og som udgangspunkt skal barnet ikke vækkes.

Det er vigtigt, at I hjælper jeres datter med så fast en søvnrytme som muligt, så hun får sit søvnbehov tilstrækkeligt dækket. Børn der gennem længere tid sover for lidt og for dårligt kan have større tendens til anfald af natteskræk.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er også en god idé at tale dagen igennem med hende, så hun får sat ord på nogle af alle sine tanker og oplevelser. Det kan være en god idé at bruge tid ved sengekanten om aftenen, læse en hyggelig og sjov godnathistorie, synge en sang og lignende - så det der foregår før hun skal sove er noget rart og dejligt.

Hos nogle børn vil anfaldende være så præcise, at man næsten kan sætte uret efter det. Hver aften kl 23.25, så starter det.. Og hvis det sker, og det er så langvarige anfald, som I oplever, så kan I forsøge med en planlagt opvågning. Det betyder at I, før anfaldet opstår, skal gå ind til jeres datter, få hende til at sætte sig op, give hende en tår vand at drikke og så hjælpe hende ned at ligge og hjælpe hende videre i søvnen igen. Ved på denne måde at vække hende lidt, så kan I forhindre hende i at komme ned i den dybe søvn, hvor anfaldet opstår og derfor være heldig, at hendes anfald helt kan springes over. Hvis hun kun har få og periodevise anfald af natteskræk, så skal I dog lade hende sove og ikke begynde at vække hende planmæssigt :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udmalkning af modermælk

Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:

1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...

Læs mere i Babylex

Fiskeolie og børn

Fiskeolie eller det der også hedder Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. De er livsnødvendige for os mennesker, både for børn der skal vokse og udvikle sig og for ældre der skal "vedligeholdes". Derfor skal der være omega-3 fedtsyrer tilstede i vores kost.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du selv spiser og også giver dit barn fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid. Derudover næsten hver dag som pålæg til frokost.

Det er vigtigt at variere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dine svar. Hvor er du bare dygtig. Tak for dine gode råd. Alle mine spekulationer er nu væk.. Vil prøve de ting du siger. Tak :)

Kærlig hilsen
Katrina, mor til dreng på 9 måneder


Annonce