Annonce

Annonce

Svar: Datters sproglige udvikling


15. april 2021

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Mor

Tak for dit brev :)

Det er rigtig godt, du skriver, for det lyder som om, at du bekymrer dig omkring din datters sprog, og ud fra det du fortæller, så er der ikke grund til bekymring - din datter lyder til at være rigtig godt med sprogligt.

Faktisk lyder det som om, at hun har været ret hurtig til at begynde at sige "det" eller "a det", og derfor varer hendes periode, hvor hun siger dette måske længere, end du lige havde forventet :)

De normale rammer er meget vide, når det kommer til sprog og sproglig udvikling. Men generelt kan man sige, at de fleste børn i 9 måneders alderen vil begynde at anvende lyde, som minder om ord, og barnet vil f.eks. sige "mmm mam mam" som udtryk for, at "maden smager godt" eller "jeg er sulten". I den alder vil barnet ofte også begynde at reagere på sit navn, og nogle børn vil i denne alder også begynde at sige forskellige dyrelyde, præcis som du fortæller, at jeres datter har gjort og stadig gør.

Omkring 12 måneder, så vil barnet begynde at øve sig i at sige enkelte ord. Der vil ofte stadig være tale om ord, som ikke udtales helt korrekt, men ordene har forskellig betydning. Barnet vil omkring 1 års alderen have et aktivt ordforråd på 2-5 ord, som barnet bruger, men vil forstå langt flere ord. Nogle af de første ord et barn siger kan f.eks. være "hej", "vov", "tak", "far", "mor"...

Og i 12-18 måneders alderen vil mange børn så begynde at sige "det" eller "a det", for at få mor eller far til at sætte ord på. Barnet vil i starten blot lytte, men hen af vejen vil barnet begynde at gentage ordet og på den måde begynde at øve flere ord.

I 12-18 måneders alderen kan man ofte også begynde at øve lidt små opfordringer med barnet f.eks. sige "hvor er din sut?" eller "hent bamsen" eller lignende. Barnet vil vise, at det forstår hvad man siger - pege på sutten eller tage bamsen, der ligger på bordet.

Og i 18-20 måneders alderen vli mange børn så begynde at kunne huske opfordringen på afstand og vil f.eks. kunne hente bamsen i et tilstødende værelse. Barnet er altså i ...


Annonce

... stand til at huske, hvad der skulle hentes - også selvom barnet støder på andre og måske mere spændende ting undervejs.

Fra ca. 20 måneders alderen kommer der flere navneord til, og barnet begynder at kunne sige små ord som f.eks. "lys", "bil, "bold" og lignende. Barnet begynder nu også at kunne pege på sine kropsdele ,så hvis du spørger "hvor er din næse?" eller "øje", "mund" osv. så vil barnet kunne pege. Ligesom der kan løftes op i blusen for at vise dig, hvor navlen er.

Når barnet bliver omkring 2 år, så vil det ofte begynde at sætte flere små ord sammen f.eks. sige "min bil" eller "det bare" (i betydningen, det er far). Barnet taler ofte ikke helt rent, men bruger rigtig mange ord og kan småpludre i længere sætninger - uden at du dog nødvendigvis forstår alt hvad der bliver sagt :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Som sagt lyder det som om, at jeres datter er rigtig godt med sprogligt, og du skal endelig forsætte med at plure og sætte ord på ting i hverdagen. Du støtter hendes sprog allerbedst ved at give dig tid, vise lyst og glæde ved at tale sammen og være til stede, når hun prøver at kommunikere med dig. Og det er super vigtigt, at du hver gang hun peger på forskellige ting og spørger "a det", at du sætter ord på igen og igen.

Forskning viser, at der er en klar sammenhæng mellem at børn som peger tidligt også udvikler sprog tidligt. Det hænger sammen med, at når din datter peger og du sætter ord på, så får hun et stort ordforråd og også en forståelse for, hvordan sproget fungerer. Det er derfor også vigtigt, at du ikke kun sætte det enkelte ord på, men nogle gange også sætter ord på hvordan det bruges, smager osv. Det vil sige, at hvis din datter f.eks. peger på mælken og siger "a det?", så kan du svare "mælk, det er mælk", men du kan også svare "skal vi hælde mælken op i glasset" og "mmm mælk smager godt". På den måde hører hun ordet "mælk" på flere måder og finder også ud af, hvad mælken f.eks. kan bruges til.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke og forsæt endelig alt det gode, som du allerede gør :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Boel-prøve

Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.

Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...

Læs mere i Babylex

Fedtcreme - fedtprocent

Der findes rigtig mange forskellige cremer på markedet, og til behandling af børneeksem er det en god idé at vælge fedtcreme. Jo højere fedtprocent cremen har, jo mere fedtet og klistret vil den ofte være - og dermed også for mange mere ubehagelig. Derfor er det en god idé at vælge så fed en creme som muligt, som samtidig virker behagelig - og til behandling af børneeksem i ansigtet er det ofte en god idé at vælge en creme med en fedtprocent omkring 30-40%. Det er ofte også en god idé at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Jeg beder dig om hjælp, for jeg ved ikke hvad jeg ellers skal stille op. Jeg har læst flere af dine råd på nettet og jeg syntes du er hamrende dygtig og har hjertet på rette sted.

Et kæmpe stort TAK fra en fan.

Rikke


Annonce