Annonce

Annonce

Svar: Baby vil ikke spise sin flaske


3. april 2021

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære frustrerede mor

Tak for dit brev :)

Jeg kan godt forstå, du bliver frustreret, når din dreng pludselig ikke vil tage imod flasken, og hans indtag måske ligger på næsten halvdelen af, hvad han plejer at drikke... MEN - hold fast i, at han faktisk trives! Han er glad, sover rigtig godt og lyder til at udvikle sig i rigtig fin retning, så selvom han får sandsynligvis den næring, som han har behov for - og som du selv skriver, så har ha nok en meget god evne til at selvregulere sit behov.

Samtidig så har du også fået ham tjekket igennem af læge, ØNH-læge og sundhedsplejerske - og alle siger, at han er sund og rask, han fejler ikke noget. Så - selvom det er svært, så prøv at holde fast i at det er okay :)

Når det så er sagt, så skal han naturligvis have sit behov for mælk, væske og mad tilstrækkeligt dækket. De ca. 600 ml mme i døgnet dækker hans behov for f.eks. jern og kalk, men han skal have d-vitamindråber ved siden af. Derudover skal hans jernbehov dækkes ved, at du begynder at tilbyde kød (og fisk) i hans grøntsagsmos, ligesom også de grovere grødtyper som f.eks. havregrød er en rigtig god idé. Det er også godt, at du bruger mme i hans grød og mos, ligesom der bør tilsættes ekstra fedtstof i den hjemmelavede mad.

Det vil være rigtig godt, hvis du kan få ham til at drikke 5 flasker i døgnet, men har han det lige nu bedst med 4 flasker, så er det også helt okay. De 4 flasker kan ligge tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften - og så kan du se om du enten kan få en ekstra flaske ind formiddag eller eftermiddag - hos jer lyder det som om at du vil have bedst held med det eftermiddag.

Det vil være rigtig godt, hvis du kan forsøge at skabe en rytme, hvor han tilbydes skemad, når han vågner - sammen med vand af kop. Og hvis han virker tørstig imellem måltiderne, så må du meget gerne give ham vand som tørstslukker. Det er rigtig godt, hvis han nu også kan få vant til at dække væskebehovet og ikke kun mælk. Og så vil det være rigtig fint med en flaske før middagsluren - og det betyder, at hans frokost også skal ligge ...


Annonce

... 1-1.5 time før han skal sove, så han netop er parat til flasken og har plads til mælken i maven...

Som jeg læser dit brev, så får han nu grød til formiddag/frokost, og det går faktisk ret fint. Det er super godt, og du må derfor meget gerne begynde med grøntsagsmos om aftenen nu, så han tilbydes skemad to gange dagligt - grød og grøntsagsmos. Sammen med dette skal han drikke vand. Når det går godt med de to skemåltider, så vil det være en god idé at introducere morgengrød for ham, så han tilbydes skemad 3 gange dagligt - morgen, frokost og aften. Og så skal han stille og roligt også introduceres for mellemmåltider formiddag og eftermiddag - det vil være frugtmos sammen med vand af kop. På den måde vil skemad og vand naturligt begynde at udgøre en større del af hans indtag i løbet af de næste ca 4 uger, og de 4 flasker i døgnet vil passe rigtig fint med dette - netop 4 flasker anbefaler jeg ofte i 7 måneders alderen.

At han afviser sin flaske mere og mere, tænker jeg altså godt kan hænge sammen med, at han nu begynder at få behov for mere rigtig mad og skemad flere gange dagligt, og det skal du naturligvis anerkende. Det betyder ikke, at du skal give ham store portioner og starte ud med flere måltider dagligt fra den ene dag til den anden, men det vil være super godt at tilbyde ham f.eks. 1/2 dl. til frokost og 1/2 dl. til aften nu. Og om 7-10 dage starte op med morgengrød, og derefter så mellemmåltiderne.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Prøv om du kan lade være med at bekymre dig omkring hans mælkeindtag, og at du ikke føler, at han får mælk nok. Prøv i stedet at tænke, at det er hans måde at signalere, at han har brug for mere rigtig mad, og at hans behov for væske også dækkes via vand af kop. Hold fast i, at han trives og er glad og udvikler sig i god retning :)

Og - det er helt normalt, at hans vægt stagnerer lidt i øjeblikket. Det ser man tit i forbindelse med at han går fra mælk til skemad, så prøv at tage et roligt også her :)

Håber du kan bruge dette lidt videre og at det også giver lidt ro med på vejen.

Rigtig meget held og lykke og rigtig god påske!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mellemmåltider børn

Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.

Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.

Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...

Læs mere i Babylex

Allergi børn

Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.

Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Du har efterhånden reddet mig nogle gange. Jeg er meget taknemmelig for din rådgivning, især nu hvor jeg befinder mig i udlandet og er mor til mit første barn, hvilket betyder, at alt er nyt.

Hilsen
Mor i udlandet


Annonce