Annonce

Annonce

Svar: Søvnrytmeforstyrrelser


3. juni 2021

Kategori:
Alder:
2 år, 5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære L og K

Tak for jeres brev og velkommen til - og hvor dejligt at høre, at I har lyttet til mit webinar omkring børn og søvn:)

I beskriver en dreng, som stortrives. Han lyder til at være rigtig glad for sin vuggestue, han sover sammen med de andre børn, han er aktiv, veltalende og har det generelt rigtig godt. Og derfor skal man naturligvis overveje, hvor meget man vil ændre og hvorfor.

Det lyder også som om, at jeres dreng måske er det man kalder for en lille ugle. Hos voksne taler vi om A og B mennesker, hos børn om Lærker og Ugler.

Lærkerne (A) falder ofte let i søvn om aftenen, de er trætte sidst på dagen, og de vil rigtig gerne i seng. Når dagen nærmer sig sin afslutning, så har de rigtig svært ved at koncentrere sig og en 2årig lærke kommer ofte trissende med sin bamse, putteklud eller lignende og er tydeligt parat til at blive puttet. Til gengæld, så er det morgenfriske - når klokken er 5 så er de vågne og parate til at starte dagen - og de elsker morgenerne. De vågner veludhvilede og friske og er bare parate til alt det nye og spændende, som dagen byder på.

Uglerne (B) kan derimod ikke lide at stå op. De er bare rigtig trætte om morgenen og der skal ofte en del protester og diskussioner til omkring tøj, morgenmad, hårredning osv. Men, de elsker aftenerne. Her er de bare super friske, og de leger bare rigtig godt. De har rigtig svært ved at skulle koble fra og overgive sig til søvnen, for om aftenen har de bare lyst til at lege og der skal ske noget...

Og jeres dreng er måske mere ugle end lærke, så han har en naturlig aktivitet om aftenen, som I til en vis grad er nødt til at acceptere. Det er altså til en vis grad naturligt, hvis han ikke er træt allerede kl 19.30-20, men måske først vil sove senere. Samtidig lyder det også som om, at han måske sover en lille smule mindre end gennemsnittet, hvilket naturligt ikke gør at nattesøvnen kan være voldsomt lang - og når det så er sagt, så er det naturilgvis også en god idé at arbejde på en rytme, hvor han ikke sover alt for sent om aftenen, netop fordi han også skal have kræfter og energi til at møde dagen og alle de oplevelser og krav han naturligt møder der.

Når man har et barn med en sen søvnfase og man gerne vil have vendt lidt rundt på det, så han begynder at gå tidligere i seng, så er det rigtig vigtigt at anerkende at han om aftenen faktisk er mest frisk og at det derfor er det enormt frustrerende at skulle ligge i sin seng. Det kender I også fra jer selv, det er naturligt frustrerende, at ligge i sin seng og ikke kunne sove. Og derfor er man nødt til at putte ham sent. I skriver, at han god kan bruge et par timer på at falde søvn og at der er rigtig mange overspringshandlinger involveret - og I kan desværre ikke putte ham i seng kl. 20 og regne med, at han på ...


Annonce

... sigt vil lære at falde i søvn der, ændringen skal ske med små skridt.

Som det er hos jer lige nu, så er jeres dreng vænnet til et putteritual der varer 2 timer og som består i en masse overspringshandlinger som at han skal have vand, at I skal læse, I går, kommer tilbage, han kaster med sin bamse, sin sut, vil have vand igen, I går igen, han stiger måske ud af sin seng, I følger ham tilbage, så vil han lege, rejser sig, I går eller sidder hos ham og gentager at han skal lægge sig osv. osv. Det er sådan han tror det fungerer, når han skal sove. Og for at få ændret dette ritual, så er I nødt til at putte ham så sent, at han med sikkerhed kan falde i søvn inden for ca. 15 minutter - og det med det ritual, som I ønsker, at han skal have - f.eks. tale lidt om dagen, få læst en godnathistorie og synge en godnatsang.

Det betyder, at hvis han ofte ikke falder i søvn før klokken er 22, så skal I ikke putte ham før kl 22. Og gradvist skal I så flytte hans puttetidspunkt frem. Nogle aftener kan han flyttes aften efter aften, men de fleste gange vil det være sådan, at I skal bibeholde samme puttetidspunkt flere aftener i træt, før I så kan flytte tidspunktet lidt frem igen. Ofte vil det være passende at flytte med ca. 15 minutter af gangen. Det vil sige, at hvis han først sover kl 22, så puttes han kl. 22, derefter 21.45 21.30, 21.15, 21.00, 20.45, 20.30 - som måske lige vil være hans puttetidspunkt fremadrettet, hvis han har en sen søvnfase...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er samtidig meget vigtigt, at I holder fast i dagsrytmen derudover. Det er vigtigt, at han kommer op til samme tid hver morgen - uanset om det er hverdag eller weekend og uanset hvad tid han er faldet i søvn om aftenen. Det er ikke om morgenen, at hans søvn skal forlænges, men om aftenen. Det er på samme måde vigtigt, at han sover middagslur til samme tid hver dag.

Og i takt med at hans nattesøvn gøres gradvist længere, så vil middagsluren ofte blive afkortet af sig selv. Og hvis den ikke gør det, så kan man begynde at afkorte den - men igen med ca. 15 minutter af gangen. Det vil sige, at hvis han sover 3 timer, så vækkes han efter 2 timer og 45 minutter, så 2 timer og 30 minutter, 2 timer og 15 minutter, 2 timer. Han vil sandsynligvis have glæde af at sove 1.5-2 timer hver dag stadigvæk.

Det kræver stor omsorg og også tid og tålmodighed at ændre på en søvnrytme. For det vil som sagt ofte være sådan, at I ikke kan ændre på tidspunkterne fra dag til dag. Derudover er det en forudsætning, at han ikke bliver syg, skal starte i ny institution eller andet undervejs, som naturligt kan ændre på hans rytme og hans behov for søvn. Det kan sagtens tage 5 uger at ændre på en rytme og det skal I derfor være parate til :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke med det projekt:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Naturlægemidler - børn

Naturlægemidler er en særlig gruppe lægemidler, der ofte indeholder tørrede planter, plantedele, eller udtræk af planter.

Naturlægemidler er frihandelslægemidler, hvilket betyder, at de ikke behøver blive solgt på et apotek. Læge og apotek behøver således ikke at være involveret i behandlingen, og derfor kan naturlægemidler kun godkendes til behandling af "lettere sygdomme".

Naturlægemidler anbefales ikke til børn under 2 år uden lægens anvisning....

Læs mere i Babylex

Ører - øreproblemer hos baby og børn

Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.

Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for alle dine råd og gode svar. Det er altid en utroligt stor hjælp at skrive til dig :-)

Tusind tak fra Camilla - mor til to.


Annonce