Svar: Flere timers putninger
Kære mor
Tak for dit brev :)
Der kan være flere ting som gør, at jeres dreng pludselig sover sent og jeg vil gerne give jer lidt idé til, hvad det kan handle om - og så må I selv vælge til og fra, hvad I tænker, at det skyldes hos jer :)
Det første I skal overveje er, om der sker noget i hans eller jeres liv, som gør, at han har ekstra svært ved at koble fra, finde roen og falde i søvn? Hvordan har I det derhjemme, hvordan er stemningen mellem mor og far - hvis han mærker, at I er presset, stressede, skændes, er kede af det og stemningen af forskellige grunde er trykket, så kan det være med til at gøre, at han ikke kan falde i søvn.
Derudover så kan hans alder og udvikling også spille ind. Netop i 13-15 måneders alderen går børn igennem et stort udviklingspring - en slags separation-gentilnærmelses-fase, som hænger sammen med, at han er adskilt fra dig i løbet af dagen, skal klare flere ting på egen hånd, og det er naturligt svært for ham. Det betyder, at han på den ene side vil søge dig ekstra meget. Han vil virke ekstra klyngende, have behov for at mærke dig, komme på på dit skød, sidde på din arm - men ofte er det kortvarigt, lige så snart han kommer op, så vil han alligevel ned, og når han så er nede, ja så vil han op igen.. Og om aftenen kan han på samme måde være ekstra tryghedssøgende og klyngende, have behov for at være ekstra på arm, eller have behov for at I sidder ved sengekanten, taler dagen igennem, er til rådighed.
Det er generelt vigtigt, at I prioriterer ham i denne periode. Det er vigtigt, at han ikke føler, at du skubber ham væk - men at du netop ytter til ham og i løbet af dagen f.eks. tager ham op, eller sætter dig og giver ham et knus, så han lige kan mærke dig fysisk og blive tanket op med lidt mor-nærhed. Jeg plejer at sige, at han skal have sit mor-depot fyldt op, så han har noget at tære af, når I ikke er sammen.
Det næste I skal se på er hans dagsrytme, altså hvordan hans dag forløber. Hvornår står han op, hvornår leger han og er aktiv, hvornår ligger hans spisetidspunkter - og hvad spiser han i løbet af dagen - hvornår sover han i løbet af dagen. Hele dagens rytme spiller naturligt ind på nattens forløb og spiller også ind på jeres drengs evne til at overgive sig til søvnen om aftenen.
De fleste børn vil i 12-18 måneders alderen begynde at kunne nøjes med kun én lur i løbet af dagen - og hvis I er der nu, så skal I være opmærksomme på, om det er tilstrækkeligt for ham. Nogle gange så går man for tidligt over til én lur, eller i en periode har barnet fint kunne nøjes med en lur og så kommer ...
... der en periode, hvor to lure igen er nødvendigt. Der vil også ofte være tale om en overgang, hvor han nogle dage vil have behov for to lure og andre dage fint kan nøjes med én lur...
Hvis han nogle dage stadig har behov for to lure, men kun sover én lur, så vil han kunne tage en powernap om eftermiddagen - f.eks. i bilen eller på cyklen på vej hjem fra vuggestue - og så er det denne lur, som ødelægger putningen om aftenen. I givet fald er det bedre, at han sover en formiddagslur og en lidt senere middagslur og dermed kan springe powernappen sidst på dagen over.
I skal også være opmærksomme på, hvornår dagen starter. Det at han pludselig sover sent om aftenen kan naturligt gøre, at han også starter dagen senere - hvilket I naturligt lader ham gøre, fordi han har brug for sin søvn. Men, det kan faktisk forvirre hans rytme, hans indre ur, så han bliver overtræt og får sværere ved at sove. Derfor er det en god idé, at I starter dagen til samme tid hver dag - uanset om han er gået i seng kl 19 eller kl 21.30 og så skal I holde fast i dagsrytmen. Det vil sige, at hvis han plejer at sove 2.5 time i løbet af dagen, så skal han stadig dette. Det er ikke meningen, at han pludselig skal sove 3.5 time eller mere, for det er ikke om dagen, at hans søvn skal forlænges, og det er heller ikke om morgenen, men derimod om aftenen...
Det spiller naturligt også ind, hvilken aftenrytme I har. Hvis han f.eks. er vant til at blive puttet med en flaske, og I har taget denne fra ham nu, så savner han den og mangler noget nyt, som kan give ham ro. Her vil det være godt at tilbyde et alternativ til flasken, som kan blive hans nye søvnassociation....
Noget andet I også kan være opmærksomme på er, hvad I laver om aftenen, når I putter ham. Hvis I putter ham kl 19 og han først sover kl 21.30 - og han ligger i sin seng, bliver oprigtigt ked af det, frustreret og ulykkelig og til sidst ender med at falde omkuld af træthed - så begynder han at forbinde det at sove med noget, som ikke er trygt og dejligt. Det er vigtigt, at putningen ikke trækker ud i timer. Derfor - hvis han ikke kan falde i søvn, så er det vigtigt, at I ikke kæmper med ham på værelset, men i stedet stopper, tager ham ind i stuen og så forsøger at putte ham, når han atter virker parat. Det er vigtigt, at I får ro på og ikke gør putningen til en kamp, for det har ingen af jer glæde af, og som du skriver, så er det hverken sjovt for ham eller jer. Det er bare rigtig hårdt.
Jeg håber, at ovenstående tanker hjælper lidt videre på vej hos jer :)
Rigtig meget held og lykke - og rigtig god påske!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
Viden om børn:
Massage - baby
Mange babyer nyder at få massage eller berøring af ryg, mave, ansigt, fingre, tær. De rolige og rytmiske bevægelser giver barnet en følelse af at være elsket og fylder barnet med velvære. Der findes flere bøger om emnet, hvis du ønsker at sætte dig ind i en bestemt teknik, kan det anbefales at låne eller købe en af disse.
Hvis dit barn har svært ved at komme af med afføring eller luft, så kan det også være en god ide at massere lidt på barnets mave. Dette gøres ved stille og...
Stamceller
Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.
Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.