Annonce

Annonce

Svar: Vælling til natten - 6 mdr.


17. maj 2021

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Da din dreng er vant til at få flaske, så kan du godt forsøge, om han vil tage imod en flaske vælling til natten. Vællingen bør gives af flaske, og du skal købe en flaskesut, som netop er beregnet til vælling.

Vælling er, så vidt jeg ved, taget ud af det danske marked, du kan derfor ikke længere købe det i butikkerne, men du kan lave det selv.

Opskrift på hjemmelavet vælling:

200 ml vand
1.5 spiseske majsmel, hirseflager eller lignende
4-6 mål modermælkserstatningspulver (afhængigt af mærke)

Pisk vand sammen med mel/flager og bring det i kog i en lille gryde, imens du pisker
Skru ned for varmen, læg låg på og lade det småkoge i 5-10 minutter.
Afkøl og tilsæt modermælkserstatningspulver
Pisk det hele sammen, og vællingen er klar.

Der er ikke stor tradition for at give vælling i Danmark. Vælling hører til tilskudsblandingerne, og Sundhedsstyrelsen skriver blandt andet: "Der er ingen grund til at anbefale tilskudsblanding frem for modermælkserstatning efter 6-månedersalderen. Her er det ligeså godt at fortsætte med modermælkserstatning, for barnet har ikke behov for det højere indhold af protein og visse mineraler, som tilskudsblandingerne kan indeholde." (Citat: Ernæring til spædbørn og småbørn 2019).

Det betyder dog ikke, at du ikke kan forsøge - det kan du godt :) Især fordi jeg ved fra dine tidligere breve, at jeres dreng har svært ved at spise grød og mos, og det er sandsynligvis også derfor, at han begynder at vågne om natten. Han begynder at have behov for noget andet end modermælkserstatning og måske kan vælling vænne ham til grødsmagen, så han stille og roligt får lidt mere interesse for at spise rigtig grød...

Hvordan går det med skemaden? Er han begyndt at vise sig klar til flere måltider dagen igennem, eller er det stadig svært for ham? Hvis det går fremad, og han nu spiser skemad både frokost og aften, så vil det være super fint at introducere morgengrød. I givet fald kan han ...


Annonce

... tilbydes morgengrød kl 07-07.30 og stadig blive puttet til sin første lur kl 8-8.30, hvor han så sover 1.5 times tid.

Hvis han endnu ikke er kommet igang med frokost og aftensmad, så vil det være bedre, at I starter med dette, og først når det fungerer, begynder at introducere grød om morgenen. Hen af vejen skal han også tilbydes mellemmåltider... men alt efter, hvor langt han er i måltiderne, kan det godt være lidt for tidligt endnu :)

Jeg ved ikke helt, hvordan jeres dag ser ud, men ud fra dine angivne tider, så kunne en plan - som I kan arbejde hen imod - se således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover lidt videre, indtil kl 07, hvor dagen begynder

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Flaske og puttes til dagens første lur kl 8-8.30...

Formiddag 9.30-10: Tilbydes lidt frugtmos, frisk blød frugt i hånden og vand af kop. Hvis han ikke virker parat til dette måltid endnu, så spring det over - giv i stedet lidt frugt sammen med morgengrøden og ryk evt. frokosten lidt frem.

Frokost 11: Øllebrød eller grøntsagsmos, og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 15: tilbydes lidt frugtmos, frisk blød frugt hånden og vand af kop.

Flaske og puttes til dagens 3. lur, som ofte er en powernap

Aften 17.30: Tilbydes grøntsagsmos, og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk, kogte grøntsagsbuketter og lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca. kl 19.30-20

Sen aften 23-24: Drømmeflaske.

I kan godt prøve med vælling enten kl 19.30-20 eller kl 23-24 for at se om det vil gøre en forskel hos jer. De øvrige mælkemåltider bør lige nu være modermælkserstatning :) Det kan godt være, at han begynder at kunne nøjes med en flaske mindre i døgnet, og det er helt okay.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Renlighed

Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.

De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.

At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...

Læs mere i Babylex

Calcium

Calcium findes hovedsagligt i mælkeprodukter, herunder modermælk og modermælkserstatninger.

Calcium er vigtigt til opbygning af skelettet og er derfor af stor betydning for børn, der naturligt skal vokse meget. Hvis barnet ikke får calcium nok, vil der frigøres calcium fra skelettet for at opretholde koncentrationen af calcium i blodet.

Børn der ammes eller får flaske får dækket deres behov for calcium derigennem og det anbefales at børn får modermælk eller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Endnu engang ros til dig. Det varmer virkelig mit hjerte at læse dine svar til andre. Din grundighed tåler ingen sammenligning og findes ikke hos mange andre! Mange forældre og børn kan prise sig lykkelig for at have dig!

Glæder mig til at læse din bog.

Mange varme hilsner fra
Sophus og mor


Annonce