Svar: 7 måneder - natteroderi
Kære trætte mor
Tak for dit brev :) Dejligt at høre, at det går stille og roligt hos jer og det lyder som om at jeres datter trives og faktisk holder sin vægt fint - krydser fingre :)
Det lyder ikke som om, at hun har behov for yderligere mælk om natten. Du fortæller, at hun ofte stadig dier aften, midt nat og tidlig morgen, og det burde kke være nødvendigt med yderligere amninger - faktisk må hun, som du også skriver - gerne begynde at springe amningen midt nat over. Det vil være rigtig dejligt for både dig og hende, hvis hun begynder at kunne sove 5-6 timer i træk. Det er dog naturligt en balance, for hendes vægt skal jo også holdes, så der er flere hensyn at tage.. men mon ikke tiden arbejder lidt for jer her :)
Alder og udvikling kan naturligvis sagtens spille ind på hendes natlige uro og mange opvågninger. Hun er motorisk stærkere nu, flytter på sig i søvne og får sig lagt i stillinger, som hun endnu ikke mestrer at komme væk fra. Her har hun brug for din hjælp, brug for at du lige hjælper hende om på den anden side, brug for en beroligende hånd, lige at mærke at du er der... Men så vidt muligt med så lidt aktivitet fra din side. Og det lyder faktisk som om, at hun måske er ved at få en uhensigtsmæssige søvnassociation.
Vi har alle brug for det der hedder søvnassociationer, det vil sige de ting og faste ritualer, som vi bruger, når vi går i seng. Voksne læser måske i en bog og små børn får bryst, flaske, sut, bliver vugget eller lignende.
Der er gode søvnassociationer:
Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.
Der er mindre gode søvnassociationer:
Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.
Når søvnassociationer er gode, så er det fordi de lærer jeres datter at falde i søvn selv. Hun lærer at sove i sin seng, og hun forbinder sin seng med stedet, hvor hun sover. Når søvnassociationerne er mindre gode, så er det fordi de gør hende afhængig af dig.
Du skriver blandt andet, at jeres datter ikke søger ...
... brystet/mælken om natten, hvilket er rigtig godt, men hun "vågner 5-10 gange i løbet af natten og kan ikke bare finde ro, uden at I skal tage hende op i favnen". Og ligsom børn kan blive uhensigtsmæssige afhængig af brystet, så kan de faktisk også blive uhensigtsmæssigt afhængige af favn.
Hvis jeres datter forbinder det at sove med at være i favn og få bryst, så vil hun om natten vågne op flere gange. Hver gang hun skifter søvnstadie, så vil hun registrere om alt er, som da hun faldt i søvn - hvis det er det, så sover hun roligt videre, hvis hun mangler noget f.eks. favnen, så vil hun ikke kunne sove, før du atter tager hende op i dine arme.
Derfor er det vigtigt, at I nu bevidst øver at adskille bryst, favn - og søvn. Når hun puttes om dagen, så vil det være en god idé, at I nu øver, at hun ikke længere skal ammes før sin første lur, men her i stedet tilbydes et mellemmåltid. Hun begynder måske at kunne være vågen i lidt længere tid om dagen, så mellemmåltidet kan flyttes ind før dagens første lur :)
Når hun puttes til sin middagslur og om aftenen, så skal hun stadig ammes - men det er vigtigt, at hun flyttes fra din favn og ned hvor hun skal sove, før hun falder helt i søvn. Det er vigtigt, at hun lige når at registere, at hun ligger i sin seng og ikke længere forbinder din favn med stedet, hvor hun sover. Uanset om hun puttes i barnevogn eller i egen seng, så er det vigtigt, at hun puttes fra din favn på det tidspunkt, hvor hun registrerer, hvor hun puttes, men stadig er træt nok til at finde ind i søvnen - og så hun ikke forbinder din favn med at skulle sove.
Om aftenen og natten skal du derfor forsøge at give hende ro, hvor hun er puttet. Netop hjælpe med beroligende hænder, kærtegn, stillingskift osv. men så vidt muligt uden at tage hende op i din favn, uden at give brystet, vugge hende og lignende, så hun hjælpes til at lære, at hun godt kan sove liggende - og netop forbinder sin seng med stedet, hvor hun skal sove :)
Jeg håber, at du/I kan bruge dette lidt videre :)
Rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Tilskudsblanding
En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.
En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.
Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....
Naturlægemidler - børn
Naturlægemidler er en særlig gruppe lægemidler, der ofte indeholder tørrede planter, plantedele, eller udtræk af planter.
Naturlægemidler er frihandelslægemidler, hvilket betyder, at de ikke behøver blive solgt på et apotek. Læge og apotek behøver således ikke at være involveret i behandlingen, og derfor kan naturlægemidler kun godkendes til behandling af "lettere sygdomme".
Naturlægemidler anbefales ikke til børn under 2 år uden lægens anvisning....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.