Annonce

Annonce

Svar: Powernap - 4 mdr.


24. maj 2021

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Maja

Stort tillykke med lillebror og hvor dejligt at høre fra dig igen - og velkommen tilbage:) Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig.

Det er rigtig godt, at lillebror sover godt om natten. Det lyder som om, at han faktisk er ret god til at sove sammenhængende her og det er super. Jeg kan dog godt forstå, at du gerne vil arbejde på at hjælpe ham til også at sove lidt mere sammenhængende om dagen og jeg tænker umiddelbart, at en rytme med 3 lure dagligt, hvor den midterste lur er en længere lur, nok vil fungere ret godt for jer :) Viser det sig, at han trives bedre med 4 korte lure dagligt, så er det naturligvis også helt okay, men det lyder som om, at du måske godt kan få ham ind i en 3-lure-dagligt-rytme og en længere lur midt på dagen.

Jeg vil anbefale dig, at du lægger et bad ind mellem formiddagslur og middagslur. Badet vil være med til at aktivere og stimulere ham rigtig godt både motorisk og mentalt. Det vil naturligt forlænge hans vågenperiode lidt og når han så puttes til en middagslur, så vil han måske kunne sove lidt længere. Især hvis du, som du selv er inde på, enten triller ham en tur med på dagen for på den måde at holde ham sovende eller du vælger at lægge dig med ham og ammer ham i dobbeltsengen. Begge dele vil være helt okay at gøre, netop for at vænne ham til rytmen og påvirke hans indre ur til at fornemme behov for en længere middagslur.

Det er super dejligt, at amningen går godt, og du skal endelig amme ham. Det vil være godt, hvis du kan amme ham, som en fast del af hans putteritual, så han bliver fyldt godt op med mælk, før han skal sove. Det vil også være med til at sikre, at han ikke vågner efter ½ times tid, fordi han reelt er sulten eller tørstig. Så mælk er vigtigt, som en fast del af hans putteritual. Når det er sagt, så er det dog også en god idé, at han ikke falder i søvn i din favn eller med brystet i munden, men at du forsøger at adskille bryst og søvn mere og mere, så han nu vænnes til at forbinde sin seng med stedet, hvor han sover. Hvis han falder i søvn i din favn og med dit bryst i munden og lægges sovende over i sin seng, så vil han kunne reagerer på dette skift. Det kan virke utrygt for ham og han kan vågne yderligere op og kan så ikke falde i søvn igen, før du atter tager ham op og ammer ham. Derfor er det godt, hvis han kan blive ammet og puttet i seng eller barnevogn, før han sover helt.

Det er også rigtig godt, at du nu er startet op med lidt smagsprøver på lidt grød. Det lyder som om, at han tager fint imod dette og det er super at du giver lidt grød til frokost. Når det fungerer godt og han kan spise ½ dl. uden problemer, så må du gene begynde at tilbyde ...


Annonce

... ham lidt mos om aftenen, så han får ½ dl. 2 gange dagligt. Det vil også hjælpe jer til mere rytme og kan igen gøre, at han på sigt begynder at kunne sove lidt anderledes om dagen.

Mit forslag til en dagsplan, kan derfor se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre, må gerne tilbydes brystet igen, når I vågner og dagen begynder, hvis han har brug for det.

Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til dagens første lur. Det er helt okay, hvis han sover kortvarigt her, lad ham sove som han viser behov for.

Frokost 11-11.30: Tilbydes smagsprøver på lidt grød, vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme osv. efter behov og får lidt babymassage. Stimuleres rigtig godt både motorisk og mentalt og har på den måde en lidt længere vågenperiode her.

Ammes og puttes til middagslur - måske kl 12-12.30 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er endt med at være. Du må meget gerne hjælpe ham til at sove f.eks. 1.5 time her ved enten at trille ham en tur i barnevognen eller lægge dig med ham i dobbeltsengen.

Eftermiddag 16: Ammes


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Sover dagens 3. lur som igen ofte vil være en powernap

Aften 18: Tilbydes smagsprøver på lidt grøntsagsmos, dette måltid introduceres først, når grøden til frokost fungerer, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca. kl. 20 - igen afhænger tidspunktet af, hvor når han har sovet dagens 3. lur og hvor lang den er

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt og sover videre

Midt nat 03: Har måske stadig også behov for amning her, og det er helt okay :)

Du spørger om du aktivere ham nok, og det er naturligt svært at svare på, men det er rigtig godt, at du er opmærksom på, at hans døgn nu skal andeles i vågne aktive perioder, hvor du tumler, leger, pludrer med ham osv. og så perioder, hvor han hjælpes til at koble fra, får mælk og puttes.

Når børn har tendens til at powernappe, så kan man let komme ind i en rutine, hvor man bruger rigtig lang tid på at få ham lullet i søvn hele dagen igennem, men hvor det nogle gange kan være bedre at holde fokus på, at han skal aktiveres godt - for så derefter at kunne sove bedre og længere. Prøv derfor ikke at se alle gab som tegn på, at han skal puttes, men i stedet som udtryk for at han måske keder sig og skal stimuleres lidt ekstra, for så derefter at blive puttet til en forhåbentlig længere lur :)

Jeg håber at dagsplanen giver lidt idé om, hvordan det hele kan skrues sammen og at du kan finde roen i at de korte lure er okay, men kan du få skabt en rytme, hvor han sover bare en lur dagligt a 1.5 times varighed, så vil det være rigtig godt :)

Rigtig meget held og lykke og glæder mig til at følge jer endnu engang :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Appetit

Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.

Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.

Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...

Læs mere i Babylex

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce