Annonce

Annonce

Svar: Aftenputning tvillinger - fra armene til egen seng


25. marts 2021

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Nora og Ellas forældre

Tak for jeres brev og alle jeres tanker :)

Det lyder rigtig hårdt, - især fordi far jo er en stor del af pigernes hverdag og altid har taget del i putning, så det er naturligt svært for far pludselig at blive afvist.. Og det er naturligt også hårdt for mor, som jo ikke kan være to steder på en gang, øv :(

Begyndende separationsfase kan naturligt godt spille ind. I separationsfasen ser man ofte at børn begynder at klynge sig ekstra til især den ene forældre og jeres piger har sandsynligvis nået denne udviklingsperiode nu...

Derudover spiller vaner også ind. Pigerne er vant til at falde i søvn i favn. Det er sådan I altid har puttet dem. De har siddet i jeres favn, fået deres godnatflaske og er faldet i søvn hos jer - og så er de blevet flyttet til egen seng. Det betyder, at de forbinder jeres favn med stedet, hvor man sover - og de forstår ikke, hvorfor de pludselig skal puttes direkte i sengen.

Det lyder som om, at det er for stort et skift - at komme fra favn og ned i egen seng - og at I derfor lige nu er nødt til at sidde med dem stadigvæk. Men, I skal arbejde på at flytte dem fra jer før de sover helt. Det er vigtigt, at de registrerer, at de netop falder i søvn i deres seng og ikke længere i favn, men at de samtidig er trætte nok til at finde ind i søvnen med kærtegn, beroligende hænder, godnatsang osv.

Det vil ofte også være en god idé at I indføre en putte-sutte-klud eller lignende, som kan følge med fra favn og ned i egen seng. Det at kunne mærke noget stof ved ansigtet, evt. koblet med en beroligende sut, kan gøre det mindre hårdt at ligge for sig selv. Stoffet vil minde om at være i jeres favn og kluden kan tilmed dufte af mor, så pigerne føler, at de stadig har mor tæt på...

Og så kan I også overveje, om de vil have glæde af at få flasken direkte i sengen, hvor de skal sove. Det er en af fordelene ved at give flaske, at den ikke nødvendigvis skal gives i favn. I kan derfor overveje, om pigerne skal puttes, og så kan I stå ved dem, holde hænderne på dem, - og give dem flasken imens de ligger ned, så de får lov til at falde i søvn der, hvor de ...


Annonce

... får deres mælk og ikke længere oplever skiftet fra favn og seng så voldsomt som nu. Hvis I vælger at forsøge med denne løsning, så vil det være godt at I eleverer deres hovedgærde, så de ikke ligger helt fladt. Både af hensyn til deres refluks, men også for at forbygge tilbageløb af mælk til ørerne. I kan elevere madrassen i hovedenden ved at lægge en pude, et sammenrullet håndklæde eller lignende under.

Derudover tænker jeg, at far skal på banen ved at deltage i noget af det, som leder op til putning. Det kan f.eks. være en god idé at I begynder at indføre et bad om aftenen, og måske kan I bade og putte lidt forskudt, så imens mor putter den ene, så bades den anden, og hun puttes så derefter. Måske kan de bades hver anden aften, så I på den måde skiftes til at tage jer af hver sin pige :)

Hvis badet ligger ca. en time før putning og afsluttes med god frottering med håndklædet, blive smurt med lidt creme, få lidt babymassage osv. så kan det have en god effekt på søvnen. Og om 2-3 uger kan I afsluttet badet med en godnatgrød. Og far kan meget fint både bade, give godnatgrød og børste tænder - og så putter mor.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Jo mere far gør alt det, som leder op til putning, og hvis I samtidig kan skifter hver anden dag, så far naturligt bliver en del af begge pigers putteritual, jo mere vil far naturligt kunne tage over og putte med flasken osv. hvis mor en aften ikke er hjemme. Jo mere far gør alt det, som der op til putning jo mere vil han naturligt være en del af pigernes egentlige putning fremover. Samtidig tænker jeg, at det giver både far og datter noget at tage sig til om aftenen, så det bliver mindre stressende og der vil være mindre gråd... hvilket naturligt vil være rart for jer alle fire :)

Og ja, jeg synes bestemt at det er realistisk og en god idé at I nu arbejder på at vænne pigerne til at kunne falde i søvn i egen seng - og naturligt gradvist få far til at være en større del af deres putteritual. De bliver jo også mere og mere bevidste, så at få far med på banen nu er godt givet ud i forhold til tiden frem :)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gulsot nyfødt

Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.

Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion,...

Læs mere i Babylex

Sut

Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.

Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce