Svar: Græder ikke med tårer
Kære Mor A.
Tak for dit brev og stort tilykke med den lille pige :) Det er rigtig godt du skriver, og jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig - og kan forhåbentlig give dig lidt ro.
Nyfødte børn græder ikke med tårer. Det er noget som først kommer til senere. Man ved faktisk ikke helt hvorfor, for når det lille barn bliver født, så er tårekanalerne dannet og øjnene kan også producere tårevæske - men spædbørn græder ikke med tårer.
Man mener, at det hænger sammen med at små børn ikke har den følelsesmæssige påvirkning som vi har, når vi græder. Bi kan blive meget hjernemæssigt berørt over noget vi ser, hører og fornemmer - og sådan fungerer det altså ikke for de nyfødte børn.
Ser man på børn generelt, så vil den gennemsnitlige alder, hvor barnet græder med tårer første gang være i 2-4 måneders alderen. Men børn er vidt forskellige, og nogle børn græder først med tårer, når de bliver 5-6 måneder, og det er stadig helt normalt. Det er altså ikke, fordi du gør noget forkert, eller fordi der er noget galt med din datter :)
Med hensyn til at græde rigtigt eller klynke, så er børn også her vidt forskellige. Nogle børn græder voldsomt og andre klynker mere - og at din datter ofte ikke græder, men i stedet klynker, hænger sandsynligvis sammen med at du altid har været hurtig til at reagere på hende og hendes signaler og behov. Hun behøver ikke skrige højt for at få en reaktion fra dig, hun ved, at når hun klynker, så kommer du - og så tager du hende op, skrifter hendes ble, giver hende lidt mælk, leger med hende, synger for hende, tumler osv. Alt efter hvad hun nu viser behov for. At hun ikke græder voldsomt behøver altså på ingen måde at skyldes, at du gør noget forkert, tværtimod :)
Og med hensyn til at grine med lyd, så er børn også her meget forskellige. Nogle børn griner og klukler dagligt og er tidlige til at gøre det. Mange børn begynder at kluk-le i 3-4 måneders alderen - MEN igen - der er også rigtig mange børn som først griner med lyd, når de bliver 5-6 måneder, og det ...
... er også helt okay.
Det er rigtig godt set at i perioder, hvor din datter udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, så vil hendes overskud til at grine, have kontakt med dig osv. naturligt være mindre, ligesom hun ofte vil pylre og klynke ekstra meget i disse perioder. Det hører med til den stor udvikling, hun går igennem.
Så alt i alt så lyder det du fortæller faktisk rigtig fint, og det lyder som om, at din datter udviklingsmæssigt er rigtig fint med og trives :)
Jeg vil anbefale dig at læse min bog "Helens bog om Gråd & Trøst", som kan give lidt mere idé om, hvad gråd betyder for det lille barn, og hvordan du bedst reagerer, når din datter græder :)
Derudover så er jeg meget glad for dine åbne og ærlige tanker omkring, hvordan du har det og har haft det gennem graviditeten og her efter fødslen. Har du nogen, som du taler med omkring det? Det er vigtigt, at du får hjælp - også i forhold til din datter og kontakten med hende, så du hjælpes til at se alt det gode, som jeg tydeligt fornemmer, at du giver hende :) Det kan være rigtig svært selv at se, når man har angst og går og bekymrer sig meget...
Jeg tænker, at det måske ville være en hjælp for dig med Marte Meo. Det er en metode, hvor man via små videofilm kikker på samspillet mellem dig og din datter, og hvor fokus er på alt det gode, og hvordan jeres relation kan styrkes. Formålet med Marte Meo er at anerkende og støtte den relation, du har sammen med din datter.
Der er i kommunen, hvor du bor, forskellige muligheder for at få hjælp og støtte. Jeg vil derfor anbefale dig, at du taler med din sundhedsplejerske eller læge om, hvilke muligheder der er, og hvad der kan være godt for dig og din datter. Du skal ikke gå og være så ked af det, bekymret og bange for at gøre tingene galt eller være urolig for, at der er noget galt med din datter. Det lyder for mig som om, at du kan have glæde af at få hjælp til at se alt det gode, som du allerede gør :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre og sender dig et stort knus herfra:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
Viden om børn:
Gulsot nyfødt
Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.
Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion,...
Børnemad
De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.
Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.
Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!
Venlig Hilsen Mira
P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!